HockeyNews
PLUS

Sörensen ser fram emot pressen i Djurgården – och här är hans kedja

(20520) Marcus Sörensen/Djurgården
Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 7 september 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Marcus Sörensen valde bort NHL-erbjudanden och är tillbaka i Djurgården på ett långtidskontrakt.

Den 29-årige VM-forwarden ser fram emot både ansvar och press.

– Jag vill ha pressen, jag vill känna mig viktig och delaktig och allt sånt, så det ska bara bli skitkul, säger Sörensen.


Efter fem år i NHL och San Jose Sharks är Marcus Sörensen hemma.


I Djurgården. Han omringades av en handfull reportrar på Hovet efter tisdagsträningen.


Den senaste månaden har Sörensen lyssnat på NHL-klubbar som har kommit med kontraktsförslag, men när han har vägt samman för- och nackdelar har han och hans familj kommit fram till att Djurgården är bästa valet.


Marcus Sörensen, som VM-debuterade i Tre Kronor i våras, känner ingen besvikelse över att det inte blir någon fortsättning i NHL.


– Nej, absolut inte. Man kan se det på olika sätt. Jag ska inte stå och säga vad jag hade och vad jag inte hade, men möjligheter fanns fortfarande. Men jag valde att skriva på här, säger han efter sin första riktiga träning med Djurgården och sina nya kedjekamrater.


Så varför föll valet på Djurgården, trots allt?


– Det finns tio olika anledningar. Jag har familj. De ville flytta hem. Jag själv ville spela i den här klubben. Det finns tio olika anledningar och jag kan inte stå och säga just varje. Hade det varit en anledning hade jag bestämt mig på dagen. Nu är det tio anledningar och därför tar det längre tid att bearbeta allting, säger han.


Djurgården har blivit av med sin lagkapten Jacob Josefson som blir borta på obestämd tid på grund av symptom efter hjärnskakningar.


Så Sörensen kommer i ett bra läge och ger laget energi och mer därtill.


– Jag kommer hem med erfarenhet. Jag är ung, men gammal, om jag säger så. Jag är 29 och har varit med om väldigt mycket. I den här gruppen är det många bra hockeyspelare. Några är unga, några är lite äldre. Vissa kanske behöver lite vägledning och jag känner att jag kan hjälpa dem på traven, säger han.


LÄS MERSörensens besked till Djurgården: "Guess who´s back?"


– Min roll, jag ska försöka vara en bra ledare samtidigt som jag själv vill prestera jättebra på isen.


Marcus Sörensen är snabb nog att ta sig runt och förbi de flesta spelarna i SHL. Efter fem säsonger i NHL och 226 matcher (64 poäng) har han lärt sig mycket.


Även att spela defensivt och döda utvisningar. Men han skulle inte säga att han har blivit omskolad till en defensivspecialist.


– Det beror på hur man ser det. För två år sedan gjorde jag 30 pinnar och hade en offensiv roll i en tredjefemman. De senaste ett och ett halvt åren har jag varit mer defensiv och det var det jag började med när jag över dit så det var som ett steg tillbaka lite grann. Och nu ska det bli kul att spela mer offensivt. Eller tänka mer offensivt och vara den som det väger på lite grann. Jag vill vara den som ska avgöra matcher. Jag vill vara den som ska hjälpa laget framåt även defensivt också så klart.


LÄS MERDjurgården behöver utse ny lagkapten efter skadade Josefson


Du får ett stort ansvar – hur ser du på den pressen?


– Jag tycker så här, att kan du inte hantera press så ska du inte vara i den här världen. Sedan kan man se det på olika sätt. Jag ser det som att det är kul. Det betyder att jag är viktig, så jag tycker inte att pressen är jobbig. Som jag sa när jag kom hit och vi har haft några möten och då har de sagt att du ska inte känna någon press. Men jag vill ha pressen, jag vill känna mig viktig och delaktig och allt sånt, så det ska bara bli skitkul.



Djurgården nämns inte som ett lag för övre halvan av tabellen inför säsongen. Men Marcus Sörensen har inte lagt alltför mycket tankar på att analysera konkurrenskraften i Djurgården jämfört med andra lag.


– Nej, jag har ingen koll. Svårt för mig att säga också. Nej, jag har ingen koll på det och det är inget jag har tänkt på heller. Sedan vet jag att det är många som har kommit hem. (Joakim) Nygård och (Mikael) Wikstrand, Calle Söderberg, det finns jättemånga. Och det är kul att SHL har blivit så pass bra som det är.


Är du nöjd med det kontrakt du fick?


– Här?! Jag vet inte ens om jag tittade på det… Det har aldrig varit något som… Helt ärligt vet jag inte om jag har tittat igenom kontraktet. Jocke (Eriksson, sportchefen) var hemma hos mig i söndags. Det viktigaste för mig är att jag får komma hem och min familj har det bra och att jag får spela här på Hovet igen, säger Sörensen.


Han har varit med om att ta Djurgården tillbaka till SHL från Hockeyallsvenskan och Stockholmsklubben har en stor del av hans hjärta.


– Otroligt mycket. Jag har sagt det många gånger. Det är klart att jag vill komma hem och lira. Jag har fått mycket hjälp härifrån under mina fem år jag var här. Sedan kan man tycka att det är lite tidigt att vända hem ur vissa aspekter, men jag menar, Europa finns kvar. De chanserna kommer också. Men nu kände jag att ville flytta hem och hjälpa Djurgården, säger Sörensen.


Och du har skrivit på för fyra år?


– Något sådant där. Du får fråga Jocke, säger Sörensen och ler.


Nye huvudcoachen Barry Smith vill se Marcus Sörensen i en kedja med centern Sebastian Strandberg och nye forwarden Paul Carey.


Det var så de tränade på tisdagen.


– Vi tränar igen på torsdag och fredag, men vi provade idag och jag hoppas att det var okej. Vi hoppas att de kan spela bra tillsammans och skapa chanser för oss, säger Barry Smith till HockeyNews.se.


Hur ser du på Sörensen som spelare?


– Han skapar chanser, han är bra en mot en. Han flyttar pucken bra och ser isen. En sådan spelare kan hjälpa ett lag ta sig uppåt och han kan skapa chanser ur ingenting. Andra spelare kan inte skapa någonting och då är det svårt…


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)