HockeyNews
PLUS

Emil Berglund efter debuten i Djurgården: "Det är en barndomsdröm"

(21549) Emil Berglund/Djurgården
Maxim Thoré/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 10 december 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Emil Berglund är lagkapten i Almtuna, men tvekade inte en sekund när Djurgården hörde av sig om ett korttidslån på två matcher.

– Jag är stolt att få dra på mig Djurgårdströjan. Det är en barndomsdröm som går i uppfyllelse, säger Berglund till HockeyNews.se.

ANNONS


I taket på Hovet hänger Challe Berglunds tröja nummer 2 efter bland annat fem SM-guld och närmare 500 SHL-matcher med Djurgården.

ANNONS


Och på läktaren satt pappa Berglund, 56, som åskådare när sonen Emil Berglund, i tröja nummer 96, gjorde sin första match i Djurgårdströjan mot Växjö i SHL.


ANNONS


Emil Berglund, till vardags lagkapten i allsvenska Almtuna, är inlånad i dubbelmötet med Växjö eftersom jumbon Djurgården har skadebekymmer.


Han behövde inte tänka länge när låneaffären kom på tal och Djurgården kallade.


– Jag har stått på läktaren själv och åker på mycket hockey- och fotbollsmatcher fortfarande så det är klart att det är varje supporters dröm att få sätta på sig tröjan, säger Berglund till HockeyNews.se efter sin debut i Djurgården.


Han spelade i fjärdekedja med Oscar Bjerselius som center och med junioren Jonathan Lekkerimäki på andra kanten.


Men hur gick det till när du blev inlånad av Djurgården?


– Vi pratade i måndags, det var då jag fick höra det först. Sedan är det mycket från första orden tills det blir handling. Sedan bestämdes det häromdagen och då var det bara att ställa sig in på att köra, säger Berglund.


Vilken rollbeskrivning fick du av Nichlas Falk och Mikael Aaro i Djurgården?


– Att gå in och bidra med energi och få ner pucken och skapa lite tek i anfallszonen och bidra med mitt ledarskap som jag har. Ja, bara att smälla på och ta pucken mot mål.


Emil Berglund spelade sju och en halv minut, hade ett skott på mål och hann med att trycka till Växjös landslagsmeriterade mästarduo Pontus Holmberg och Joel Persson så att det jublades bland Djurgårdsfansen på Hovet.


– Ha, hehe. Det kom automatiskt. Det var inte så svårt med energin… förklarar Emil Berglund.


Det blir de här två matcherna med Djurgården och sedan är det Almtuna som gäller?


– Det är två matcher sedan ska jag tillbaka till Almtuna.


Emil Berglund efter debuten i Djurgården mot Växjö på Hovet. Foto: Mattias Ek/HockeyNews.se.


Almtuna möter Södertälje på bortaplan på fredagen och Uppsalalaget behöver poängen.


– Ja, vi har ett prekärt läge. Det var en jäkligt skön seger (mot Södertälje) och det gjorde det lite lättare att åka hit, säger Berglund som missar fredagsmatchen på grund av Djurgårdslånet.


När Mora lånade ut sin lagkapten Daniel Ljunggren till ärkerivalen Leksand under landslagsuppehållet i november i två matcher blev det ett ramaskri i hela hockey-Sverige.


Det är lite lugnare för Emil Berglund att göra samma resa mellan Almtuna och Djurgården.


– Jag pratade med Tony (Mårtensson) och Björn (Danielsson), våra sportchefer och som jag förstod det blev det ett litet utbyte eftersom vi kunde namnge (Oscar) Bjerselius och då går inte Almtuna tomhänt och då känns det lite bättre.

LÄS MERMoras klubbdirektör om det känsliga lånet till Leksand: "Slog helt fel"


Djurgården kan låna ut centern Oscar Bjerselius till Almtuna framöver och han kan gå tillbaka till Stockholmsklubben med kort varsel.


Emil Berglund har en match till med Djurgården att se fram emot innan han ska tillbaka till Almtuna.


– Nu blev det bara en match jag missade med dem och jag skulle väl aldrig förlåta mig själv om jag inte tog den här chansen. Jag är ändå 27 år och man vet aldrig om den kommer igen, säger han.

LÄS MERUtvisningen som sänkte Djurgården – båda lagens tränare oförstående


Djurgården hade en 2–1-ledning mot Växjö, men tappade i slutminuterna efter en sen kvittering och föll på straffar.


– Jag tycker vi spelade bra. Det är första fem-sju minuterna i andra perioden som de trycker ned oss lite, men målchanser, tja. I övrigt tycker jag att vi har bra kontroll på det vid 2–1 och de skapar inte några riktiga riktiga A-chanser utan det kommer några skott utifrån men Mantas (Armalis) är bra där bak, säger Berglund och tycker till om den omdiskuterade utvisningen på Sebastian Strandberg som gav Växjö en bra chans att göra 2–2.


– De som såg slutet, hah, har väl alla samma åsikt att vi blev lite rånade på segern idag.


Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln