Steens mål: "Vi kan hjälpas åt att bygga upp hockeykulturen ännu mer"


19 september 2021

SUNDSVALL. Alexander Steen har inte fullt ut påbörjat sitt nya sportsliga uppdrag i Sundsvall Hockey.

Men Stanley Cup-vinnaren har visioner för klubben och håller fortfarande på att acklimatisera sig till ett liv i Sverige efter 14 säsonger i NHL – HockeyNews.se har träffat hockeystjärnan på sitt nya jobb.

– Vi vill bygga en stark kultur i föreningen och det är kul om vi kan kan hjälpas åt ännu mer i stan och skapa en rolig atmosfär kring hockeyn, säger 34-åringen.14 säsonger i NHL.

1018 matcher och en Stanley Cup-titel.

Alexander Steen har lagt en respekterande karriär på hyllan och snabbt påbörjat en ny – eller om några månader är han fullt inne i sitt nya uppdrag.

Steen ska bli sportsligt ansvarig i Sundsvall Hockey – pappa Thomas har tagit över klubbens hockeygymnasium och nu finns det visioner för att bygga upp Hockeyettan-klubben från grunden.

Hur kommer det sig?

– Ja, bra fråga. Vi kände att vi skulle hem till Sundsvall och landa efter en lång karriär där borta och jag vill gärna bidra i stan där jag bor och kunna hjälpa till och jag och min far brinner för ishockeyn och tycker det är roligt med gemenskapen och umgänget.

Ett annat stort plus är att han får en möjlighet att för första gången i sitt vuxna liv umgås när med pappa hockeylegendaren Thomas.

– Ja, det är jättekul. Vi har småpratat om det under de senare åren av min karriär att det vore kul att hitta något man kunde göra tillsammans. Jag har bott ifrån min far länge och nu blir det en annan sak att kunna umgås med barnbarn och den biten så det känns absolut jättekul, säger Steen.

Vad betyder det här nu och vad vill Sundsvall Hockey 21/22?

– Jag är ju ganska ny här och vi har tränarna klara och det finns en bra gemenskap, men vi vill bygga en stark kultur och en identitet i föreningen och en rolig atmosfär på isen, det är så det är. Hockey är det bästa jag vet och sen ska vi bli bättre och bättre för varje dag.

Hur mycket följer du SHL nu?

– Ja, men så mycket tiden tillåter. Jag har många kompisar som det är kul att se på och jag följer också allsvenskan med Modo och deras resa eftersom jag spelat där.

SM-guld?

– Bra fråga… det är tidigt men måste jag säga något lag nu så säger jag Luleå.

Hur går det för Timrå?

– Timrå kommer göra det bra som nykomlingar. Sen tar det tid med nya spelare innan allt faller på plats såde får nog ha lite tålamod inledningsvis, men det är bra ledare och en bred trupp vad jag förstått så dom har mycket positivt på gång där uppe också.

Steen i OS Sotji. Foto: Bildbyrån

Nu hoppas Steen att Timrå comeback i SHL, Sundsvall jakt på att bygga som förening och Kovlands jakt på en plats i Hockeyettan ska lyfta en stad med bra förutsättningar som historiskt har haft svårt att hitta bra samarbeten.

– Det är kul om vi kan hjälpa varandra och bygga upp en hockeykultur ännu mer i stan och få en rolig atmosfär kring hockeyn här, säger Steen.

Se hela intervjun med Alexander Steen i spelaren.