HockeyNews
PLUS

NHL-reglerna är här – så ser domarbasen på slagsmålen

(20541) Victor Ejdsell/Färjestad/slagsmål
Fredrik Karlsson/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 9 september 2021

FacebookXWhatsApp

NHL-reglerna har kommit till svensk hockey.

SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink belyser här förändringarna som spelare och publik kommer att märka från premiären.

– Vissa bestraffningar är betydligt tuffare än vad vi har haft tidigare när det gäller fula saker, säger Thorsbrink till HockeyNews.se.

ANNONS


Som HockeyNews.se kunde berätta den 12 april blir det NHL-regler i svensk hockey från och med den här säsongen.

ANNONS


Under försäsongen har förändringen lett till en del oklarheter med tillhörande frågor.


ANNONS

– Det är klart att det har dykt upp ett gäng sådana. Det är fortfarande hockey vi spelar och regelverket bygger numera på internationellas (IIHF) Unified rulebook som vi har översatt till svenska och några saker är landspecifika för Sverige, men vi lyder under RF (Riksidrottsförbundet) så vi kan inte hitta på vad vi vill när det gäller bestraffningar och disciplinärenden, säger domarbasen Tomas Thorsbrink.


LÄS MERNästa säsong blir det NHL-regler i SHL och Hockeyallsvenskan

ANNONS


Han förklarar här i stora drag vad spelare, coacher och publik har att vänta sig från och med SHL-premiären den 11 september.


ANNONS

– Om man skulle sammanfatta det hela så är det två övergripande delar som hela regelverket bygger på och det är att uppmuntra anfallshockey och nummer två är spelarnas säkerhet. Vissa bestraffningar är betydligt tuffare än vad vi har haft tidigare när det gäller fula saker och de grejerna.


När NHL-reglerna nu följer med till svensk hockey kan det vara på sin plats att reda ut vad som gäller kring slagsmål och bestraffningar för eventuella sammandrabbningar. Det är egentligen den fjärde punkten på Thorsbrinks lista över nya grejer, men vi kan ju börja med den.

ANNONS


– Då är det viktigt att komma ihåg att slagsmål inte är en del av hockeyns DNA. Två spelare som slåss kommer att få gå och duscha. Inga konstigheter där, menar domarchefen.


ANNONS

Hårdare tag mot slagsmål. Men om man bara tycks försvara sig kan man komma undan med fem minuters utvisning och får spela vidare. Foto: Bildbyrån.


ANNONS

– Däremot kommer det att vara tuffare för slagsmål utanför isen (och spelet) eller så kallade sucker punch (fula tjuvnyp) eller att man hoppar in från båset och slåss, då kommer det att bli betydligt tuffare straff än ifjol.


– Två plus två-regeln för fighting är borttagen. I år kan du få en enkel femma om du är ovillig att slåss. Men man kanske behöver göra det för att försvara sig.

ANNONS


Så om man försvarar sig och slåss kan man komma undan med fem minuters utvisning och sedan återgå in i matchen.


ANNONS

Thorsbrink:


– Slagsmål är inte en del av svensk hockey eller internationell hockey. Vi vill inte se det och man kommer att bli bestraffad nästan hårdare än man blivit tidigare.

ANNONS


Det låter som att det kan bli svårt att komma undan med bara en femminutare och slippa matchstraff?


ANNONS

– Två som slåss kommer att få fem minuter och gå och duscha. Det är game. Så är det.


Tomas Thorsbrink går här igenom huvuddragen i förändringarna i regelboken inför säsongen.

ANNONS


– Om man tittar från en supporters sida som konsumerar hockey och ska se en match på lördag, så det man kommer att märka är att vi har en trapezoid, ett restriktionsområde bakom mål.


ANNONS

– Det är bara bakom mållinjen innanför de strecken som målvakten får röra pucken. Om han rör pucken bakom förlängda mållinjen fast utanför området är det mindre straffet (två minuter).


– Och man kommer att se att målvakterna, för att blockera pucken numera, ska man vara mera attackerad, pressad. Så länge de spelar pucken med klubban är det okej, men att rädda ute i ett hörn är inte tillåtet.

LÄS MER: SHL-enkät: De blir skyttekungar i sitt SHL-lag – enligt tränarna

ANNONS


Trippingregeln har förändrats i ett avseende.


ANNONS

– Om du kastar dig och träffar pucken först och sedan river omkull motståndaren så har vi i Sverige haft det som att det är en snygg brytning och ingen utvisning. Det har vi varit ensamma om i hela världen, men nu har vi likriktat oss med alla ligor i Europa och NHL. Det här ger det mindre straffet för tripping.


Sedan kommer Thorsbrink in på förseelser som ofta leder till matchstraff.

