Djurgårdens sju ödesmatcher: "Annars ser kval alltmer oundvikligt ut"

24 november 2021

STOCKHOLM. Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson kallar de sju matcherna som återstår till juluppehållet för Djurgårdens SM-final.

– Om inte vi vinner fler matcher än vi förlorar de närmaste sju så ser ”playdown” (kval) alltmer oundvikligt ut, säger Eriksson till HockeyNews.se.
Efter förlusten mot Linköping i lördags, där en 2–0-ledning blev till 5–2 i baken, ligger Djurgården sist i SHL efter 20 omgångar.


Stockholmsklubben har bara tagit 15 poäng. Närmaste lag ovanför kvalstrecket är Brynäs som har plockat 24 poäng.


Läget ser mörkt ut för Djurgården.


– Ja, det är inte bra. Serien springer iväg nu. Om inte vi vinner fler matcher än vi förlorar de närmaste sju så ser ”playdown” alltmer oundvikligt ut, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson till HockeyNews.se.


Efter de sju matcherna fram till den 11 december väntar juluppehåll och då förväntas den hemvändande NHL-forwarden William Eklund bli uttagen till JVM och Kanada, vilket gör att han inte finns med när SHL återupptas på annandagen den 26 december.


– Vår SM-final spelas här och nu de närmaste sju matcherna, säger Joakim Eriksson.


Han och utvecklingschefen Tobias Pehrsson och J20-tränaren Mikael Holmqvist följde Djurgårdens tisdagsträning på Hovet från pressläktaren på Hovet.


Hur ser du på den spelmässiga utvecklingen?


– Jag tycker att offensiven kommer successivt i takt med att vi blir friskare och fick hem William, men tyvärr är det fortfarande spelet utan puck som inte riktigt har den krismedvetenheten i tacklingar, blockade skott, som vi måste ha. Det är det som adresseras här på träningen också. Vi måste spela här och nu utifrån var vi faktiskt befinner oss i för tabelläge och inte tro att det bara löser sig för att vi blir ett friskare lag, säger Eriksson.Han betonar:


– Vi är inte fullt friska än.


De skadade backarna Marcus Högström och Tom Nilsson spelar inte den här veckan och det är frågetecken för Stefan Warg som blivit sjuk.


– Högström klev av mot Timrå. Tom fick en smäll senast och var med på isen (under tisdagen), men är inte helt kry än. (Linus) Videll är fortfarande sjuk. Warg är också sjuk. Backsidan är den där det är mest manfall, säger Djurgårdstränaren Nichlas Falk till HockeyNews.se.


LÄS MERBackkris i Djurgården – Södertäljelånet kallas tillbaka på nytt


Joakim Eriksson fortsätter:


– Det är också oklart när Linus (Videll) är tillgänglig. Vi kan inte titta på vilka vi inte har med oss utan vi måste vinna matcher nu utifrån tabelläget. Det är bara 32 omgångar kvar i serien och vi måste förstå vilket arbete det är som krävs, framför allt i spelet utan puck, för att vinna matcher i SHL. Där befinner vi oss. Det kan vi prata om hur mycket som helst. I slutändan handlar det om vad som händer klockan 19.00 i Skellefteå på torsdag.


Barry Smith försvann som huvudtränare. Nu saknas det en person på den tjänsten. De assisterande coacherna Mikael Aaro och Nichlas Falk har tagit över ansvaret, men tränarstaben har krympt med en man.


– Jag tycker att det finns ledarskap i Aaro och Falk. Därför har vi den situation som vi har, säger Joakim Eriksson.


– Så måste vi också ha ett ledarskap hos spelarna i sättet vi spelar. Det är det som vi behöver få till.


Där är inte aktuellt att hitta en ersättare till Barry Smith?


– En ny tränare? Jag tyckte att jag svarade på den frågan. Vi har som läget är nu förtroende för de tränare vi har. De tar upp rätt saker och de påpekar rätt saker. Sedan måste det finnas mottagare till att utföra saker och ting på is. Om lösningen och vår prestation hade berott på en tränare, jag menar våra resultat har inte blivit bättre utan Barry än vad de var med Barry så bevisligen kanske inte felet sitter i just tränarskapet, säger Eriksson.Djurgården tog nio poäng på 13 matcher med Barry Smith som huvudcoach, ett snitt på 0,69 poäng per match. Under Aaro och Falk har Djurgården tagit sex poäng på sju matcher, ett snitt på 0,86 poäng/match. Bättre, men inte tillräckligt.


William Eklund har varit bra sedan han kom in och kedjan med honom, Ludvig Rensfeldt och Marcus Sörensen har fungerat offensivt.


Men det finns fler spelare som ska leda laget?


– Vi kräver mer av dem. Vi behöver få mer av dem. Kapacitet finns, men utförandet har inte funnits där hittills, säger Joakim Eriksson.


