Bekräftat: Restriktionerna tas bort – publikfesterna kan börja

3 februari 2022
Från och med onsdagen den 9 februari tas restriktionerna bort. Det meddelade regeringen under torsdagen.

Då kan idrotten släppa in publiken i full omfattning igen.


Regeringen och statsminister Magdalena Andersson kom med ett efterlängtat besked på torsdagsmorgonen. Restriktionerna i samhället tas bort. Den dominerande omikronvarianten av covid-19 tycks inte ge lika allvarlig sjukdom som tidigare versioner av coronaviruset.

Från och med den 9 februari slopas därför publiktaket i bland annat hockeyarenorna. Man behöver inte längre hålla avstånd. Och vaccinationsbevis är inte längre nödvändiga.

– Restriktionerna slopas från den 9 februari. Samtidigt uppmanar vi alla arbetsgivare som har personal som arbetar hemma, att planera för en successiv återgång till arbetsplatsen, säger Magdalena Andersson.


LÄS MERStjärnans ärofyllda uppdrag – skriver historia som fanbärare: "Känslostorm"


– Tittar vi framåt så kommer smittotalen att vara fortsatt höga ett tag framöver. Men de svåraste konsekvenserna av smitta ligger nu av allt att döma bakom oss. Däremot är det tydligt att man även i fortsättningen ska stanna hemma om man är sjuk, fortsätter statsministern.


Folkhälsomyndigheten anser att covid-19 ska upphöra att klassas som en samhällsfarlig sjukdom. Men för de som är ovaccinerade gäller fortfarande stor försiktighet.


– Riskerna är fortsatt högre för den som inte är vaccinerad. Särskilt i takt med stigande ålder, därför kommer särskilda rekommendationer för ovaccinerade fortfarande ligga kvar, säger Magdalena Andersson.


För hockeyligorna i Sverige är beskedet om de slopade restriktionerna efterlängtat efter två svåra år under pandemin.


– Vi har följt restriktionerna och riktlinjerna i samhället sedan pandemins start och kommer även nu uppdatera våra arbetssätt sett till de nya riktlinjerna. Sjuka spelare ska fortsatt isoleras men troligtvis kommer vi ej behöva flytta matcher i den utsträckning vi tidigare gjort, säger SHL:s vd Jenny Silfverstrand till SHL.se.