HockeyNews
PLUS

Djurgårdstränaren sågar domarnivån – får medhåll av Rönnberg

(20811) Roger Rönnberg/Barry Smith
Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 9 oktober 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Djurgårdstränaren Barry Smith är missnöjd med domarnivån i SHL. Och han får medhåll av Frölundacoachen Roger Rönnberg.

– Det händer aldrig att vi får mer än två powerplay under en match. Det spelar ingen roll vad vi gör eller vad som händer, säger Smith efter 4–2-förlusten mot Frölunda.


Det går tungt för Djurgården och mot Frölunda blev det en femte förlust i följd under nye huvudcoachen Barry Smith.


Det var jämnt och bra och 2–2 efter två perioder. Men sedan kom Frölundas ryck i den tredje perioden då två kontringsmål av Theodor Niederbach och Nicklas Lasu gav Frölunda de tre poängen.


– Vi har inte mycket kvar. Det utrymme vi har och den energi de spelade med och den fysiska delen av spelet var idag vår bästa insats. Jag tycker synd om killarna, det gör jag verkligen, för det är svårt att försöka och försöka utan att det blir seger. Det är karaktärsdanande, säger Barry Smith.


Djurgården saknade skadade backen Marcus Högström, men Smith berömde ersättarna.


– Vi spelade med lite yngre backar som gjorde ett helvetes bra jobb och kämpade. Även Liam Öhgren spelade en jäkla match och täckte ett par skott i första perioden. De yngre spelarna kliver verkligen fram, säger Smith.


Men nu är det fem raka förluster och Djurgården har fastnat i botten av SHL-tabellen.


– För närvarande kommer vi inte över kullen. Vi klättrar och spelar bra hockey här och där, men plötsligt smäller det bakåt och vi kan inte komma över det. Det är en svår tid för laget.


Sedan kommer Barry Smiths kritik mot domarna i SHL och den nivå som råder.


– Jag har tänkt på det förut och det har inget att göra med Rogers (Rönnbergs) lag för ni spelar en bra hockey, så det har inget med det att göra.


Smith:


– Min bror (David) jobbar för NHL-domarna och (domarchefen) Steve Walkom. Och jag förstår inte domsluten. Det händer aldrig att vi får mer än två powerplay under en match. Det spelar ingen roll vad vi gör eller vad som händer.


Han fortsätter:


– Jag är förvirrad och jag pratar om interference-situationen i Växjömatchen och det mål de fick i slutet av andra perioden i samband med en tekning.


Djurgårdstränaren Barry Smith är missbelåten med domarnivån i SHL. Foto: Bildbyrån.


Och laddar om:


– Jag förstår inte hur vissa spelare blir neddragna eller där andra ger sig inte i ett gruff och delar ut en crosschecking. Då blir det spel fyra mot fyra och kvittas. Det är svårt och vi tycks inte kunna få någon fördel. Därför känner jag för laget för vi kan inte få domsluten och inte det målet. Vi har gjort två mål i många matcher, men kan inte få det tredje eller det fjärde. Där är vi.


LÄS MERDjurgården har fem raka förluster – kraven internt allt hårdare


Frölundas huvudcoach Roger Rönnberg delar Barry Smiths uppfattning och kritik:


– Jag pratade med en av domarna idag och jag sa att gå tillbaka och se den här matchen och se hur många spelförstörande moment det är där det är holdings, och interference och slashingar och hakningar som vi inte vill ha i svensk hockey. Vi har bestämt en väg tillsammans med domarna och jag tror att även de tycker att det är för hög nivå idag, att det ska dömas ut kanske åt bägge lagen fler utvisningar. Så jag håller med.


Hemvändande NHL-forwarden Marcus Sörensen är en av spelarna i Djurgården som har svårt att komma loss.


Är han en av de som drabbas av nivån?


– Han försöker. Ibland är det frustration tror jag. När det inte går din väg eller du kan inte se ut som du vill som offensiv spelare, då blir det en frustration. Ibland blir han frustrerad över ett uteblivet domslut, men han försöker. Han kan spela och hans hjärta är med laget. Jag hoppas han kan få en chans att göra några mål och inte krama så hårt om klubban, säger Barry Smith.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)