SHL-klubbarna krävs på stora summor – ska betala tillbaka coronastöd


26 oktober 2021

Leksand och Malmö är två av SHL-klubbarna som fått miljonbelopp i coronastöd.

Nu kräver Tillväxtverket tillbaka stora summor.Coronapandemin tvingade hockeyklubbarna att spela inför så gott som tomma läktare under hela förra säsongen.


Först den 29 september i år släpptes restriktionerna så att publiken kan välkomnas tillbaka till arenorna.


För att hjälpa hockeyklubbarna med inkomstbortfallet för uteblivna publikintäkter under pandemin har Tillväxtverket beviljat och betalat ut stora pengar till SHL-klubbarna.


Men både Leksand och Malmö behöver nu betala tillbaka stora summor. Enligt Dagens Nyheter har Leksand fått ett återbetalningskrav på drygt 2,9 miljoner kronor.


– Vi fick veta det här för några dagar sedan och nu håller vi på och tittar på om och vad som har blivit tokigt. Det är inga konstigheter från vår sida; har vi gjort fel så rättar vi till det, säger klubbens vd Andreas Hedbom till DN.


LÄS MERTrea i SHL och vidare i CHL – då hyllas duon av Skellefteåcoachen


Malmö Redhawks har fått 3,8 miljoner kronor i coronastöd. Där kräver Tillväxtverket att klubben betalar tillbaka 558 000 kronor.


– Det som spökar är den så kallade jämförelsemånaden, december 2019. Instruktionerna har varit otydliga, det är ett misstag i kommunikationen. Spelare som anställdes av oss för att spela säsongen 2020–21, men som inte var anställda i december 2019 fick inte räknas med i korttidspermitteringen, säger Malmö Redhawks bolagsordförande Mats Larsson till Sydsvenskan.


LÄS MERKlart: Barry Smith lämnar Djurgården – efter bara 13 matcher


Enligt Larsson är pengarna redovisade och kommer att betalas tillbaka.