Efter Hellkvists lockrop – snart fattar IKO:s succéman nästa beslut


26 oktober 2021

STOCKHOLM. Björn Hellkvists samtal till Fredrik Olofsson i lägenheten i Omaha har förändrat den 25-årige hockeylirarens liv.

Succé i Modo. Debut i Tre Kronor. Toppcenter i Oskarshamn – och sedan?

– Det kommer att klarna vad som är rätt steg för mig, säger han till HockeyNews.se.IK Oskarshamn gör sin tredje säsong i SHL. Och allting går bättre och bättre.


Första säsongen, 2019/2020, blev smålänningarna sist, men slapp kval eftersom pandemin slog till våren 2020 och säsongen avslutades tvärt.


Förra säsongen blev Oskarshamn elva i SHL och slapp kval.


Den här hösten har varit succéartad och efter tolv matcher ligger Oskarshamn sjua.


Det finns många förklaringar till framgången. Fredrik Olofsson är en av dem.


Han leder Oskarshamns hetaste kedja med Kim Rosdahl och Patrik Karlkvist.


De har gjort 35 poäng på tolv matcher.

LÄS MERFaktorn som hjälpte duon till plats i Tre Kronor – avklarad corona


I likhet med Olofsson är både Rosdahl och Karlkvist hämtade från Modo. Och det finns ytterligare en stark gemensam nämnare.

Björn Hellkvist.


Det var nämligen han som såg till så att Fredrik Olofsson hamnade i Modo 2020 och flyttade hem från USA.


För det var långt ifrån en självklarhet för Fredrik Olofsson som har tillbringat nio av sina senaste tolv år som hockeyspelare i USA.


Olofsson och hans NHL-spelande storebror Gustav är mer eller mindre uppväxta i Nordamerika.


– Pappa fick jobb där borta så vi flyttade lasset helt enkelt och tog en chansning. Vår familj har varit genom mycket med nya omgivningar, men vi har alltid gått starka ur det, säger Fredrik Olofsson till HockeyNews.se.


– Så min resa genom hockeyn har varit lite annorlunda. Vi spelade i college där borta och det känns som jättelänge sedan, säger Olofsson och ler.


Men det är bara två och ett halvt år sedan som han tog sin collegexamen i marknadsföring i Omaha.


– Hur det var på college? Det var magiskt! Jag träffade min fru och hade riktigt kul med några riktigt sköna ”gubbar”. Det är fyra år och det går så himla fort. Det är inte så många svenskar som riktigt får den möjligheten. Det är svårt att bli scoutad för att ta sig över. Egentligen tror jag att man nästan måste spela USHL eller NAHL för att ta sig dit. Då kan collegelagen se en, men det var riktigt kul. Ett minne för livet, säger Olofsson.


Han fortsätter:


– Det är sjukt att det inte längre sedan än så, men jag är en annan människa nu jämfört med då. Det känns som jag har kommit hit till Sverige och det har fått mig att växa enormt som människa och spelare. Det har varit riktigt kul.


I Modo gjorde Fredrik Olofsson 34 poäng och det lade grunden för en SHL-chans i Oskarshamn.


I IKO gjorde han också 34 poäng och det stabila spelet ledde till Tre Kronor. Men det hade alltså inte hänt om det inte vore för Björn Hellkvist.


– Björn ringer upp mig i lägenheten i Omaha. Han har scoutat personligen och kollat och tittat. Jag och frun, Annica, hon är amerikan, men hon låter svensk nu – Annica Olofsson – vi har gift oss och allting, vi tog en chansning och sedan kom vi till Ö-vik, säger Fredrik Olofsson om sin nu blommande hockeykarriär.


I Modo började det hända grejer med hockeyspelaren Fredrik Olofsson.


– Jag fick förtroende. Björn hittade mina styrkor som jag inte riktigt visste var där. Han såg något i mig och fick mig att öppna mig som spelare och som människa. Sedan, med coronan, var alla nästan tvungna att gå skilda vägar för att ta de kliv som behövdes i karriären. Alla var på väg i en uppåtriktning och det blev som det blev.


I Modotröjan i september 2019. Fredrik Olofssons resa mot svensktoppen har börjat. Foto: Bildbyrån.


Fredrik Olofsson gjorde i likhet med många av sina Modokamrater sitt livs säsong och de sögs upp av SHL-klubbarna.


– Den chansen ledde till (Martin) Filander här i Oskarshamn och så har vi bara byggt vidare på det. Allting startade med Björn ur ingenstans och så byggde man kemi med (Kim) Rosdahl och det fortsätter. Det har varit riktigt kul.


LÄS MEROlofsson laddar om efter fyra poäng i drömdebuten: "Fick nästan en blackout"


Björn Hellkvists envisa och inspirerande samtal med Fredrik Olofsson har banat vägen för en ny väg.


– Han låg på och vi pratade några dagar fram och tillbaka. Det var då, de hade ingen riktig sportchef utan det var han och Pierre Hedin (Modos styrelsemedlem), men det var Björn som styrde det. Han fick mig att tro på honom och lagbygget och det är jag väldigt tacksam för att jag gjorde för han är en otrolig coach och en otrolig människa. Han kommer att ha framgång oavsett var han är, säger Olofsson om Leksands huvudcoach.


Fredrik Olofsson var så bra under sin första SHL-säsong i Oskarshamn att Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv testade Olofsson i landslaget.


– Nu trivs man bra här i Oskarshamn också så det är skönt att man får förtroendet att fortsätta bygga på det man började förra året.


Fredrik Olofsson debuterade i Tre Kronor förra säsongen. Foto: Bildbyrån.


För de bästa spelarna i SHL kommer erbjudanden från andra klubbar tidigt på säsongen om man som i Fredrik Olofssons fall har ett utgående kontrakt.


Så han behöver snart ta ställning till vad han ska göra – nästa säsong.


– Just nu är det fokus på spelet. Det är skönt att laget har kommit tillsammans och vi har kul på bortaresorna och bara kör. Det är riktigt härlig stämning i gänget, säger Olofsson.


Han tillägger:


– Det andra kommer att klarna, vad som är rätt steg för mig. Så får man ta det som kommer helt enkelt.


Tänk om Björn ringer dig igen?


– Björn? Ha, det vet jag inte… Det får man ta när det kommer helt enkelt. Jag tror ändå vi har något speciellt på gång här. Det är det som blir fokuset så får man ta resten med familjen och agenten, vad som känns rätt och ta det därifrån.


Men när Fredrik Olofsson tänker efter en stund så har han börjat fundera på sin framtid.


– Det är klart, personligen så tänker man ändå ibland vad som är rätt och vad har de på gång? Hur ser det ut? Man tänker också på vad coacherna har för kontrakt och hur länge de stannar. Det är ändå en ganska bra resa vi har påbörjat här från förra året tills nu. Sedan får man kolla på vilka andra som stannar. Det är många grejer som kommer in i frågan, säger Olofsson.