Söderberg om flytten till SHL: "Gav mig mer än att vara kvar där borta"


31 augusti 2021

SÖDERTÄLJE. Carl Söderberg är en av SHL:s största värvningar inför den här säsongen. Om inte den största.

Förväntningarna på sig som hemvändande NHL-stjärna tar han med ro.

– Framför allt tycker jag det är väldigt roligt att komma hem och spela innan jag lägger av. Det gav mig mer än att vara kvar där borta, säger han till HockeyNews.se.Det blev 597 NHL-matcher och imponerande 297 poäng (110 mål, 187 assist) för Malmöfostrade Carl Söderberg i världens bästa hockeyliga.


Och det var först när han var 28 år som han etablerade sig i NHL och Boston 2013/2014. Vid den tidpunkten var han mer eller mindre ostoppbar i SHL och hade vräkt in 31 mål och 60 poäng för Linköping.


2016 spelade han I superturneringen World Cup med Tre Kronor och våren 2017 var han med och spelade hem VM-guldet i Köln.


Coronasäsongen blev väl inte som Carl Söderberg hade tänkt sig. I mellandagarna fick han till sist ett kontrakt med Chicago, men i april blev han trejdad till Colorado där han spelat tidigare.


Samtidigt fanns tankarna på att flytta hem till Malmö med sin familj.


– Jag har tänkt länge på det och jag och min fru har pratat om det en längre tid. Vi kände väl att vi var lite klara i NHL och ville ge de sista åren jag har i Malmö, säger Söderberg till HockeyNews.se i samband med Skoda Trophy i Södertälje.


Med sina meriter och med tanke på att han säkerligen har ett antal år kvar på toppnivå är Carl Söderberg en av de hetaste värvningarna i SHL inför säsongen.


Malmöcoachen Joakim Fagervall vet precis vad han får och har utsett Söderberg till ny lagkapten.


– Den största delen tycker jag är att det är en spelare som spelar i båda riktningarna. Han är inte bara skicklig på det offensiva utan han är också väldigt väldigt skicklig i det defensiva spelet. Sedan bidrar han ju med ett lugn. Det är en otroligt lugn människa. Han skapar ju lugn omkring sig, säger Fagervall till HockeyNews.se.


För första gången sedan 2011 ska Carl Söderberg spela hemma i Malmö Redhawks. Foto: Bildbyrån.


Det Fagervall säger om Söderberg kommer med ett sådant lugn att det är lätt att tro att man redan kan skönja en effekt av den store Malmösonens hemkomst.


– Jag tror att vi bara har skrapat på ytan med hur bra han är. Det är klart att till viss del när serien startar så ser det annorlunda ut. Men framför allt är det en otroligt duktig hockeyspelare och han har en enorm erfarenhet, säger Fagervall.


Malmö har rustat och ser ut att vara ett lag för topp sex i SHL. NHL-meriterade backen Joakim Ryan och IKO-forwarden Lance Bouma har också stor erfarenhet av topphockeyn.


Fagervall igen:


– Vi känner att vi har fått in 1 200 NHL-matcher på tre spelare. Det tror jag kommer att synas. Det är otroligt kul att ha honom i laget.


Carl Söderberg utstrålar verkligen lugn och harmoni. Även om gluggen i överkäken antyder något annat…


Den snart 36-årige skåningen lever i nuet.


Hur många år ser du framför dig i Malmö?


– Jag har ju skrivit två år, så det ser jag absolut…


Kroppen?


– Den känns bra.


LÄS MERUppgifter: Vann Brynäs poängliga – nu nära spel i SHL-rivalen


Och några skador sedan tidigare vill han inte heller deklarera att han har bekymmer med.


Som före detta Malmöspelare vet Carl Söderberg att stora och dyra satsningar kan sluta med kris, kollaps och kaos.


Men årets satsning ser mer balanserad och spännande ut än på länge.


– Vi tror på vår trupp och vi tror på vårt lag. Vi har jobbat hårt på försäsongen. Vi hoppas att vi ska kunna komma upp en bit innan serien börjar, säger han.


Vad är rimligt att tro att ni hamnar i tabellen?


– Det har man ingen aning om. Man vet ju aldrig. Vi hoppas att vi ska vara med och ta en hel del vinster, men det vet man aldrig innan säsongen börjar. Så är det.


Är det viktigt att slå fast ett mål?


– Vi ska ta oss till slutspel. Det är helt klart en målsättning och göra det bättre än tidigare. Hur högt det är får framtiden utvisa. Det tror jag inte spelar någon större roll. Jag tror bara att man ska leva i nuet, träna varje dag och spela varje match.


LÄS MERToppspelare nobbar Malmö – men en spetsforward ska in: "Huggit på bra folk"


Malmö ska värva ytterligare en forward, enligt sportchefen Patrik Sylvegård.


– Jag tänker att vi har det lag vi har. Och det är ett bra lag. Det är så jag tänker. Framför allt utveckla alla spelare, gnugga mycket på träning och jobba med skills, och göra mål, så blir det lite bättre, säger Carl Söderberg och spricker upp i ett tandlöst leende.