HockeyNews
PLUS

Timråtränaren om nycklarna i bottenmötet: "Vill vara lite mer aggressiva"

(20895) Fredrik Andersson
Bildbyrån

Publicerad: 16 oktober 2021

Krismöte i mitten av oktober? Kanske.
Mycket står i alla fall på spel när Timrå tar emot Djurgården i NHC Arena.
– Det kommer säkert bli en öppen match där laget som klarar av att försvara sig bäst i spelet utan puck kommer gå segrande ur det, säger Timråtränaren Fredrik Andersson till HockeyNews.se.


Nykomlingen Timrå är näst sist efter sex inspelade poäng på åtta matcher och har fyra raka förluster med målskillnaden 6–18. Djurgården är jumbo efter fem inspelade poäng på tio matcher, har sju raka förluster och kommer till Timrå med 18 insläppta mål, men tolv gjorda framåt.

Kring gästerna från huvudstaden är rubrikerna krisartade, medan det för nykomlingen inte är lika förvånande att man tillhör de nedre regionerna av tabellen, samtidigt som man har lämnat mycket att önska spelmässigt.

Det är med andra ord enkelt att förstå digniteten av lördagens match.

– Det är en jätteviktig match, och jag tror att vi kommer ha ett lag som är riktigt taggat, men också att vi går ut och spelar med glädje, så att det inte blir krampaktigt, säger Timråtränaren Fredrik Andersson.

Timrå och Djurgården är två av de lag som släpper till allra flest skottförsök mot sig under matcherna och två av de lag som släpper in flest mål per match, där Timrå är värst med sina 4,25 insläppta per match efter 34 insläppta mål, medan Djurgården har ett snitt på 3,67 och är tredje sämst efter 37 insläppta på sina 10 spelade matcher.

På förhand finns det med andra chans för att det kan bli en svängig historia i NHC Arena under lördagskvällen.

– Det kommer säkert bli en öppen match, för det är två lag som gillar att åka skridskor. Djurgården spelar väldigt rak hockey med mycket forecheck i sitt spel, så det kommer säkert bli en öppen match där laget som klarar av att försvara sig bäst i spelet utan puck kommer gå segrande ur det. Vi får inte glömma bort att vi måste försvara oss också även på hemmaplan, sedan ska vi addera lite spets framåt, jag skulle vilja se att vi blir lite rakare där, säger Andersson.

LÄS MER: LISTA: Här är SHL-spelarna som skapar flest heta målchanser

Timrå är alltså det lag i ligan som släppt in flest mål per match.

Samtidigt är man i den absoluta botten sett till hur många skott man släpper till i slottet och det inre slottet, hur mycket tid man spenderar i egen zon per match, för att nämna några kategorier där det finns förbättringspotential.

Siffror som blir enkla att förstå när man kollar på matcherna, där det flertalet gånger varit öppna gator för motståndarna i Timrås zon efter att man gått bort sig både när man spelat zonförsvar och man-man-försvar.

– Det är lite situationsstyrt. I förstaläget, i deras ingångar, vill vi vara aggressiva och få stopp på spelet, då vill vi överbelasta för att få stopp och vinna pucken, så att det inte blir man-man-spelet som blir om man inte får stopp. För då måste man följa sin kille och då är det lätt att man blir trött i försvarsspelet och till slut så är man på fel sida och då blir det en målchans. Vi vill vara lite mer aggressiva med lite mer överbelastning i egen zon för att få kortare anfall mot oss.

Nolan Zajac och Joey LaLeggia. Foto: Bildbyrån

Timrå har genomgående valt att matcha lagets två puckskickligaste backar i Joey LaLeggia och Nolan Zajac tillsammans i samma backpar.

Duon är också de två spelare som spelar mest, varit inne på flest mål framåt med sina sex mål vardera, och har flest skottförsök offensivt i laget i spel med lika styrka, där LaLeggia toppar på 141, sju före Zajac.

Å andra sidan är man de två spelare som varit inne på flest baklängesmål, 12 respektive 13, i laget och släppt till flest skottförsök mot den egna kassen med 134 respektive 137.

Och kanske kommer man nu att sära på backduon.

– Så är det. Det här diskuterar vi varje dag över hur vi ska göra. Vi har några frågetecken nu, Tim (Erixon) klev ju av igår så vi vet inte hur vi ska formera oss. Och på forwardssidan var inte Boyce och Walli på is, så det kan säkert bli rockader, det kan det bli. Så vi får se hur vi ska sätta upp laget imorgon, säger Andersson och fortsätter:

– Någonstans måste man ha tålamod, men det känns inte som att vi hittat helt rätt i formationerna än. På sikt vill man ju ha en kontinuitet i det man gör så att man lär känna varandra för då brukar det bli enklare att spela.

Det känns inte som att ni hittat en formation som kan dra igång spelet i fem mot fem och etablera er i offensiv zon än heller?

– Det är det som är grejen, det är det vi letar efter att få igång. Det är det som är nyckeln. Om vi jämför med ifjol så hade vi Dahlén, Lööke och Lundin som vi visste flyttade ned spelet och skapade offensiv åt oss, så det är klart att vi är en i sökfas än. Men det får inte ta för lång tid, vi ska ha tålamod men samtidigt vill man hitta något där man känner att det stämmer, att det är på rätt väg och att vi tar steg framåt i spelet. Jag tyckte att vi gjorde det med Frölunda och Skellefteå, men nu har de stått still mot Leksand och Örebro.

Fakta/ Timrås defensiva siffror (ligaplacering)
Insläppta mål per match: 4,25 (14)
Förväntat antal insläppta mål per match: 3.75 (14)
Skottförsök: 66,9 (14)
Skott på mål: 35,6 (14)
Skott från slottet: 17,9 (14)
Skott från inre slottet: 8,9 (14)
Puckinnehav för motståndare i egen zon: 9:17 (14)
Källa: Sportlogiq.com

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS