Westin känner sig redo för comeback i Färjestad: "Varit lite otur"


15 september 2021

Jens Westin känner sig redo för comeback i Färjestad.

Siktet är inställt på lördag och bortamatchen mot Malmö.När backbjässen Jens Westin kom till Färjestad från Timrå 2017 missade han inte en match i SHL på två säsonger.


De senaste två säsongerna har varit desto bökigare.


– Det har varit lite otur. Både bruten fot och bruten käke. Men… Jag vet inte. Jag tycker att jag har klarat mig bra ifrån skador förut. Sedan kom det två säsonger på rad. Men men, så är det, säger Westin till HockeyNews.se.


Förra säsongen var han borta i tolv matcher och året före missade han 21 matcher.


Under hela försäsongen har Jens Westin kämpat för att komma tillbaka i toppform efter en knäoperation under sommaren.


Den 32-årige backen missade SHL-premiären borta mot Växjö.


– Jag håller väl fortfarande på med rehabbiten, men jag har kört på is ganska länge och jag tycker att jag känner mig hyfsat redo för match, säger han.


Därmed är Jens Westin högaktuell för en comeback på lördag borta mot Malmö Redhawks.


– Det är väl mer att på isen känns det bra, men jag har kanske fortfarande inte styrkan som behövs för att spela när vi testade av det för en och en halv eller två veckor sedan. Nu känns det bättre så planen är väl att vara med på lördag.


Vilken typ av ingrepp har du gjort?


– Det är ett ”hopparknä” som jag har haft sedan förra sommaren. Det blev titthålsoperation och de gick in från båda sidorna, från knäskålssenan och skrapade bort något där som gör att det gör ont. Det är inte så stort ingrepp utan de skrapade bort någonting på senan, säger Jens Westin.


Jens Westin såsom vi är vana att se honom i Färjestadströjan. Foto: Bildbyrån.


– Jag har aldrig haft problem med knän tidigare, men man känner att även med ett litet ingrepp har det ändå tagit tid, att det känns bra.


Färjestad har satsat rejält för att kunna vara med på allvar och slåss om SM-guldet den här säsongen.


Jens Westin tror på en lång säsong.


– Ja, det finns det alla förutsättningar för. Det ska det bli.


Under Jens Westins första fyra säsonger i SHL med Färjestad har laget gjort massor av mål. Men också släppt in mängder.


Hur är det att vara back i ett så målglatt lag…?


– Det är väl inget jag har tänkt på så, att det är något annorlunda, utan det är mer bara roligt, hehe.


Färjestad har inför den här säsongen fått hem backen Mikael Wikstrand och till offensiven förstärker Marcus ”Lilliz” Nilsson, Linus Johansson, Joakim Nygård och Jacob de la Rose.


Kreativa och erfarna spelare, minst sagt.


– Det är mest bara roligt att ha de spelarna framför sig. Man vet att ger man dem pucken så hittar de lösningar på allt. Det är roligt och inspirerande är det också att få spela med så bra spelare.


Du har spelat ett par år med FBK och Johan Pennerborn som huvudcoach – vad har saknats för att ta sista kliven mot final och guld?


– Skicklighetsmässigt, offensivt, där har vi alltid varit bra i spelet med pucken. Det är väl det andra, spelet utan puck och försvarsspelet överlag, det är det vi har pratat om i några år. Det har väl inte varit på samma nivå som vårt offensiva spel.


Vad har hänt?


– Det har blivit lite för stor klyfta mellan det och försvarsspelet. Vi har släppt in lite för mycket. SHL idag är så pass tajt. Det går inte att göra hur många mål som helst i varje match om man ska släppa för många. Man kan inte bara tänka framåt utan måste sätta ett bra försvarsspel också och det har vi pratat om mycket. Ännu mer i år, för det är det som har varit det stora problemet känns det som.


Johan Pennerborns Färjestad är en av de stora guldfavoriterna i SHL den här säsongen. Foto: Bildbyrån.


Genom att skaffa sig de två även defensivt skickliga centrarna Jacob de la Rose och Linus Johansson kan Färjestad få en bättre balans mellan offensiv och defensiv.


Varken de la Rose eller Johansson ger bort några millimeter längs sargen eller ute på isen utan att motståndarna har fått slita hund.


– Jag tycker också att vi har fått in bra spelare för just det, både i de la Rose och Linus. De är inte renodlat offensiva utan är lite mer bra i defensiven också, och gillar det. Det är bra balans där tycker jag. Vi har fått in (Mikael) Wikstrand i försvaret och han sprider ett lugn där bak. Jag tycker att vi har fått in pusselbitarna som behövs.


LÄS MERKlubblös Julius Hudacek står i kontakt med svensk klubb


Jens Westin är uppväxt i Kramfors och har ett förflutet i både Modo och Timrå. Så frågan måste ställas.


Handen på hjärtat – är det Timrå eller Modo som gäller för dig?


– Hehe, oj! Det är lite både och. När jag växte upp så var Modo favoritlaget. Men sedan kom jag till Timrå och trivdes grymt bra där. Både med Sundsvall som stad och med Timrå som lag. Det blev nästan att jag, ja jag skulle säga att jag följer Timrå mer nu än Modo. Det gör jag, säger Jens Westin ärligt.


– Det är både för att jag spelade i Timrå senare och att jag trivdes så sjukt bra där, och att brorsan (John) är där som materialare. Jag följer dem ganska bra fortfarande.


Då blir det kul att möta Timrå framöver?


– Det blir väldigt roligt. Det var det första jag kollade upp, när vi skulle möta dem (23 oktober). Det blir kul. Skönt att de är tillbaka igen, säger Westin.


– Det känns som att de är bättre rustade i år än förra gången de kom upp. Men man vet inte. Det känns så, än så länge.


LÄS MERGuldbacken tvingas avsluta karriären efter hjärnskakningen: "Livet vänts upp och ner"


Färjestad tvingades på tisdagen meddela att karriären för Timråfostrade backen Sebastian Erixon är över till följd av en svår hjärnskakning.


Jens Westin läste också den tunga nyheten.


– När jag kom till Färjestad var han här. Som du säger, alltid en glad prick. Det är tråkigt, det är det. Det är väl det rätta att göra om han fortfarande har problem. Men det är tråkigt.