HockeyNews
PLUS

Gärna vaccinpass för publiken – men Frölunda tvekar inför spelarkrav

(20425) Frölunda/publik/vaccin
Bildbyrån

Publicerad: 26 augusti 2021

FacebookXWhatsApp

Frölundas ordförande Mats Grauers ser gärna ett covidpass för publiken i SHL så att läktarna i arenorna kan fyllas på nytt.

Men han tror att det blir svårt att kräva att SHL-spelarna vaccinerar sig.

– Som arbetsgivare utgår jag ifrån att man inte kan ställa de kraven, säger Grauers till HockeyNews.se.


Efter några träningsmatcher på försäsongen är Frölunda redo för Champions Hockey League och bortamötet med tjeckiska Mlada Boleslav.


De regerande mästarna från Göteborg har vunnit fyra av sex titlar sedan CHL drog igång.


– Jag tycker att de rapporter jag får är att förberedelserna går som man hoppas. Nu ska det bli spännande att tävla. Nu är det bara in i hetluften direkt, säger Frölunda-ordföranden Mats Grauers till HockeyNews.se.


Att det fortfarande är en pandemi märks även i CHL, menar Grauers.


– Det blir lite mer strul med internationella matcher nu med coronan som är lite olika kravställande på olika ställen och det är mycket förberedelser så att allt fungerar.


Vaccineringsläget hos Frölundas spelare är bra, vilket underlättar inför säsongen.


– Vad jag förstår har nästan alla fått två sprutor, sedan kanske det inte har gått den där tiden efter andra sprutan för alla riktigt. Men det verkar som man har god kontroll på det.


LÄS MERVaccineringen i SHL går bra – men det finns spelare som nobbar sprutan


SHL hoppas kunna inför covidpass så att klubbarna ska kunna släppa på mer folk på matcherna och på så sätt få bättre stämning och större intäkter.


– Ja, och det tycker jag väl är jättebra. Det skulle faktiskt vara möjligt att kombinera det där. Har man ett covidpass så kan man sitta ganska tätt och sedan skulle man faktiskt kunna ha någon sektion för ovaccinerade. Det borde gå, menar Frölundas ordförande Mats Grauers.


På torsdagen börjar CHL för regerande mästarna Frölunda. Joel Lundqvist har redan varit med om att vinna Strömstad Hockey Classic. Foto: Bildbyrån.


Ännu så länge ger inte ens en dubbel vaccinering ett hundraprocentigt skydd mot smitta eller infektion.


– Nej, men det verkar trots allt så att man blir mycket lindrigare sjuk och ambitionerna är att avlasta sjukvården i första hand. Det kommer väl vaccineringen att bidra till hoppas vi, säger Grauers.


Frölunda brukar ha SHL:s bästa publiksiffror med ett snitt på över 10 000 hemma i Scandinavium. Önskan finns nu att åskådarna vaccinerar sig.


Kan man kräva av spelarna att alla bör vara vaccinerade?


– Ja, men som arbetsgivare utgår jag ifrån att man inte kan ställa de kraven. Sedan hoppas vi, det gör väl de flesta av oss, att så många som möjligt vaccinerar sig. Men jag kan inte se att det är ett problem riktigt utan här får individen ta ett ansvar.


Att det råder ett stort intresse för Frölunda så här veckorna före SHL-starten råder det inget som helst tvivel om.


– Det är jättestort. Bekymret är att vi inte kan ge några riktigt distinkta svar på hur många som får komma till vår arena. Och inte när nästa fas kommer för vi får inte besked från myndigheterna, säger Grauers.


Rådande restriktioner gör att arenorna i SHL tros kunna ta in 20-25 procent av sin kapacitet när serien drar igång den 11 september.


– Man hoppas ju att man ska våga ta beslut om en ny fas, men jag anar väl att det kan dröja något ytterligare och det är klart att det hade varit skönt att kunna lämna besked både till partner och till biljettköpare när förändringen kommer att ske, men nu kan vi inte det och då får vi leva efter det.


Vad innebär det för Scandinavium och publik på SHL-premiären?


– Bedömningen är mellan 2 000 och 3 000. Det är knappt en fjärdedel av vad vi skulle vilja få in och vad vi säkert hade fått. Vi hade säkert haft fullt hus i match ett, men nu går det inte. Vi får förlita oss på att man tar rätt beslut, men ett vaccinpass hade ju, tycker jag, varit bra. Vi får väl avvakta det beskedet också, säger Mats Grauers.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)