HockeyNews
PLUS

Sportchefen berättar – förändringarna som är på gång i Södertälje

(21857) Anders Eldebrink
Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Publicerad: 6 januari 2022

FacebookXWhatsApp

Förändringar i tränarstaben i Södertälje är på gång.

Dragan Umicevic har varit en injektion och nu letar nye sportchefen Anders Eldebrink efter framför allt två typer av spelare för att dra SSK upp ur bottenträsket.


Anrika Södertälje SK har halkat ner under kvalstrecket efter åtta raka förluster i Hockeyallsvenskan.


Det kommer att ske någon form av förändring på tränarsidan i SSK och Expressen har publicerat uppgifter om att Stefan Gråhns från J20-laget kommer att flyttas upp i tränarstaben för att hjälpa Jörgen Bemström och Dennis Bozic.


Sportchefen Anders Eldebrink vill ännu inte specificera vad som är på gång på tränarsidan.


– Vi har alla möjliga funderingar. Vi kommer att gå ut med något snart. Det är många som spekulerar hur vi ska göra hit och dit. Men vi kommer att göra allt för att hålla oss kvar, helt enkelt. Så är det, säger Eldebrink till HockeyNews.se.


Han fortsätter:


– Alla spelare och ledare är medvetna om det. Jag har varit ganska öppen och ärlig om det. Vi kommer att göra allt för att hålla oss kvar. Vad vi då måste göra, det får vi se.


SSK är på väg att göra om i tränarstaben för att klättra uppåt i tabellen och ytterligare värvningar ska till. Foto: Bildbyrån.


Eldebrink tillägger hemlighetsfullt:


– Det finns olika möjligheter och det vet ju du också.


Någon form av ändring på tränarsidan blir det?


– Det kan det bli. Jag säger varken bu eller bä, men vi kommer att göra allt för att vi ska börja vinna igen. Jag tycker att vi har varit nära i många matcher, men det har liksom inte räckt till med målskyttet.


Sportchefen Mikael Samuelsson har tackat för sig och Anders Eldebrink, som har jobbat i SSK:s styrelse, har kastat sig in för att göra det han kan för att rädda klubben kvar i näst högsta serien.


Spelarna är stukade och poängmaskinen Brett Pollock aviserade redan i november att han vill lämna Södertälje och förra veckan blev det klart att han reser tillbaka till den tyska ligan DEL för spel i Schwenningen.


– Det är klart att man skulle må bättre om man låg lite bättre till, men vi ska reda upp det. Det är vår inställning, säger Eldebrink.

LÄS MERFick nobben av Videll – nu vill SSK få hem Bergfors från Djurgården


Rent fysiskt har SSK:spelarna heller inte mått bra den senaste tiden. Coronasmittan har slagit till och träningarna den här veckan har ställts in och matcher har blivit uppskjutna.


– Jag vet inte exakt hur många smittade det är, men det är en del som har fått det. De har tagit sprutorna så jag tror inte att de är så jäkla sjuka. Jag har inte hört om någon som är jättedålig utan de är lite förkylda, säger Eldebrink.


– De som testas (under torsdagen) och är negativa kanske kan träna lite. Det är halva laget ungefär så får de andra komma tillbaka efter karantänen.


Under onsdagen gjorde SHL- och KHL-meriterade Greg Squires på egen hand sin första isträning i Scaniarinken.


Han är registrerad och spelklar och kommer närmast från Kunlun i KHL. Fler värvningar ska in i Södertäljes lag eftersom både Pollock och Simon Norberg flyttat.


– Vi jobbar för att få in mer spelare för att förbättra laget.


Eldebrink igen:


– Vi måste nog hitta en center så vi har konkurrens på den sidan. Vi har fyra stycken nu och skulle behöva ha fem i alla fall. Och någon back kanske.


Greg Squires är spelklar för SSK. Han har gjort två mål och en assist på 27 KHL-matcher den här säsongen för Kunlun. Foto: Bildbyrån.


Ni är nöjda med målvaktssidan (Fredrik Bergvik och Nikita Tolopilo)?


– De kan säkert spela bättre och det tycker väl de båda själva. Men som det är just nu är det svårt att hitta någon målvakt och börja med det, säger Anders Eldebrink.


Men han pekar också på försvarsspelet i stort.


– Vi måste spela bättre runt eget mål. Backarna också, och ta bort klubborna så att målvakterna vet att det är stängt back door (köksvägen) annars blir de osäkra om de inte vet att vi gör ett bättre jobb runt eget mål. Det måste vi jobba med ordentligt, så att vi släpper in färre mål.


LÄS MERSportchefen lämnar Södertälje efter tunga hösten – ersätts av klubbikonen


– Vi måste även göra mer mål och jobba framför motståndarnas mål. Det är väldigt lite returmål tycker jag vi gör. Forwards måste vara mycket hetare runt mål, lösgöra sig från markeringar och ta returer. Det är åt båda håll vi måste bli bättre.


Södertälje har fått hem forwarden Dragan Umicevic, 37, från Linz. Han har gjort ett mål och en assist på sina tre matcher efter hemkomsten.


– Det är inte så lätt för honom att komma in, för det är ett annat spel i Österrike jämfört med Sverige, men han har gjort det bra. Han tar ansvar och han peppar i omklädningsrummet och han vill väl. Han är SSK:are. Det är mycket positivt, säger Eldebrink.


– Jag tror att ju mer han får spela desto bättre och bättre går det.

Fotnot: Efter HockeyNews.se:s intervju med Anders Eldebrink meddelade klubben att Stefan Gråhns förstärker ledarstaben

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)