HockeyNews
PLUS

Garpenlöv: "En fantastisk start – ska bli kul att se om han orkar hålla i"

(21003) Johan Garpenlöv
Bildbyrån

Publicerad: 26 oktober 2021

FacebookXWhatsApp

Lucas Raymond har fått en drömstart i Detroit.

I San Jose hyllas Erik Karlsson och rookiesvenskarna har direkt gjort avtryck i klubben.

Samtidigt pågår Johan Garpenlövs arbete med den svenska OS-truppen som ska ta form inför mästerskapet i Peking.

– Raymond har haft en fantastisk start. För alla unga handlar det om att göra det i många matcher och det ska bli kul att se om han och några till orkar göra det redan nu, säger Garpenlöv till HockeyNews.se.

Den stora höjdpunkten under säsongen för Tre Kronors del är OS i Peking som kommer att avgöras i februari.

NHL-spelarna kommer att delta och trots försvårade omständigheter på grund av pandemin så väntar en turnering med hockeyvärldens bästa om drygt fyra månader.

För Johan Garpenlövs del så pågår arbetet med OS-laget parallellt med två turneringar på hemmaplan under hösten.

LÄS MERJacob Markström het – tredje raka för Calgary

Om några dagar spikar han den svenska truppen till Karjala Cup i november och i nästa vecka så presenteras laget som inleder med att möta Tjeckien på hemmaplan i Linköping innan turneringen fortsätter i Helsingfors.

– I dag har jag ringt runt till alla sportchefer i SHL och frågat hur spelarna sköter sig och vilka dom gillar, i övrigt så är det mycket att titta på matcher nu i NHL och Europa. Det ska bli spännande att ta ut en trupp nu och jobba med ett lag, säger Garpenlöv till HockeyNews.se.

I Nordamerika har han fått se Lucas Raymond få en drömstart på säsongen och både Jonathan Dahlén och William Eklund har slagit sig in i offensiva roller i San Jose.

Raymond (mitten) har gjort sitt första hattrick i NHL. Foto: Bildbyrån

Erik Karlsson har fått ta emot hyllningar igen och många menar att han spelar på en högre nivå än på ett par säsonger – Garpenlöv håller med.

– Han spelar bättre nu i de matcher jag sett honom spela den här säsongen än senaste två säsongerna. Han ser rappare ut och han tar bra beslut, säger förbundskaptenen.

– Han är med och slåss med andra svenska backar och vi har ett gäng duktiga så det är inte bara att spela matcherna och vara självklar utan det är en kamp för den typen av spelare också om att få speltid på rätt position så han slåss i ett OS-lag mot andra backar där borta, säger Garpenlöv.

Hur ser du på Lucas Raymonds start på säsongen?

– Han har haft en fantastisk start. Precis som San Jose med Dahlin och Eklund. Men som alltid när man är ung så handlar det om att orka och det ska bli kul att se om dom orkar göra det.

LÄS MER: Svenskarna sänkte mästarlaget Tampa Bay

Vilka svenskar som är med på listan med 50 NHL-spelare och fem målvakter får Garpenlöv inte avslöja – men konkurrensen är knivskarp på samtliga positioner.

15 oktober var deadline för nationerna att lämna in listan.

– Jag går på det man har presenterat och inte det man kanske kommer att göra. Och tittar man på en kille som Raymond, om han nu skulle vara med på listan, så konkurrerar han om att spela i toppkedjorna och i powerplay. Tittar man runt i ligan så är det ganska tuff konkurrens på få platser där. Jag säger inte att det är omöjligt och att det inte skulle kunna ske men det är nog ganska tufft att slå sig in där, säger Garpenlöv.

Dahlén har gjort tre mål på fem matcher. Foto: Bildbyrån

Med hjälp av rådgivarna Niklas Kronwall och Henrik Zetterberg har Garpenlöv bra ingångar i Detroit när det gäller Raymonds framsteg både på och utanför isen.

– Vi alla förstår hur skicklig och talangfull han är och sen får vi se vart det tar vägen. Ingen blir gladare än jag om man får se en ung kille göra en värstingresa oavsett om han är med på 50-listan eller inte men vi får vara lite sansade än så länge. Vi är bara fem-sju matcher in på säsongen.

•••

SE OCKSÅ: Han blir svensk poängkung i NHL – enligt spelarna

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)