NHL- och KHL-meriterade Peter Holland är en väldigt dyr center (325 000 kronor i månaden) och ska ersätta Jacob Josefson.


På åtta matcher har han fått ihop tre assist och har minus sex i plus/minus.


Holland har haft det svårt?


– Ja, han med flera. Du nämner en kedja som fungerar. Peter Holland spelar inte i alla de andra kedjorna. Det är fler spelare förutom han som inte har kommit upp till den nivå och den prestation som de själva önskar eller vi önskar. Där har vi ett gemensamt ansvar och jobb att göra. Det är inte så att folk är omedvetna om att de inte spelar bra, säger Joakim Eriksson.


– Du är här och följer oss ofta. Det är inte så att du ser att folk inte tränar och försöker. Men klockan 19.00 när matcherna spelas går vi fortfarande ut och gör för dåliga prestationer. Det är det som måste ändras.


Några tankar på att hitta något nyförvärv eller är det de här spelarna som ska få mer tid på sig?


– Man kan sammanfatta situationen med: 1) Alla vet hur allvarligt vårt tabelläge är och vår situation är, det har vi vetat länge. 2) Vi har tränare som adresserar de spelmässiga bristerna och försöker leda laget och påverka laget till att förbättra dem. 3) Vi har spelare som du ser på träning försöker träna och förbättra de delarna. 4) Klockan 19.00 när matchen spelas går vi fortfarande ut och gör för mycket misstag och fullföljer inte de saker vi tränar på under träning och pratar om. Det är den förändringen som måste till.


Joakim Eriksson utvecklar och utesluter inte drastiska förändringar:


– Det finns massa olika saker man kan göra, som du har frågat om, och det är självklart att det hela tiden utvärderas om något sånt ska göras. Alltifrån nya tränare, nya spelare, mer förtroende, you name it. Alla företag eller alla organisationer som inte fungerar gör hela tiden analyser. Förändring bor till syvende och sist inne i systemet, alltså inne i laget och spelarna. Det är de som i slutändan måste göra det.


Joakim Eriksson understryker att han vill ha ut mer ur spelartruppen.


– Även om det blir någon spelare in eller ut så pratar vi liksom inte att börja om. Du kan inte ta bort de här 20 matcherna. Du kan inte ta bort tabelläget. Det är inte så att de här spelarna inte har spelat bra ishockey tidigare i sitt liv eller tidigare under året eller i några enstaka andra matcher.


– Vi måste hitta ett sätt att spela och fungera bättre här och nu. Det är det idrottspsykologi handlar om. Det är det som organisation och ledarskap handlar om och grupprocesser handlar om.


Djurgårdstränaren Nichlas Falk menar att lördagens match mot LHC hade en stark förstaperiod med 2–0-ledning som följd.


Sedan kom ett ras som så många gånger förut den här säsongen. Ett baklängesmål leder till nästa och så har Djurgården tappat en match.


– Vi har fem mot tre, vi har ett friläge och sedan petar Linköping in en hos oss i eftersvallet efter ett powerplay och så kommer osäkerheten. Samtidigt ska man vara medveten om att motståndarna växer av sitt momentum också. Det var olyckligt och tråkigt att det hände igen med tanke på den fina start vi fick. Vi får ta med det som vi gör bra. Sedan behöver vi städa upp i försvarsspelet och det jobbar vi med dagligen som du säkert såg nu också, säger Falk.


Djurgården föll mot Linköping med 5–2 och har bara två segrar på tio matcher hemma på Hovet i höst. Foto: Bildbyrån.


Ängslan vid baklängesmål tycks förfölja er?


– Jag har sagt det hela tiden och säger det fortfarande. Det blir en iver att nu får det inte hända igen, så nu ska jag göra det här och det här och det här och det blir att man överarbetar på fel sätt. Det kanske låter luddigt, men det är precis det det handlar om. Då hamnar vi ur positioner och det blir enkla lägen för motståndarna.


Hur gör man mentalt för att komma åt det?


– Det man kan göra är att träna, träna och träna och försöka få in ett ryggmärgsbeteende så att det inte blir att man jagar runt utan att man känner sig trygg i sin position. Det är träning, träning, träning som gäller. Sedan skulle det hjälpa om vi kunde vrida oss ur något sånt läge mentalt också.


Hur märks det att ni är man kort sedan Barry Smith flyttade på sig?


– Barry har försvunnit och han höll i det mesta tidigare. Men jag har jobbat på det här sättet mina fyra senaste år så jag är ganska van vid den situationen och känner mig trygg i den, säger Nichlas Falk som återvände till Djurgården från Södertälje.


Fakta/Här är Djurgårdens sju SHL-matcher fram till juluppehållet


25 november Skellefteå (b)

27 november Örebro (h)

30 november Malmö (h)

2 december Oskarshamn (b)

4 december Brynäs (b)

9 december Växjö (h)

11 december Växjö (b)