HockeyNews
PLUS

Tre Kronor-ledningen nobbar toppnamn – därför är de inte uttagna till OS

(22027) OS-nobben
(c) photo.khl.ru Maxim Shmakov, Sergei Babunov, Ilnar Tukhbatov/Bildbyrån

Publicerad: 21 januari 2022

FacebookXWhatsApp

Bäste svenska målskytten i KHL petas från den svenska OS-truppen. Liksom en formstark dubbel VM-guldvinnare. För att inte tala om den bästa svenska målgöraren i SHL.

– Jag tycker att truppen står sig bra. Jag tycker vi har ungefär samma chans som vi skulle haft när NHL-spelarna är med, säger förbundskapten Johan Garpenlöv om sitt OS-lag.


Tre Kronors trupp till OS i Peking är presenterad. Och det var en nöjd svensk förbundskapten Johan Garpenlöv som redogjorde för de 25 namnen som tagit plats.


Det blir precis som i OS i Sydkorea 2018 en turnering utan NHL-spelare. Då blev det ingen medalj för Tre Kronor, som knockades av Tyskland i OS-kvarten.


Men i år ser Garpenlöv en medaljchans.


– När jag tittar på de andra lagen känns ryssarna och finnarna starka. Sedan är det ett gäng lag bakom där som fajtas om att utmana de två, på papperet, bättre lagen. Chanserna är stora, tycker jag, säger han.


Sett till de spelare som inte har blivit uttagna sticker ett antal namn ut. Bland annat nobbas Malte Strömwall, som med 19 mål och 32 poäng på 38 matcher är Sveriges ledande målskytt och poänggörare i KHL.


– Det är en jätteduktig spelare naturligtvis, men vi är jättenöjda med våra spelare som vi har tagit ut. Vi tror att vi kan få ett kollektivt målskytte och det är det laget är byggt kring, säger Garpenlöv.


LÄS MER

Officiellt: Här är Tre Kronor-spelarna som ska slåss om OS-guldet 2022


Den dubble VM-guldvinnaren Oscar Lindberg visar storform i Dynamo Moskva, men är inte heller uttagen.


– Det är samma sak där. Det är en jätteduktig spelare, men vi är jättenöjda med den trupp vi har tagit ut. Vi känner att vi har väldigt bra spelare för varje roll utifrån vad vi vill att de ska göra. Det är så vi tänker, säger Garpenlöv.


Oscar Lindberg var med i OS-genrepet och är i storform i Dynamo Moskva. Men den dubble världsmästaren får inte spela OS. Foto: Bildbyrån.


Ett liknande svar om VM-spelaren Pär Lindholm som går starkt i slutspelsklara Ak Bars Kazan.


– Det är en jätteduktig spelare. Men vi är jättenöjda med den trupp vi har tagit ut och åker dit med stort självförtroende.


Landslagsledningen har jobbat för att kunna få in hemvändande NHL-svenskar på listan över tänkbara OS-spelare, däribland Dmytro Timashov, William Eklund, Andreas Borgman och Joel Kellman.


Men de är ännu inte med på den reservlista som finns.


– Jag har inte fått något definitivt svar på det. Inte hundra procent klartecken, säger landslagschefen Olof Östblom.


Från SHL är Oskarshamns succéforward Patrik Karlkvist, som är bäste svenska målgörare i SHL med sina 17 mål, utanför OS-truppen.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)