HockeyNews
PLUS

LISTA: Här är SHL-spelarna som skapar flest heta målchanser

(20876) Slottetkungarna
Bildbyrån/Sportlogiq (montage)

Publicerad: 14 oktober 2021

FacebookXWhatsApp

Det är ingen hemlighet att det inom ishockeyn görs flest mål från området framför mål.
Därför har HockeyNews.se:s Alexander Nilsson kollat närmare på vilka i SHL som egentligen skjuter mest från just det området.
Och ett namn sticker ut i listan – Leksands succévärvning Max Veronneau.


Ju närmare mål man kommer, desto större blir chanserna att göra mål. Det är ingen hemlighet när det kommer till ishockeyn.

Men vilka spelare i ligan är egentligen bäst på att hitta skottlägen i det som kallas slottet och det inre slottet?

Allra överst i listan har vi Leksands forward Max Veronneau, som rivstartat säsongen med att göra tolv poäng på åtta matcher varav sex mål. Han har visat sig vara väldigt duktig på att nosa upp skottlägen i slottet.

På åtta matcher har han fått iväg totalt 23 skott från de två ovan nämnda områdena vilket är tre fler än tvåan Broc Little som fortsätter vara Linköpings farligaste hot i offensiven. Veronneau är även den spelare i ligan som kommit till näst flest avslut totalt sett med sina 33, endast slagen av sin lagkamrat Matt Caito.

Luleåvärvnigen Brendan Shinnimin är även han duktig på att nosa upp skottlägen i slottet och är klar trea i listan, följt av tre spelare som alla fått iväg 16 skott från slottet. Av de spelare som tagit sig in på topp fem-listan över antal avslut i slottet är det däremot bara Veronneau som också är bland de fem främsta målskyttarna i ligan med sina sex mål, samtidigt som övriga namn på listan producerat under det förväntade antalet mål (expected goals) hittills.

Det finns med andra ord förhoppningar om ökad målskörd för Little, Shinnimin, Karlkvist, Rensfeldt och Johan Sundström.

Fakta/Spelarna som skjuter mest från slottet i SHL hittills
1) Max Veronneau, 23 skott (8 matcher)
2) Broc Little, 20 skott (9 matcher)
3) Brendan Shinnimin. 19 skott (7 matcher)
4) Patrik Karlkvist, 16 skott (7 matcher)
5) Ludvig Rensfeldt/Johan Sundström, 16 skott (9 matcher)

Max Veronneau och området som definieras som slottet. Foto: Bildbyrån/Sportlogiq The Point (montage)

Om vi krymper ytan ännu lite mer så hamnar vi i det som kallas för inre slottet. Ytan det handlar om håller sig innanför cirklarna och har sin början precis ovanför de så kallade taggarna på tekningscirkeln och är den yta man som anfallande lag helst vill skapa chanser i, för det är nämligen där chansen är som störst att göra mål.

Och precis som i listan över de spelare som skjutit mest från slottet så är det alltså Max Veronneau och Broc Little som toppar listan även här, men där Little tagit över tronen från Veronneau.

Fakta/Spelarna som skjuter mest från inre slottet i SHL hittills
1) Broc Little, 13 skott (9 matcher)
2) Max Veronneau, 12 skott (8 matcher)
3) Christoffer Ehn, 12 skott (9 matcher)
4) Joakim Nygård, 11 skott (8 matcher)
5) Greg Scott, 10 skott (9 matcher)

Den amerikanske poänggaranten Little fortsätter sin vana trogen att skapa chanser för sitt LHC, men precis som övriga laget har han inte fått utdelning på de lägen han skapat, vilket blir tydligt när man ser att 33-åringen bara gjort ett mål hittills denna säsong, medan hans antal förväntade mål är 3,67, vilket är fjärde högst i ligan. Som jämförelse har Veronneau, som likt Little alltså är en fena på att hitta skottlägen i slottet, gjort sex mål samtidigt som hans antal förväntade mål är 3,47.

Och siffrorna över vilka spelare som tagit flest skott från det inre slottet borde glädja Linköping som förutom Little även har Christoffer Ehn högt upp i listan.

Om LHC-spelarna fortsätter komma till lika många avslut från de allra hetaste lägena talar det för att utdelningen kommer att komma, vilket nästjumbon är i starkt behov av efter att man bara gjort 14 mål på de åtta inledande matcherna, vilket är sämst i ligan.

Broc Little och inre slottet, en bra kombination. Foto: Bildbyrån/Sportlogiq The Point (montage)

Källa:
Sportlogiq.com

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)