HockeyNews
PLUS

Djurgårdens väg till ny lagkapten – så kan laget se ut i premiären

(20522) DIF-träning/Linus Videll
Mattias Ek/HockeyNews.se/Bildbyrån

Publicerad: 7 september 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Djurgården har blivit av med sin lagkapten Jacob Josefson kort före SHL-premiären.

Nu pågår en omröstning inom laget för att få fram en ny ledare. Så här går det till bakom kulisserna.


Precis som för tre år sedan har Djurgården blivit av med sin lagkapten i säsongsstarten.


2018 blev Andreas Engqvist skadad redan i den andra SHL-matchen i september och efter det var karriären över till följd av sviter efter upprepade hjärnskakningar.


2021 är det Jacob Josefson som har drabbats av samma elände och är sjukskriven tills vidare.


Djurgården behöver nu utse en ny lagkapten. Sebastian Strandberg och Linus Videll är lagets assisterande lagkaptener.


Videll är tillbaka i sin moderklubb Djurgården. Han har inte spelat i Sverige på tio år och har varit i KHL. Men 36-årige Videll är en av ledarna i laget och har ett A på tröjan i egenskap av assisterande kapten.


– Det är så klart att det är en ära. Det är inget att hymla om. Förra året var jag assisterande i Barys (Nur-Sultan, i KHL) också och det är något jag har varit innan också. Jag försöker ta för mig i omklädningsrummet och bidra och hjälpa folk. Det är en ära att få en bokstav på bröstet.


Linus Videll berättar hur Djurgården går till väga för att få fram en ny lagkapten efter Jacob Josefson:


– Alla spelare fick lämna fem röster idag på spelare så får vi se vem det ska bli. Barry (Smith) pratar om att han inte vet om vi ska ha en kapten eller om vi ska ha en kaptensgrupp. Vi får se hur det blir, säger Videll.


LÄS MERSörensen ser fram emot pressen i Djurgården – och här är hans kedja


Djurgårdens nye huvudcoach Barry Smith ger sin syn på saken:


– Vi röstade och sedan ska vi ta en titt hur det blev. Vi kanske har en kapten i en månad, eller en del av säsongen, och roterar kapten, för vi har blivit av med vår lagkapten.


Det måste ha varit en tuff smäll att bli av med Josefson?


– Big time! För han är en jättebra spelare och jättebra person och han var vår ledare. Vi var inte beredda på att tappa honom, så vi måste fixa det, och kanske har vi en grupp av ledare som är större. Vi får se.


Djurgårdens lagkapten Jacob Josefson har fått tillbaka symptom efter en hjärnskakning och är borta på obestämd tid. Foto: Bildbyrån.


Så ni kan komma att byta lagkapten efter en månad?


– Ja, eller 15 matcher. September är en kort månad. Vi får diskutera det med tränarstaben och ledningen, men vi har inte bestämt något än och behöver inte fatta ett beslut förrän på lördag, säger Smith till HockeyNews.se.


Att ha starkt ledarskap inom laget är ett måste. Erfarne Linus Videll betonar den delen inom elitidrotten.


– Och det behöver vara fler än bara de som har bokstäver på bröstet. Vi måste ha uppemot sju åtta som är ledande och tar för sig och pushar laget och bidrar och säger saker när det behövs också. Det går inte att det bara är tre stycken som drar lasset, utan vi behöver många. Utöver det ska alla bidrar med sitt, alla kanske inte behöver vara lika verbala, säger Videll.


Djurgården har haft en prövande försäsong med nya coacher, många nya spelare och dessutom skador på nyckelpersoner i laget.


– Det har varit en lite rörig försäsong. Jag har varit sjuk och det är många som har varit sjuka. Det har varit någon förkylning som har gått i laget. Det har varit lite rörigt på så sätt att det har varit folk borta och Paul (Carey) åkte hem på en begravning också. Det har hänt saker, säger Linus Videll.



Mantas Armalis och Sebastian Strandberg har bara spelat i genrepet mot Färjestad på grund av rehabträning efter skador. Och nyförvärvet Matt Lorito kastades in i spel två dagar efter flygresan från Nordamerika.


– (Marcus) Sörensen har ingen match. Förhoppningsvis får vi det att stämma ändå. Ibland kan det vara bättre att de kommer in med lite fräsch energi också. Vi får se hur det blir, men det ska bli jäkligt kul att det drar igång, säger Linus Videll förväntansfullt.


Fakta/Så här tränade Djurgården på tisdagen inför SHL-premiären mot Skellefteå på Hovet den 11 september


Målvakter:


Mantas Armalis, Niklas Svedberg


Backpar:


Marcus Högström, Linus Arnesson

Tom Nilsson, Rasmus Bengtsson

Josef Ingman, Tobias Ekberg

Pontus Johansson, Ludvig Hedström

Alex Brännstam


Kedjor:


Paul Carey, Sebastian Strandberg, Marcus Sörensen

Rhett Rakhshani, Matt Lorito, Filip Cederqvist

Linus Videll, Ludvig Rensfeldt, Niclas Bergfors

Linus Andersson, Filiph Engsund, Oscar Bjerselius (William Eklund)


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)