HockeyNews
PLUS

GENOMGÅNG: Juniorerna som gjort poäng i SHL denna höst – flera JVM-aktuella

(21167) SHL-juniorer
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 10 november 2021

FacebookXWhatsApp

76 juniorbackar och forwards har bokförts i SHL-laguppställningarna hittills den här hösten och två målvakter har fått speltid.
Många av dem är JVM-aktuella och uttagna i landslagen som spelar den här veckan.
HockeyNews.se:s Alexander Nilsson har kikat närmare på de 21 juniorer som gjort poäng i SHL under hösten.


Simon Edvinsson, född 2003, back, Frölunda
16 matcher, 1 mål, 8 assist, +6, 19:42 TOI/GP
Kommentar:
Kanske det största utropstecknet i SHL under hösten. Backen har tagit rejäla kliv framåt och slagit sig in som ordinarie i Frölunda och hyllats av allt och alla. Ett givet namn i JVM-truppen senare i vinter och Detroit ser ut att ha prickat rätt med sitt val i första rundan i somras.

William Wallinder, back, född 2002, Rögle
16 matcher, 3 mål, 5 assist, +5, 11:24 TOI/GP
Kommentar:
Wallinder satte inte eld på hockeyallsvenskan förra säsongen och var stundtals utanför laget i Modo, men har gjort det klart godkänt under sin första höst i SHL. Har inte överösts med speltid utan fått skyddade minuter för att långsamt skyndas in i SHL-kostymen.

Marco Kasper, forward, född 2004 (Österrike), Rögle
16 matcher, 4 mål, 2 assist, -3, 12:21 TOI/GP
Kommentar:
Endast 17 år gammal och debuterade i SHL redan förra säsongen och har fortsatt att gå i rätt riktning denna höst. Stormar mot att bli ett val i första rundan av draften nästa sommar. Stark över pucken och har bra fart, kommer vara en nyckelspelare för Österrike i JVM.

Leo Carlsson och Joel Nyström. Foto: Bildbyrån

Joel Nyström, back, född 2002, Färjestad
17 matcher, 1 mål, 4 assist, +/- 0, 16:23 TOI/GP
Kommentar:
En rapp och rörlig back som konstant är aktiv, både med och utan puck. Är inte den största, 177 centimeter och 74 kilo, men använder fart och huvudet för att försvara på ett bra sätt. En rolig back att kolla på när han spelar, som tyvärr tvingats lämna återbud till turneringen i Ängelholm.

Leo Carlsson, forward, född 2004, Örebro
14 matcher, 2 mål, 2 assist, +1, 10:37 TOI/GP
Kommentar:
Den gänglige 16-åringen gick in i säsongen utan varken landslagsmeriter eller SHL-meriter, men har nu slagit sig in i SHL med bravur och även tagit plats i Småkronorna. Rivig och kraftfull forward som i ett tragglande Örebro kommit in och bidragit. Ett riktigt spännande framtidsnamn, som sajnat till och med 2025.

Linus Sjödin, forward, född 2002, Rögle
16 matcher, 2 mål, 2 assist, +4, 9:55 TOI/GP
Kommentar:
Gjorde 22 matcher i SHL redan förra säsongen för Rögle vilket ledde till att han i inledningen av denna säsong fick debutera i Juniorkronorna. En egen produkt som under veckan får chansen på nytt i landslaget efter återbud. Kreativ och skicklig forward som kan bjuda på en del läckra dragningar.

LÄS MER: Fick lämna NHL-klubben – nu är han ett drömnamn inför JVM: "Blev förvånad"

Isak Rosén. Foto: Bildbyrån

Isak Rosén, forward, född 2003, Leksand
18 matcher, 2 mål, 2 assist, +2, 8:19 TOI/GP
Kommentar:
Tingades i första rundan av draften i somras och har enligt rapporterna haft en bra försäsong där han byggt på kroppen. Har blixtrat till under hösten i ett starkt Leksand, bland annat med mål i premiären mot Malmö, men har inte fått det att lossna poängmässigt än. 

Theodor Niederbach, forward, född 2002, Frölunda
19 matcher, 2 mål, 2 assist, +2, 10:00 TOI/GP
Kommentar:
Tekniskt skicklig och spelsmart center, som nog hade hoppats på att få speltid i powerplay men än så länge inte spelat en sekund i numerärt överläge. Har fått mer och mer förtroende under säsongen, men tvingades nu in i hjärntrappan efter en smäll mot Skellefteå och tvingades därmed lämna återbud till turneringen i Ängelholm.

Daniel Ljungman, forward, född 2002, Linköping
15 matcher, 2 mål, 1 assist, -2, 11:30 TOI/GP
Kommentar:
En av flera juniorer som fått och tagit chansen i Linköping under hösten, Ljungman var även ordinarie redan förra säsongen. En pålitlig center, eller ytterforward, som är pålitlig i alla tre zoner på isen. Har dessutom ett bra skott.

Mikkel Øby-Olsen. Foto: Bildbyrån

Mikkel Øby-Olsen , forward, född 2002 (Norge), Oskarshamn
18 matcher, 2 mål, +1, 5:45 TOI/GP
Kommentar: Den norske forwarden har öst in poäng i juniorserierna, först i Norge innan flytt till Huddinge och nu i Oskarshamn, genom åren och har den här säsongen även slagit sig in i ett starkt Oskarshamnslag i SHL. Får inte jättemycket speltid per match, men jobbar hårt de gånger han får chansen. 

