HockeyNews
PLUS

Nye SSK-forwarden om skadan, tuffa tiden – och ljusa framtiden

(20444) Tobias Lindberg/Södertälje
Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 29 augusti 2021

FacebookXWhatsApp

SÖDERTÄLJE. Tobias Lindberg bröt handen för en vecka sedan, men tänker se till att vara spelklar till SSK:s premiär mot Björklöven.

Den NHL-meriterade forwarden stortrivs redan i sin nya klubb efter en tuff tid efter hemkomsten från NHL och Nordamerika.

Det var i träningsmatchen mot Västerås som Tobias Lindberg bröt vänsterhanden i en närkamp med en motståndare.


– Egentligen var det ganska otursamt. Det var en 50/50-puck. Han försökte stopp den vid blålinjen och jag försökte peta och gå förbi. Så stannade han nästan upp och jag skulle bara ta emot mig mot hans kropp och jag hörde att den bröts, säger Lindberg till HockeyNews.se från läktarplats i Scaniarinken där han nu får följa Skoda Trophy istället för att spela med sin nya klubb SSK.


Han hade en del tur i oturen med skadan eftersom frakturerna blev raka annars hade han kunnat bli borta i månader.


– När vi kollade på handen i omklädningsrummet så såg den ganska sned ut, säger han.


LÄS MERTuff smäll för Lindberg och Södertälje – handen är bruten


– Två frakturer. En lång och fin på insidan och en i kanten på benet på utsidan. Den var sned så de var tvungna att dra den tillbaka. Det var lite smärtsamt, det var det. Då drog de mycket i fingrarna för det var en ganska lång process också. Men, jag kan inte säga att jag har speciellt ont, berättar Tobias Lindberg.


Han har siktet inställt på att kunna spela redan den 24 september då Södertälje premiärspelar i Hockeyallsvenskan hemma i Scaniarinken.


– Absolut! Man ska aldrig sätta ett speciellt datum egentligen, men jag ser hundra procent fram emot att spela första matchen mot Björklöven, säger han.


– Jag har kunnat köra ganska bra fys den här veckan med ”Grossa” (fystränaren Nicklas Grossmann) så förhoppningsvis går jag på is på måndag och kör lite pyjamasaktigt, säger Lindberg.


Den 26-årige stockholmaren spelade juniorhockey i Djurgården innan han flyttade till Kanada och blev mästare i OHL med Oshawa där han öste in poäng. Det ledde till ett NHL-kontrakt med Ottawa 2015 och efter en trejd blev det samma säsong NHL-debut hos Ontario-rivalen Toronto.


Därefter blev det fler trejder och efter fyra säsonger mestadels i farmarligan AHL vände Tobias Lindberg tillbaka till Sverige.


NHL-meriterade Tobias Lindberg är ny i Södertälje och är hämtad från Väsby precis som hans vän Colin Smith. Foto: Bildbyrån.


Han skrev på för SHL-nykomlingen Oskarshamn 2019. Men där tog han inte plats i de två toppkedjorna och flyttade till allsvenska Timrå.


Även där gick det upp och ner, men visst visade Lindberg prov på en väldigt hög maxnivå i sitt spel.


Det gjorde han även förra säsongen i allsvenska Väsby där det blev 29 poäng (14 + 15) på 38 matcher i ett bottenlag.


Nu tar han ny sats i SSK.


– Hur det kom sig var att jag visste att de hade intresse för Colin Smith och vi hade pratat om att potentiellt kunnat hitta en lösning tillsammans, säger Lindberg som har varit lagkamrat med Smith både i AHL och i Väsby.


– Sedan ringde (Mikael) Samuelsson (sportchefen) mig och ville mötas. Dagen efter möttes vi på en golfklubb här i Södertälje och egentligen när jag såg och pratade med honom och hur han beter sig och hur seriös han är och duktig och hans CV och vad han har varit med så kände jag att det här är en kille som jag kan lära mig mycket av, säger Lindberg om Samuelsson vars NHL-karriär imponerar på de flesta.


SSK:s sportchef Mikael Samuelsson har ett gott rykte i hockeyvärlden vilket underlättar när han värvar spelare. Foto: Mattias Ek.


– Han ser på träning och match lite som jag gör. Det är viktigt för mig att alltid försöka bli bättre. Det sitter i detaljerna över en lång säsong. Det var egentligen det jag kände att efter det att vi träffades så hade jag en bra känsla i magen och i hjärtat om Södertälje och då gick det ganska snabbt.


För Tobias Lindberg, som gjorde braksuccé som junior och som nådde NHL tidigt, har det varit en omställning efter en del motgångar och även att flytta tillbaka till Sverige.


– På många sätt väldigt roligt, på många sätt väldigt tufft. Jag hade många veckor, dagar och perioder under de senaste två tre åren som har varit svåra för mig. Just nu faktiskt, det var det som var så synd med skadan, så har jag verkligen känt en glädje och motivation och inspiration med de här grabbarna som har varit väldigt stöttande och positiva, säger Tobias Lindberg.


Det märks hur mycket han ser fram emot att få spela i SSK.


– Det är inga klara roller utan alla har varandras rygg och ledarskapet från Jörgen (Bemström) och Dennis (Bozic) tillsammans med Micke (Samuelsson) så har jag känt en glädje att komma hit och lägga ner tid varje dag. Det är alltid det jag har tyckt är det viktigaste, för har man det är det lätt att lägga ned tiden.


LÄS MEREfter turbulenta tiden – Lindberg vill komma till ro i Timrå


Den kämpiga tiden i Oskarshamn och Timrå har satt sina spår hos Tobias Lindberg. Även om han inte var särskilt länge i IKO och aldrig hann spela i SHL innan han drog vidare till Timrå.


– Precis, det var väldigt jobbigt för mig självförtroendemässigt. Hur man såg sig själv som spelare ändrades ganska drastiskt på bara en klubb. Det blev bara inte som vi hade tänkt oss. Det har jag fått jobba på en idag och hur bilden av mig ses. Jag tror verkligen att min magkänsla av hur vi har jobbat hittills kommer att ge resultat över en hel säsong. Jag ser fram emot det, säger den nyblivne Södertäljeforwarden.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)