Rakhshani om pressade läget och ledarskapet i Djurgården


25 november 2021

STOCKHOLM. Djurgården har halkat ner till jumboplats i SHL. Situationen är på flera plan pressad.

– Det finns en massa saker som man kan peka på som har orsakat att vi har hamnat i det läge vi är. Men i nuläget är vårt försvar det vi kan kontrollera mest, säger Rhett Rakhshani till HockeyNews.se.Det går tungt för Djurgården i SHL. Efter 20 matcher har laget bara 15 poäng och är sämst i ligan.


Bakom kulisserna pågår sedan en tid en utredning sedan Djurgårdsforwarden Linus Videll, som började säsongen som lagkapten, anmält sportchefen Joakim Eriksson och förre huvudcoachen Barry Smith för kränkande särbehandling.


Expressen var först med att rapportera om ärendet och Djurgården har bekräftat att saken hanteras av två externa utredare för att klarlägga vad som har hänt.


Under tiden förbereder sig Djurgården för torsdagens bortamatch mot Skellefteå.


– Det går bra. Vi håller oss positiva och vi jobbar hårt och försöker förbättra oss. Vi håller blicken framåt och håller ihop. Attityden i laget är stark just nu, säger erfarne Rhett Rakhshani som är en av lagets assisterande lagkaptener.


Djurgården fick in toppspelare kort inpå SHL-starten, eller strax efter, och delvis på grund av skador har läget blivit alltmer akut.


Trots en förbättrad offensiv och med NHL-forwarden William Eklund tillbaka i Djurgården har laget fortsatt att förlora.


– Jag tror att vårt försvar är vår första prioritet just nu. Det finns en massa saker som man kan peka på som har orsakat att vi har hamnat i det läge vi är. Men i nuläget är vårt försvar det vi kan kontrollera mest. Så att täta till och inte ge bort stora målchanser är något vi måste fokusera på. Det är vår högsta prioritet, säger Rhett Rakhshani.


Hur är ledarskapet i gruppen?


– Jag tycker att vi alla ledare i laget och alla äldre killar definitivt tar ansvar för där vi är för tillfället. Vi är de som behöver vara de mest ansvarstagande för att få oss ur den här positionen och styra det här skeppet. Vi har pratat om det och tar oss an utmaningen, säger Rakhshani.


Rhett Rakhshani beskriver stämningen i Djurgårdens lag som god trots det ansträngda läget. Foto: Bildbyrån.


– Igen, det finns ingen enskild orsak till att vi har hamnat här. Det är en kombination av många saker. Precis som ett bra lag är en kombination av flera bra saker.


– Vi har haft vår andel av saker som har gått emot oss den här säsongen. Vi behöver göra allt vi kan för att täta till allt.


LÄS MERDjurgården anmält för kränkande behandling – av Linus Videll


Rhett Rakhshani är värvad till Djurgården för att vara en toppspelare och med sina tio poäng (tre mål, sju assist) på 18 matcher är han bäst av de utländska spelarna och fyra i den interna poängligan.


Men Djurgården har gjort sig av med Matt Lorito och varken Paul Carey (3 + 5) eller Peter Holland (0 + 3) på åtta matcher har motsvarat förväntningarna än så länge.


– Vi har förväntningar på oss för vi förväntas vara offensiva ledare i det här laget och att vara toppspelare. Att vi är nordamerikaner har inget med det att göra. Jag ger dig samma svar som med ledarskapet i gruppen. Vi tar vårt ansvar och vi behöver alla vara bättre, säger Rakhshani skarpt.


LÄS MERDjurgårdens sju ödesmatcher: "Annars ser kval alltmer oundvikligt ut"


– Du tittar inte på de yngre i laget i såna här situationer och säger till de yngre att de måste vara bättre. Jag ser bara till vad jag kan göra för att göra det här laget bättre och frågar mig hur kan jag göra laget bättre. Det är så det är.


I början av förra veckan åkte Djurgårdens spelare och ledare iväg på en teambuilding för att lära känna varandra ännu bättre med tanke på att det har funnits lite tid till den saken inför SHL-starten.


– Det var väldigt bra. Många bra diskussioner och fick lite tid ihop som grupp. Tyvärr hade vi en dålig vecka efter det. Vi kände oss riktigt bra, men det blev två förlorade matcher så vi samlar ihop oss och går framåt igen, säger Rhett Rakhshani.