HockeyNews
PLUS

Smith tappade tålamodet – men sträcker ut en hand till Djurgården

(21006) Barry Smith/Djurgården
Jesper Zerman/Bildbyrån

Publicerad: 26 oktober 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Barry Smith tappade tålamodet och sade upp sig.

Men den 69-årige amerikanske hockeycoachen är ändå öppen för en fortsättning i Djurgården.

– Vad de än beslutar att jag kan göra för att hjälpa den här gruppen så gör jag det, säger Smith till HockeyNews.se.


Förlusten borta mot Örebro i lördags blev droppen för den femfaldige Stanley Cup-vinnaren Barry Smith.


I söndags kallade han till möte med sportchefen Joakim Eriksson och sade upp sig som huvudtränare för Djurgården. Efter bara 13 matcher och med mer än sex månader kvar på sitt kontrakt med SHL-klubben.


Och då har han knappt varit i Stockholm i tre månader.


Djurgårdens spelare visste inte om att Barry Smith hade sagt upp sig förrän det kom ett mejl till var och en av spelarna på måndagseftermiddagen. Kort efter gjorde Djurgården nyheten officiell att Smith lämnar nästjumbon.


Och inte förrän på tisdagsmorgonen berättade han personligen för spelarna på Hovet att det var dags för honom att lämna över ansvaret, som nu tas över av de assisterande coacherna Mikael Aaro och Nichlas Falk.


Hur spelarna reagerade på hans avsked?


– De jublade förmodligen… skämtar Smith när han träffar HockeyNews.se efter Djurgårdens pressträff på tisdagen.


Men enligt uppgift har han varit populär bland spelarna i laget.


– Jag vet inte vilken reaktion det blev för jag stannade inte kvar för att se det. Min reaktion till dem var att inte vänta längre. Så här kan det inte fortsätta. Något behövde hända omedelbart. Om jag kunde slänga in en bomb där och väcka alla så skulle jag göra det. Vi förlorar matcher och spelschemat kommer att ta slut. Du måste ta poäng, säger Smith och betonar ordet måste.


I söndags, dagen efter Djurgårdens 4–3-förlust i Örebro, sade Barry Smith upp sig från jobbet som huvudtränare i Djurgården. Foto: Bildbyrån.


Det råder inget tvivel om att han vill Djurgården väl. Men han känner inte att han är rätt man att leda laget längre.


– SHL är en väldigt bra liga. En väldigt tävlingsinriktad liga. Jag tror inte att folk i Sverige inser hur hårt lagen tävlar och hur fort det går. Coacherna i den här ligan har gjort ett jättebra jobb med att förbereda lagen. Du kan inte bara säga: ”Gå ut på isen och vinn”. Så går det inte till.


Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson bestämde i samråd med utavecklingschefen Tobias Pehrsson att acceptera Barry Smiths farväl.


– Om en huvudtränare inte känner att han har mer att tillföra eller vill vara kvar tror jag inte att det är bra att behålla honom, säger Eriksson.


Djurgården har en spelidé som Barry Smith har förvaltat på bästa sätt, men utan större framgång.


Smith fick också göra om den del av spelsättet som byggde på hans egen idé om att låta spelarna försöka läsa av situationer i forecheckingen för att istället spela ett rakare, snabbare och mer invant spel.


– Jag tror det förstörde det för spelarna… Kanske. Vi försökte lägga över tyngdpunkten lite mer på det försvarsmässiga för att hjälpa de unga backarna och spela lite tajtare. Det kanske gjorde oss långsammare och vi spelade inte i det tempo vi behövde. Jag hamnade lite mittemellan som en äldre coach, att hitta mentaliteten och det bästa sättet att spela på med den grupp vi har. Det är från detta vi behöver gå vidare. Där befinner vi oss.


Vad säger du om Djurgårdens spelidé?


– Alla sätt är bra om du tar poäng. Du kan spela fult i matcherna och du kan spela vackert och det blir vinnande. Vilket sätt är bäst? Det sätt som ger dig poäng. Vad säger du om det?


Det var en träningsmatch borta mot Leksand som blev en väckarklocka för Barry Smith även om Djurgården vann en målrik och svängig match.


– Det var 22 spelvändningar och vi kunde inte slå en passning. Vårt försvar hamnade under attack och då tänkte jag att vi kanske måste tajta till vårt spelsystem och flytta över tyngdpunkten till en mer defensiv struktur. Men då åker man inte lika mycket skridskor i min struktur. Det blir ett moment 22.


Själva ändringen i Djurgårdens spel dröjde till ett par matcher in i SHL-säsongen. Men det har inte lett till några större framsteg.


