HockeyNews
PLUS

Linköpings nya toppkedja är klar – men tiden är knapp inför SHL-starten

(20438) Broc Little/Linköping
Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 28 augusti 2021

FacebookXWhatsApp

SÖDERTÄLJE. Linköping har inte nått SM-slutspelet sedan 2018.

Nu väntar målkungen Broc Little ivrigt på att få spela ihop sig med sina kedjekamrater.

– De senaste tre åren har vi inte spelat någon slutspelsmatch så målet för oss är att göra det den här säsongen.


LHC:s amerikanska målspruta Broc Little missade 21 matcher i SHL förra säsongen på grund av en skada. Han var borta från december till februari.


Ett svårt avbräck för Linköping eftersom 33-årige Little har gjort 136 mål på sina 317 SHL-matcher. Han har vunnit skytteligan två gånger i SHL, senast 2019/2020.


Men förra säsongen blev hemsk. LHC hade massor av skador, fick en käftsmäll av covid-19 och i januari sparkades huvudcoachen Bert Robertsson.


– Det var bara överlevnad för oss, hehe. Mestadels. Det var en lång säsong och jag var borta ett tag. Jag kom tillbaka och det var en ganska gräslig situation så det var bara att göra vad som helst för att försöka få några vinster för att vända det, säger Little till HockeyNews.se när han blickar tillbaka på fjolårssäsongen.


Broc Little fortsätter:


– Inför den här säsongen är det ett helt nytt blad, ny tränarstab och nytt hopp, antar jag.


Klas Östman har vänt tillbaka till LHC efter två år i Zug i Schweiz. Han är ny huvudcoach och är en del av det nya hopp som Broc Little känner.


– Han är mycket annorlunda mot vad vi hade förut och jag har haft honom som assisterande tränare i tre år tidigare i Linköping. Han har alltid varit bra med spelarna, bra med kommunikationen och jag tror att det är vad man behöver i vår tid. Någon som kan förstå spelarna och kommunicera på ett bra sätt, säger Little.


LÄS MEROlika besked för Djurgårdens toppspelare – Videll är tillbaka


– Jag tycker att han har gjort ett jättebra jobb så här långt, men det är väldigt tidigt. Vi försöker bygga något och så här långt har vibbarna varit bra.


Den tidigare assisterande coachen Klas Östman är ny huvudtränare i Linköping och kommer närmast från Zug i Schweiz. Foto: Bildbyrån.


Det är tänkt att Broc Little ska paras ihop med förstecentern Markus Ljungh, men han har varit knäskadad på försäsongen. Nyförvärvet Patrick Russell är tredjelänk – men han spelar OS-kval med Danmark.


– Vi har haft dem i början sedan har de hoppat av en efter en, men det är väl inte omöjligt att de kommer att hamna ihop, säger LHC-coachen Klas Östman till HockeyNews.se efter 3–0-vinsten mot Södertälje i Skoda Trophy och inför mötet med Djurgården.


Markus Ljungh väntas få leda en LHC-kedja med Broc Little och nyförvärvet Patrick Russell. Foto: Bildbyrån.


– Vi får se. Han (Ljungh) kanske spelar till helgen. Han har tränat fullt i några dagar så vi får se. Han ska känna sig bekväm med att spela. Han vill säkert träna tre veckor och vara i perfekt form. Han är så rutinerad nu så han får ta en match där han får vara dålig, men får klara sig ändå.


Broc Little känner Ljungh väl sedan tidigare, men Patrick Russell, 28, blir en ny bekantskap för honom i SHL. Russell spelade åtta matcher i Edmonton i NHL förra säsongen och har spelat juniorhockey i LHC.


LÄS MERRödin redo efter rysarsäsongen: "Klart att det var lite tumult"


– Jag tror att han kommer att bli jättebra för oss. Stor kropp och i NHL tog de bort klubban för honom eller någonting… för han spelade mer en sorts fjärdekedjeroll. Du kan se att han har en massa färdigheter och han är väldigt sugen på att använda dem. Jag tror att han kommer att bli bra för oss och det ska bli jätteskoj att spela med honom, säger Little om 186 centimeter långe och 92 kilo tunge Russell.


Broc Little har lärt sig av de senaste årens motgångar för LHC som lag att det kan vara klokt att ligga lågt i förhandstipsen.


Han menar att målet blir att ta sig till slutspel först och främst.


– Vi har laget för att lyckas göra det och vi får ta en dag i taget. En klyscha, men man får inte sätta för höga mål tidigt utan försöka ta sig till slutspel och hoppas på mer när man är där.


Efter de två återstående matcherna i Södertälje väntar en träningsmatch till. Sedan är det SHL-premiär den 11 september uppe i Luleå.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)