Unga Mododuons kamp om speltid i Rögle: "Det är ett stort steg"


4 oktober 2021

I maj värvade Rögle duon William Wallinder, 19, och William Strömgren, 18, från Modo.

Men det är en tuff utmaning att slå sig in hos SM-finalisterna.

– Ja, jag tycker att det är stort steg, säger Röglecoachen Cam Abbott till HockeyNews.se.Rögle siktar på SM-guld och nådde SM-finalen i våras. Veckorna efter säsongen var färdigspelad presenterade Ängelholmsklubben värvningarna av backen William Wallinder och forwarden William Strömgren från Modo.


Den 19-årige backen William Wallinder draftades av Detroit sommaren 2020 och spelade 43 matcher för Modo i Hockeyallsvenskan förra säsongen.


Wallinder har fått debutera i SHL med Rögle och har gjort en assist på de fyra matcher han har spelat. Det har blivit som mest drygt sju minuter och ett snitt på knappt fem minuter.


LÄS MERRöglemålvakten väntar på SHL-debut – backen får rekordmycket istid


Wallinder har också spelat med Rögles J20-lag.


William Wallinder (t h) gratulerar unge Röglekamraten Calle Clang till segern borta mot Brynäs i SHL i lördags. Foto: Bildbyrån.


William Strömgren spelade i sin tur i fem olika lag förra säsongen: Modos J18-lag, J20 och A-lag plus Örnsköldsvik i Hockeyettan och J18-landslaget.


Strömgren gjorde tre mål och sex assist på de 27 allsvenska matcherna han spelade.


Men därifrån till SHL och Rögle är det en rejäl nivåskillnad.


– Ja, jag tycker att det är stort steg. Strömgren har mest spelat med vårt J20-lag för tillfället, säger Rögles huvudcoach Cam Abbott till HockeyNews.se.


LÄS MERPetter Emanuelsson nobbar SHL-klubbarna – hit flyttar skarpskytten


Han gillar Rögles två värvningar från Modo.


– De är båda unga spelare. William (Strömgren) har tränat med oss och spelat med J20. Båda har möjlighet att bli duktiga spelare på proffsnivå, men det är en process att ta dem dit de behöver vara och få dem att bli bättre varje dag, säger Cam Abbott.


Var tanken att Strömgren skulle gå via Rögles J20 innan han skulle vara redo för Rögles SHL-lag?


– Spelare som kommer hit och gör ett bra jobb på träningarna slåss för en plats i vårt A-lag. Men om de har rätt ålder för att spela juniorhockey kanske de spelar där, säger Cam Abbott om 18-årige William Strömgren.


Däremot är ålder inget hinder för att spela i Rögle. Oavsett om man är ung eller något äldre.


– Vi har det yngsta laget i SHL i år (24,2 år) och har haft ett ungt lag de senaste åren. Killar som är villiga att göra jobbet och förstår hur vi behöver spela, då spelar det ingen roll om du är 17 eller 37 år, tycker jag. Det handlar mer om vad du gör på daglig basis, säger Cam Abbott.