Filip Bystedt, forward, född 2004, Linköping
9 matcher, 1 mål, 1 assist, +1, 10:16 TOI/GP
Kommentar:
En gänglig forward med bra räckvidd som tagit chansen när han fått den i SHL. Har utöver nio matcher i SHL tagit med sig erfarenhet därifrån för att gå ned i J20-laget och snitta över en poäng per match. Om han fortsätter på den väg höst lett han på har han potential att nosa på första rundan i den kommande draften.

Liam Öhgren, forward, född 2004, Djurgården
14 matcher, 1 mål, 1 assist, -3, 9:40 TOI/GP
Kommentar:
En del av Djurgårdens fruktade J20-kedja med Jonathan Lekkerimäki och Noah Östlund, som alla fått SHL-chans under hösten. Öhgren är dock den ende av dem som noterats för en poäng hittills, men har också spelat mer än de andra två. Har bra skridskoåkning och visar gång på gång sina fina offensiva kvaliteter, både med och utan puck.

LÄS MER: Liam Öhgren växte upp med NHL-stjärnorna: "Vi firade jul hemma hos Bäckström"

Elliot Ekmark. Foto: Bildbyrpån

Elliot Ekmark, forward, född 2002, Linköping
16 matcher, 1 mål, 1 assist, -5, 8:15 TOI/GP
Kommentar:
Centern, som varit givne i ungdomslandslagen, fick känna på SHL redan för två säsonger sedan och är nu ordinarie i Linköping. Jobbar hårt över hela banan och har bra fart på rören, men har inte varit någon poängmaskin oavsett nivå utan är mer känd för just hans arbetsinsatser och smartness.

Anton Olsson, back, född 2003, Malmö
16 matcher, 1 mål, 1 assist, -5, 11:46 TOI/GP
Kommentar:
En backtalang som har sina styrkor inte minst i det defensiva spelet snarare än i det offensiva. Varit given i landslagen hittills och ser ut att gå mot en JVM-plats om inget oförutsett händer som underårig. Har börjat nosa på speltid som passerar 14 minuter per match under slutet av oktober och framåt i SHL.

Måns Forsfjäll, back, född 2002, Skellefteå
18 matcher, 1 mål, 1 assist, +1, 7:50 TOI/GP
Kommentar:
Är allt som oftast sjundeback i Skellefteå som stoltserar med tre bra backpar före Forsfjäll. Rör sig bra med och utan puck, utan att för den skullen vara det största hotet offensivt. En back som kan göra det mesta helt enkelt.

Elias Stenman. Foto: Bildbyrån

Elias Stenman, forward, född 2002, Skellefteå
10 matcher, 1 mål, +/-0, 6:16 TOI/GP
Kommentar:
En sen 02:a, han fyller 19 en dag innan julafton, som åker upp och ned mellan SHL- och J20-laget i Skellefteå. Har producerat bra i juniorlagen, och även i Hockeyettan under förra säsongen så nästa steg är att få ihop det på nästa nivå.

Olli Nikupeteri, forward, född 2002 (Finland), Luleå
12 matcher, 1 mål, -1, 5:52 TOI/GP
Kommentar:
Luleå har av tradition alltid ett par utländska talanger i sina juniorlag och förra året var det Radek Muzik som tog chansen, denna säsong ser finske Olli Nikupeteri ut att gå samma resa till mötes. Den spelintelligente centern har fått chansen när laget dragits med skador. Är med i kampen om en plats i det finska JVM-laget.

Erik Hedlund, forward, född 2002, Leksand
2 matcher, 1 assist, -1, 8:48 TOI/GP
Kommentar:
En ytterforward som använder sin fart i både forecheck och backcheck för att vinna tillbaka puckar och sätta press på motståndare. I en stark forwardsuppstättning hos Leksand i SHL blir chanserna få och Hedlund lär mestadels hålla till i J20-laget, om inte A-laget fortsätter dras med skador.

Lian Bichsel. Foto: Bildbyrån

Lian Bichsel, back, född 2004 (Schweiz), Leksand
6 matcher, 1 assist, +2, 5:54 TOI/GP
Kommentar:
En klassback i varande? Ja, Lian Bichsel har fått många blickar riktade mot sig sedan han anslöt till Leksand inför säsongen. Redan nu, som 17-åring, närmare två meter lång och hundra kilo och besitter för sin storlek bra skridskoåkning vilket brukar vara väldigt uppskattat hos tränare och scouter. 

LÄS MER: Skadan kan sätta stopp för spel resten av säsongen: "Ett avbräck för oss"

Victor Stjernborg, forward, född 2003, Växjö
8 matcher, 1 assist, -1, 11:27 TOI/GP
Kommentar:
Slog igenom rejält förra säsongen i Växjö på vägen mot SM-guldet och var inte tänkt att få en mindre roll i år. Ådrog sig dock en skada tidigt i oktober som hållit honom borta sedan dess efter att han opererats och Växjö räknar inte med honom i spel på månader.

Hampus Plato, forward, född 2002, Oskarshamn
16 matcher, 1 assist, +1, 2:28 TOI/GP
Kommentar:
Den andra junioren som varit med mer eller mindre hela säsongen i SHL med Oskarshamn efter flytten från Malmö. Spelar däremot bara två och en halv minut per match i snitt, vilket inte ger många byten till att skapa något offensivt på.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)

Följ ämnen i artikeln