KHL-förstärkning till Västerås – ytterligare spelare från Amur lämnar


13 februari 2022
Det näst östligaste laget i KHL fortsätter släppa spelare till Europa. Den här gången är det Västerås som fick tag på en efterlängtad signatur.


Amur Chabarovsk släpper spelare i rask takt. Nu gör Svjatoslav Grebensjtjikov sina kedjekollegor Radan Lenc och David Tomasek sällskap i Europa.

Enligt uppgifter till Expressen så ska Västerås kommit överens med Grebensjtjikov om ett kontrakt. 

I jakten på en uppflyttning till SHL kan ryssen bli en välkommen förstärkning.

Svjatoslav Grebensjtjikov är kanske inte ett namn som sticker ut särskilt mycket med svenska ögon. 27-åringen har fått sin hockeyfostran i SKA Sankt Petersburgs organisation, men har under större delen av karriären i studsat mellan den ryska motsvarigheten till Hockeyallsvenskan och KHL.

Även om siffrorna den här säsongen inte talar om någon superstjärna, så har Grebensjtjikov varit en viktig pjäs för den imponerande form Amur visade mot slutet av säsongen.


Väl värt att poängtera, är också att Grebensjtjikov visserligen har bra siffror i andraligan, men där har han mestadels spelat i topplaget SKA-Neva Sankt Petersburg.

Efter att Grebensjtjikov lämnade Vitjaz Podolsk i början av säsongen har det däremot varit en annan visa. Efter en rad imponerande insatser i HK Rjazan plockades han upp av Amur Chabarovsk, där den formen fortsatt.

I sitt nya lag placerades han efter årsskiftet bredvid tjeckerna Radan Lenc. Den trion utgjorde ofta Amur Chabarovsks enda hot under den senare hälften av säsongen. Det var inte tal om någon poängexplosion. De vinster man tog var ofta ett resultat av Grebensjtjikov och de två tjeckerna lyckades få in ett enstaka mål.

Vad är det då för spelare Västerås ser ut att få tag på? Som KHL-spelare har han tagit stora steg sedan årsskiftet. Tidigare har han fått begränsat med istid. Men med mer istid har han också växt som spelare. Han har klarat av att hantera motståndarnas toppkedjor på ett bra sätt. Med en hög topphastighet kan han lösa många uppgifter. 

Däremot är steget ned till Hockeyallsvenskan ganska stort. Grebensjtjikov har tidigare varit en toppspelare i den ryska andraligan.

Frågan för Västerås är bara om han fortfarande är i form. Senaste matchen Amur spelade var för över en månad sedan. Kan Grebensjtjikov nå sin vanliga nivå kan han däremot bli en klasspelare i Hockeyallsvenskan.