Hans Wallson inför rivalmötet med Skellefteå: "Gillar inte varandra"


17 augusti 2021

Björklöven och Skellefteå laddar för ett hett rivalmöte redan på försäsongen.

För Löventränaren Hans Wallson blir det första gången han återvänder till Skellefteå som motståndarcoach.

– Det är två klubbar som inte gillar varandra, säger Wallson till HockeyNews.se.


På onsdagskvällen smäller det i Skellefteå Kraft arena. Ett Västerbottensderby mellan Skellefteå och Björklöven.


Inte heller under en pandemi lär prestigekampen gå obemärkt förbi även om det inte kommer att vara fullt hus på grund av smittspridningen och restriktionerna.


– Det ska bli spännande att se Skellefteå Kraft arena igen. Jag hade åtta säsonger där både på junior- och seniorsidan och fick uppleva fantastiskt mycket, så det ska bli intressant. Det är många år sedan jag var där nu. Det har runnit mycket vatten under broarna, som man säger, säger Björklövens huvudtränare Hans Wallson.


Den 54-årige norrbottningen var med och ledde Skellefteå till SM-gulden 2013 och 2014 och jobbade som coach i Skellefteå AIK mellan 2009 och 2016.


Men sedan ett år tillbaka är han huvudtränare i ärkerivalen Björklöven, vilket han är noga med att poängtera i intervjun med HockeyNews.se.


– Jag jobbar för Löven nu och vi ska dit och ställa till det. Det är ju ett rivalmöte de luxe kan man säga. Det är synd att man inte kan fylla arenan. Jag har spelat en match med det andra laget (Skellefteå) och då var det en fullsatt arena i den här matchen och då är det ett fantastiskt tryck, alltså. Det var helt makalöst.


Det blir mycket snack inför en sådan tillställning?


– Jo, men så är det ju. Det är två klubbar som inte gillar varandra. Och två fanbaser som inte heller gillar varandra så det är mycket känslor inblandade. Det kommer att bli mycket kamp garanterat och vi ska svara upp mot det. Det kommer att bli väldigt intressant och spännande, tror Hans Wallson.


Björklöven föll i SHL-kvalets final mot Timrå i våras och är kvar i Hockeyallsvenskan. Foto: Bildbyrån.


Behöver man rent av kyla ner känslorna lite inför en sådan här rivalmatch?


– Ja, förra säsongen på hemmaplan (1–2-förlust på övertid) tycker jag att vi var lite övertaggade, så det gäller att hålla balans på allting. Sedan är det ett derby. Det spelar ingen roll att de är i SHL och vi är i allsvenskan. Det kommer att bli mycket känslor och mycket kamp och så får vi ta det därifrån. Samtidigt vill vi kunna spela också. Vi kan inte bara slå på varandra… hehe.


LÄS MEREfter "förbjudna flytten" – så ska Wallson ta Björklöven till SHL


Hans Wallson tänker släppa fram några juniorer i Umeåklubben för att de ska få en utvecklande erfarenhet av att möta Skellefteå.


– VI har tre fyra juniorer som kommer att spela. Vi vill försöka få upp lite eget och in i truppen på sikt. Calle Holmner till exempel som ligger på gränsen och som har tränat med oss hela sommaren och ser väldigt spännande ut. (Alexander) Popovic på backsidan som är oerhört skicklig och som också har tagit kliv. Han har behövt göra det fysiskt. Han gjorde en jättematch mot Luleå. Det är lite sådant där som är spännande att se, säger Wallson.