– Nej, det var därför jag blev upprörd och fattade det beslut jag gjorde. Jag såg inga framsteg. Jag tänkte att vi kanske kunde lyfta efter Timrå (5–2-vinst), men det gjorde vi inte.


Mot Örebro i lördags tog Djurgården ledningen med 3–2 i den tredje perioden, men föll oturligt på övertid med 4–3.


– Den sista matchen hittade vi ett sätt att ge tillbaka den till dem. Jag tycker att vi har gett bort åtta poäng. Varje gång du har 1–1 eller 2–2 med dig in till tredje perioden har du chansen att vinna även om du kanske inte är det bästa laget, säger Smith.


Vad sa du till Joakim Eriksson när du sa upp dig?


– Han var bra och de har stöttat mig. Jag tog upp det här med honom för fyra veckor sedan kanske så det var inte första gången, men de har stöttat mig och har haft mer tålamod än vad jag har haft. Jag är resultatinriktad, inte processtyrd. De sa till mig: ”Barry, processen går framåt, processen kommer”, men jag såg inte det.


Barry Smith har tackat för sig som huvudcoach i Djurgården efter 13 omgångar och bara nio poäng. Foto: Bildbyrån.


Barry Smith har för avsikt att resa hem till USA där han är tjänstledig från ett jobb i NHL-klubben Chicago.


Men han är inte riktigt säker ännu. Han sträcker ut en hand till Djurgården.


– Jag har sagt att jag gör vad som helst för att hjälpa gruppen. Jag har varit på isen med J20-laget och med U18-laget och älskar ungdomarna. Vad de än beslutar att jag kan göra för att hjälpa den här gruppen så gör jag det.


Barry Smith har jobbat med individuell coachning och talangutveckling och var före jobbet i Djurgården i Chicagos tränarbås för tre år sedan.


Nu har även Blackhawks det en aning kämpigt i början på säsongen.


– De vill inte ha mig tillbaka, haha. Nej, jag skojar bara, säger Smith och fyrar av ett skratt mitt i bedrövelsen.


– Det här har varit två tuffa dagar så jag har inte riktigt tänkt på vad nästa steg blir. Det viktiga var att se till att det här blir rent och snyggt för Djurgården och så att ni förstår att jag tror på den här organisationen och det här laget. Det blir en väckarklocka för laget och de behöver gå igång nu. De kan inte vänta på att det ska komma tillbaka tre spelare som är skadade. Vi har gett bort poäng som vi hade behövt.


LÄS MERDjurgården har inlett sökandet efter förstärkning – toppbacken hett byte


Djurgården kommer inte att leta efter en ny huvudcoach efter Barry Smith.


– Nej, vi letar inte tränare. Vi har stor tillit till de tränare som är. Tanken och andemeningen är att de fortsätter och verkar som vi har verkat de senaste veckorna och inom de ansvarsområden som jag redogjorde för igår, säger sportchefen Joakim Eriksson.


Han har heller inte tänkt att själv ställa sig i båset.


– Nej. Vi har full tilltro till dem som sköter det jobbet dagligen. Vi verkar och fungerar på samma sätt som vi gör.


Mikael Aaro har hand om backar och boxplay medan Nichlas Falk sköter forwards och powerplay.


Joakim Eriksson utesluter inte möjligheten för dem att få förlängt kontrakt efter den här säsongen.


– De har alla möjligheter, både Nichlas och Mikael, att fortsätta utvecklas tillsammans med oss i Djurgården. Nästan exakt för fem år sedan vid det här datumet så stod vi, kanske inte hade en presskonferens på det här sättet, men vi hade en öppenhet kring den situationen som rådde då. Vi hade gått skilda vägar med Hans Särkijärvi, vi hade rekryterat Robert Ohlsson på ett längre avtal och vi låg näst sist i ligan efter 13 omgångar och spelet såg inte ut som vi ville och många ifrågasatte vårt truppbygge, men vi höll fast i den, säger Eriksson om en säsong där Djurgården klättrade upp till en tionde plats i SHL-tabellen och fick spela åttondelsfinal.


Även Joakim Eriksson ställde sin plats till förfogande när Barry Smith sade upp sig. Och han har fått kritik för att ha misslyckats med en del nyförvärv.


– Det är klart att det finns rekryteringar som inte har fallit så väl ut ännu som vi hade önskat. Det finns förklaringsmodeller till varför. Men det är klart att vi inte ligger till med lagbygget som vi hade velat ligga, säger Eriksson som har fått styrelsens stöd att fortsätta sitt arbete framåt.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!