Röglemålvakten väntar på SHL-debut – backen får rekordmycket istid


30 september 2021

Röglemålvakten Calle Clang, 19, väntar på sin SHL-debut.

Samtidigt får backen Lucas Ekeståhl Jonsson rekordmycket istid.SM-finalisterna Rögle har inlett SHL-säsongen med tre raka bortamatcher och ängelholmarna har vunnit två av dem.


Det blev förlust i finalreprisen mot Växjö i lördags. I samtliga tre matcherna har Christoffer Rifalk vaktat Röglekassen. Den Pittsburgh-draftade JVM-målvakten Calle Clang, 19, har fått vänta på sin tur.


Men enligt Rögles huvudtränare Cam Abbott är det snart dags för SHL-debut för Clang och han kommer att få spela.


– Definitivt, det gjorde han under försäsongen. Matcherna har varit utspridda de senaste tre veckorna. Calle är här för att spela och är en stor del av vårt målvaktspar, säger Cam Abbott till HockeyNews.se.


LÄS ”MER"Bulan" efter Luleåbackens avstängning: "En klantig tackling"


Calle Clang var förra säsongen utlånad till allsvenska Kristianstad och spelade då så bra att han utsågs till ligans bästa junior och vann Guldgallret.


Han har spelat matcher i Champions Hockey League inför SHL-starten.


– Vi kommer att se Calle i kassen inom kort så jag är inte bekymrad över det och jag tror inte att Calle är det eller någon annan heller, säger Cam Abbott.


Röglecoachen Cam Abbott. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån.


En spelare som har fått mer istid än tidigare i Rögle är backen Lucas Ekeståhl Jonsson.


Förra säsongen fick han i snitt 16:05 per match. På höstens tre matcher har han i genomsnitt spelat 20:09, vilket är mest i Rögle.


– Vi har haft en stor omsättning i vår backbesättning och Lucas är en av de sju spelare i vår laguppställning just nu som har kapaciteten att få en annan position än senaste året, säger Cam Abbott.


Rögle har tappat backar som Éric Gélinas, Niklas Hansson och Moritz Seider, som alla hade mer än 20 minuter i istid per match i SHL.


Lucas Ekeståhl Jonsson, 25, får nu chansen att ta ett stort steg framåt. Den Björklöven-fostrade backen SHL-debuterade i Färjestad 2019/2020 och hade då knappt 14 minuter i istid i snitt.


– Jag tycker att han är den förste man kan säga det om att han har ännu mer att bidra med till det här laget. Jag har inte tittat alltför mycket på hur mycket istid killarna har för att vara ärlig, men han kommer att behöva vara vass precis som alla de andra bakåt för att vi ska uppnå det vi vill uppnå i år.


På grund av utbyggnad av hemmaarenan i Ängelholm börjar Rögle sin säsong med sex raka bortamatcher.


– Vi har vetat om situationen länge så det är inget vi använder som en ursäkt på något sätt, säger Cam Abbott.


LÄS MERLeksand utan nye kanadensaren – missar publikfesten på Hovet


Rögle vänder hemåt den 9 oktober och Skånederbyt mot Malmö såldes slut på ett par minuter.


– Alla lag är upprymda över att få fansen tillbaka till arenorna. Vi är definitivt det och det är uppmuntrande och vi ser fram emot den matchen, men det är en bit bort så vi har fokus på annat just nu, säger Cam Abbott inför torsdagens bortamatch mot Linköping.


Men han tillägger:


– Det finns mycket positiv energi runt det här laget och vi ser fram emot att ha supportrarna tillbaka i rinken.