ANNONS


– Den tredje grejen är större straff för charging, boarding, elbowing, tripping och interference så kan man få en enkelfemma (fem minuter) och komma tillbaka till spel. Så tycker domaren att den där tacklingen var bara vårdslös, men inte mer än så, kan man ge en femma och så kommer spelaren tillbaka.


ANNONS

Här tillägger domarchefen:


– Men tycker man att den är vårdslös OCH det fanns en risk för skada i tacklingen, som det ofta är med större straff, då måste man skicka med ett game misconduct (matchstraff). Vi tror inte att vi kommer att få så jättemånga rena femmor varken internationellt eller i svensk hockey, men möjligheten finns.

ANNONS


En nyhet är också att om domaren delar ut ett matchstraff eller en 2 + 2-minutersutvisning för hög klubba så kommer det att videogranskas direkt.


ANNONS

– Om man börjar med de större straffen, som en femma, så är det viktigt att det blir rätt. Att spela box- eller powerplay kan bli fullständigt matchavgörande. Först adresseras det i arenarummet att det större straffet är under videogranskning. Domaren går snabbt in och tittar på sin monitor och antingen så bekräftar man att det var helt rätt och då kan det bli ett större straff eller ett större plus game miscondcut. Eller så ser man att det inte alls var bra och att det räcker med en tvåa. Då kan man gå ner till det mindre straffet, men man kan aldrig annullera ett straff.


ANNONS

Ett restriktionsområde (trapezoid) bakom förlängda mållinjen införs. Endast där får målvakterna spela pucken med klubban bakom eget mål. Foto: Bildbyrån.


– När det gäller två plus två, high stick är den snabbaste förseelsen som sker i hockeyn och det är jättesvårt ibland att se om det var motståndarens klubba eller till exempel en medspelares klubba. Då får man gå in och titta på ”två plus tvåan” och antingen bekräfta den eller gå ner på en tvåa, men här kan man också annullera det.

ANNONS


Thorsbrink betonar:


ANNONS

– När det gäller större straff för slashing och som har med klubban att göra kan man aldrig få en enkel femma, då är det alltid game misconduct. Så slår du någon eller spearar någon, eller butt-endar någon eller crosscheckar någon, då är det alltid det större straffet plus game med automatik. Alltid.


Som ett led I att uppmuntra anfallshockey kommer centern i det anfallande laget att få möjlighet att välja tekningspunkt i fyra situationer.

ANNONS


1 – När du har slagit pucken till icing får det försvarande eller felande laget inte byta.


ANNONS

2 – Detsamma gäller första nedsläppet efter en utvisning.


3 – Om en försvarande spelare, inklusive försvarande målvakt, flyttar målburen oavsiktligt så får laget inte byta och anfallande lag får välja nedsläppspunkt.

ANNONS


4 – Om jag skjuter pucken mot målvakten från min planhalva och målvakten blockerar efter att ha blivit attackerad får inte målvaktens lag byta och jag får välja nedsläppspunkt. Det är centern som informerar linjemannen var han vill ha pucken.


ANNONS

Domarbasen Tomas Thorsbrink. Foto: Bildbyrån.


ANNONS

Syftet är samtidigt att få bort varningarna i nedsläppen och få mer flyt och en bättre rytm i matchen.


– Den center som kommer in får bestämma. Här kommer linjemännen att bli duktiga efterhand och vet att Joel Lundqvist helst vill ha tekningen på ett ställe. Det här kan man bygga något på. Hur många gånger väljer Joel sin bästa sida? Det är lite coolt, säger Tomas Thorsbrink.

ANNONS


LÄS MERKlart: Nu kommer NHL-reglerna till SHL och Hockeyallsvenskan


ANNONS

En tränare kan bestraffas om det blir slagsmål med mindre än fem minuter kvar eller i förlängningen.


– Då ska det vara ett slagsmål och inte bara någon roughing situation. Från både internationellt och NHL-håll är att tränarna ska ha koll på sina spelare och inte bara släppa in folk. I matchens sista minuter vill man inte ha sådant som påverkar matchens utkomst, så att säga. Den är lite hård, men så är regelverket, säger Thorsbrink.

ANNONS


Han flikar in:


ANNONS

– Vi har knappt några slagsmål i svensk hockey så jag tror inte att det här blir några problem, men man ska vara medveten om att så här är det.


Internationellt och i NHL har man kunnat utnyttja coach’s challenge för både offside och för spel i målgården, så kallad goaltender interference.

ANNONS


Men Sverige får vänta.


ANNONS

– Just nu finns inte tekniken. Den ena delen är att vi inte har några blålinjekameror. Den andra delen är att man är ganska nöjd med hur domarna tillsammans med konsultering av situationsrummet dömer över en säsong. Sedan kommer vi att ha ett antal situationer där vi inte är överens, konstaterar Thorsbrink.


– Coach’s challenge kanske kommer in nästa år eller året därpå i svensk hockey. Vi ska bygga ut tekniken först så att det blir rättvist på alla arenor först.

ANNONS


Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln