HockeyNews
PLUS

Revanschsugen Svedberg ute efter SM-guld med Djurgården: "En dröm"

(20427) Niklas Svedberg/Djurgården
Mattias Ek/HockeyNews.se
ANNONS

Publicerad: 25 augusti 2021

FacebookXWhatsApp

SÖDERTÄLJE. Niklas Svedberg spikade igen mot SSK i premiären av Skoda Trophy.

Det är en revanschsugen målvakt som längtar till SHL-säsongen.

– Det jag har drömt om sedan jag var liten är att vinna med Djurgården. Det kvarstår. Det är ingen skillnad mot tidigare, säger han till HockeyNews.se efter 3–0-segern.

ANNONS


Det var 1 200 åskådare på läktarna i Scaniarinken när allsvenska Södertälje tog emot SHL-laget Djurgården.

ANNONS


Stundtals var det skön hockeystämning och vi är inte längre bortskämda med drag på läktarna under den pågående pandemin, men visst börjar vi lite smått tina upp efter att antingen har varit utestängda från hockeytemplen eller att ha suttit i tomma arenor utan sånger, applåder och burop.


ANNONS

Djurgården visade allt eftersom matchen gick att det skiljer en division ner till SSK.


Men Djurgårdsmålvakten Niklas Svedberg hade ändå att göra och gjorde några svettiga räddningar på de 21 skotten.

ANNONS


– Jag tycker att det känns bra från start på isen. Förberedelserna i sommar har varit bra och jag har kommit in i grejerna lite fortare än vad jag brukar kanske. Det går framåt varje vecka. I matcherna kommer man in i tajmingen bättre och bättre, säger Svedberg.


ANNONS

LÄS MERKanadensaren om uppmärksammade försäsongen och att vara poänggörare


Han berömmer Södertälje, där nye kanadensaren Brett Pollock gjorde debut och låg bakom någon vass SSK-chans.

ANNONS


– Idag var de bra i första perioden. Då tycker jag att vi spelade slarvigt och de var bättre än oss då. Sedan spelade vi upp oss. De kom i lite uppstick här och där, säger Svedberg, som ser pigg och alert ut i kassen.


ANNONS


– Det känns bra för min del där jag är nu. Som lag har vi en del att jobba på men det går framåt hela tiden. Jag har en bra känsla.


Djurgården har många nya spelare och för närvarande frånvaro på spelare som Sebastian Strandberg, Linus Videll och Manuel Ågren. Strandberg spelar i helgen, Videll kanske också efter en förkylning medan Ågren är långtidsskadad.


Och Djurgården har en ny tränarstab med Barry Smith som huvudansvarig och än så länge kastas det om i kedjor och backpar.


– Hehe, jag är målvakt, jag har inte tänkt så mycket på hur femmorna är formerade om jag ska vara ärlig… Generellt gillar jag Barrys träningar. Det är mycket matchlika övningar och inte så mycket alibiövningar. Jag gillar upplägget skarpt och det är lättare att ha kvalitet på träningarna då, som målvakt också så att det inte blir en massa ströskott utan det blir mer matchlikt. Det är en del fokus på individuella skills också där vi målvakter kan jobba på våra grejer också med (Fredrik) Mikko (målvaktstränaren), säger Svedberg.


Han återkommer till att Djurgården har mer att jobba på för att stå redo till SHL-premiären den 11 september.


Själv är han revanschsugen efter att inte ha fått ut sin fulla kapacitet förra säsongen. Han startade 23 av de 52 matcherna och Mantas Armalis fick de övriga och vann således målvaktsmatchen dem emellan.


Svedberg stannade på 88,9 i räddningsprocent. En siffra han inte verkar nöjd med heller.


– Jag tycker att det var en ganska färglös säsong egentligen. För egen del så inledde jag väl ganska bra förra hösten tycker jag. Sedan gick det lite sämre efter nyår. Mantas (Armalis) fick spela mer då.


LÄS MERHysch hysch runt Djurgårdsmålvaktens skada – står över turnering


Svedberg utvecklar:


– Egentligen efter det att jag blev sjuk i november så kom Mantas in och fick spela mer, men efter nyår hade jag en svacka och det blev lite ryckigt. Han spelade snäppet vassare efter jul tycker jag och ja. Det är små marginaler, men man känner att det finns vissa saker som man vill rätta till. Jag kom från en riktigt bra säsong året innan och jag är motiverad och taggad inför den här säsongen. Det ska bli kul med lite publik och grejer.


LÄS MERLeksand förbättrat efter succén ifjol: "Vi är lite snabbare"


Han betonar att han inte vill skylla på den uteblivna stämningen i SHL på grund av pandemin.


– Man måste vara professionell och lira ändå, men jag personligen tycker att det driver mig om det är fans på läktarna.


Den här säsongen har han mycket som motiverar honom. Den snart 32-årige målvakten, som har vunnit SM-guld med Brynäs, vill knipa en titel igen.


– Ända sedan jag kom till Djurgården, det jag har drömt om sedan jag var liten, är att vinna med Djurgården. Det kvarstår. Det är ingen skillnad mot tidigare.


Har ni förutsättningarna?


– Ja, absolut. Jag tror att vi kommer att kunna vara starka i år. Nu har vi en del killar borta med skador och en del killar på väg in vad jag förstår så i slutändan tror jag att vi kommer att vara starka. Jag har en bra känsla för gruppen.


Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln