HockeyNews
PLUS

Officiellt: Här är Tre Kronor-spelarna som ska slåss om OS-guldet 2022

(22025) Johan Garpenlöv
Bildbyrån

Publicerad: 21 januari 2022

FacebookXWhatsApp

Under fredagen stod det klart vilka som ska representera Tre Kronor i OS.
Det efter att förbundskaptenen Johan Garpenlöv presenterat namnen under en presskonferens. Här kommenterar han lagdelarna och vissa av de uttagna spelarna.


Med drygt två veckor kvar tills det att pucken släpps i Peking var det under fredagen dags för den svenske förbundskaptenen Johan Garpenlöv att presentera den trupp han och hans ledarstab kommit fram till har störst chanser att göra avtryck i de kommande Olympiska spelen.

Stora delar av truppen hade redan i förväg läckt ut, och de namnen bekräftades också vara med i truppen.

Totalt tog Garpenlöv ut tre målvakter, åtta backar och 14 forwards.

LÄS MER: Förbundskaptenen har bestämt sig – de ska spela OS för Damkronorna


Målvakter

Magnus Hellberg, Sotji

Lars Johansson, SKA St Petersburg

Adam Reideborn, CSKA Moskva.


Förbundskapten Johan Garpenlöv om de tre målvakterna:


– Vi känner oss väldigt trygga med de här tre målvakterna och alla tre är målvakter som kan vinna matcher på egen hand. Det kommer vi att ha grymt stor nytta av i en sån här turnering.


Backar


Lukas Bengtsson, Dinamo Minsk


Emil Djuse, Rapperswil-Jona


Oscar Fantenberg, SKA St Petersburg


Christian Folin, Frölunda HC


– Han kom in till Karjala Cup och gjorde väldigt bra ifrån sig. Han har en fysisk auktoritet och ett temperament som jag gillar både på och utanför banan.


Erik Gustafsson, Luleå Hockey


– Han kommer in med den erfarenhet som du behöver. Han har varit med och spelat förut. På hög nivå har han varit med och vunnit. Han är en pådrivare, en spelare som inte accepterar dåligt spel eller dåligt uppförande, så han kommer att leda det här laget både på och utanför banan.


Linus Hultström, Metallurg Magnitogorsk


Jonathan Pudas, Skellefteå AIK


– Han producerar väldigt bra i SHL som är en svår liga att producera i. Han har en attityd som vi naturligtvis gillar. Varje gång han kliver ut på isen vill han vinna till vilket pris som helst. Och som person bidrar han varje dag.


Henrik Tömmernes, Genève-Servette


– Han har vuxit ut till en av Europas bästa backar. Producerar otroligt bra i den schweiziska ligan och har gjort det hos oss i landslaget också och har varit en bärande spelare hos oss. Tycker även att han kan hantera det defensiva på en väldigt hög nivå. Han är otroligt nyttig för oss i den här turneringen.


Om backsidan:


– Jag tycker att vi har en bra mix mellan det offensiva och det defensiva. Som ni säkert har sett har vi valt att spela med fyra leftare (vänsterskyttar) och fyra rajtare (högerskyttar). Vi kommer att spela på en rink som är 26 meter bred (NHL-mått) och det medför att det är lättare att spela i det snabbare spelet på liten rink om du spelar på din starka sida med klubban.


– Vi tycker att vi har en backsida som är stark defensivt. Vi har spelskicklighet och många av de här backarna kan hjälpa till och producera i det offensiva spelet.


Forwards:


Daniel Brodin, Fribourg-Gottéron


Mathias Bromé, HC Davos


– Han är väldigt avig i sitt sätt att spela. Han kan göra det där oväntade ute på banan. Han kommer att bidra med ett offensivt spel på högsta nivå, men utan att försaka sin defensiv.


Jacob de la Rose, Färjestad BK


Dennis Everberg, Rögle BK


– En av Europas bästa tvåvägsspelare, kan spela både offensivt och defensivt. Han kan ta sig in på insidan och är bra i spelet utan puck. Han hanterar det fysiska spelet. Han har varit med och vunnit med oss tidigare. Vi vet vad vi får av honom.


Max Friberg, Frölunda HC


Pontus Holmberg, Växjö Lakers


Linus Johansson, Färjestad BK


Carl Klingberg, EV Zug


– Energi. Han står verkligen för energi. Attityd, kommer till jobbet varje dag. Sedan har han ett spel framför motståndarmålvakterna som är i toppklass i Europa. Någonting vi behöver både i fem mot fem-spelet, men även i fem mot fyra-spelet.


Marcus Krüger, ZSC Lions


– En vinnare ut i fingerspetsarna. Han har vunnit allt egentligen som går att vinna och vet vad som krävs för att vinna. Han vet hur man förbereder sig. Han har en attityd som jag gillar enormt, där han kräver mycket av sig själv men även av sin omgivning. Han kommer att vara viktig för oss i den här processen i den här turneringen att bli ett vinnande lag.


Anton Lander, EV Zug


– Han kommer att vara vår ledare i det här laget och som ska leda det här laget både på och utanför banan. Han har varit med förr och har stor erfarenhet. En spelare som är väldigt användbar för oss och kan spela i alla situationer.


Joakim Nordström, CSKA Moskva


Fredrik Olofsson, IK Oskarshamn


Gustav Rydahl, Färjestad BK


Lucas Wallmark, CSKA Moskva


– En spelskicklig center som kan göra det där lilla oväntade. Han kommer att vara viktig för oss i det offensiva spelet och i en av powerplay-uppställningarna.


Garpenlöv om forwardssidan:


– När jag tittar på den här forwardsbesättningen så känner jag att vi har hårt jobbande forwards med karaktär och attityd. Det är lite det som är tanken med dessa forwards, att vi har forwards som kommer till jobbet varje dag, i varje moment, varje byte.


– Vi har även tagit ut åtta centrar. Det är lite tanken att några av de här kan spela forwards, men blir det en skadesituation som uppstår på fel spelare så har vi folk att ersätta med när vi går in i den här turneringen.


– Jag tycker att vi har en bra fördelning mellan fart, storlek och spelförståelse bland de här spelarna. Det tror jag också kommer att bli viktigt.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!