HockeyNews
PLUS

Efter "förbjudna flytten" – så ska Wallson ta Björklöven till SHL

(14401) Hans Wallson/trippelbild
Bildbyrån

Publicerad: 27 juni 2020

FacebookXWhatsApp

Hans Wallson har vunnit SM-guld med Skellefteå AIK och tvekade först en aning när Björklöven hörde av sig.

Men magkänslan sa att det var rätt att ta sig an utmaningen att försöka föra rivalen ”Löven” till SHL.

Möt Wallson här och läs också vilken bild Bert Robertsson, Erik Forssell och Per Kenttä har av Björklövens nye huvudtränare.

HockeyAllsvenskan presenteras av:

UNIBET – ligans huvudpartner 


Det är med stadig hand som Hans Wallson paddlar fram på Åresjön. Den 53-årige norrbottningen har sedan några år ett boende i Åre dit han åker för att njuta av naturen och lugnet. Wallson gillar att vandra och gillar man lugnet är 2020 ett år då lugnet är ännu lugnare än vanligt på grund av coronapandemin.


– Det är en bra ort att fly till de här dagarna och komma bort lite grann. Det är inget folk i farten heller, norrmännen får inte vara här. Det är inte många här annat än de som bor i Åre, säger Hans Wallson till HockeyNews.se på sin breda norrbottniska.


– Jag gillar verkligen det här stället. Men det är högt vatten nåt fruktansvärt. Det har släppt så mycket snö. Det finns inga stränder, allt är övertäckt med vatten så man kan bara paddla omkring, men det är skönt att vara ute.


Hans Wallson har inte coachat något hockeylag sedan han och Lars Johansson, Skellefteås förre sportchef, fick lämna tränarjobbet i den schweiziska storklubben ZSC Lions från Zürich några dagar före nyår 2017.


Nu ska han ta vid där Joakim Fagervall lämnade Björklöven. Som seriesegrare i Hockeyallsvenskan och med stora kliv på väg tillbaka till SHL, där Lövenfansen inte har sett sitt lag sedan 2001.


Sportchefen Per Kenttä förklarar varför valet föll på Hans Wallson.


– ”Walle” hade inte nåt kontrakt så vi visste att han var ledigt. Så sätt kom han upp väldigt tidigt och i honom visste vi vad vi sökte. Vi ville ha en rutinerad, en som har varit med och som har varit framgångsrik och som vet vad som krävs för att antingen ta sig upp eller vinna guld. Det var därför vi valde att gå på den, säger Kenttä till HockeyNews.se.


LÄS MERGuldtränaren tar över Björklöven: "Har startat en resa"


– Efter några möten kände vi att det var en bra fit. Då erbjöd vi honom kontrakt, så gick det ganska fort och så var det klart.


Vad krävs som coach för att uppnå det ni eftersträvar?


– Min bild är att man måste vara oerhört konsekvent i sitt agerande, både på och utanför isen, och i både fysträning och isträning. Att dedikera sig till den spelplan som man lägger upp. Kan man vara konsekvent tror jag att man får mycket gratis under året. Sedan gäller det att man har ett väldigt bra lag också för att kunna ta sig hela vägen. Det ska vi försöka ställa på benen, säger Per Kenttä.


Hans Wallson har snabbt kommit igång med sitt nya jobb.


– Jag ser mycket matcher, vi bygger spel och jag har varit i Umeå en hel del. Vi har haft en testvecka nu och det är sista dagarna som grabbarna kör, sedan går vi på vår så kallade semester. Man har ingen riktig nu när man ska in i en ny förening. Det är mycket att sätta sig in i, säger Wallson.


Hans Wallson är hårt förknippad med Björklövens största rivaler i norr efter åren i Skellefteå och de dubbla SM-gulden 2013 och 2014.


Vad var din spontana reaktion när Björklöven och Per Kenttä hörde av sig?


– Jag har ju jobbat i Skellefteå AIK, naturligtvis. Det är fyra år sedan, och det är mycket ny personal in i Skellefteå AIK vad gäller tränare, spelare och ledare överlag. Var sak har sin tid. Jag hade en fantastiskt bra resa där och sedan har jag varit utomlands, i Schweiz, säger Wallson.


Hans Wallson under sin tid i Skellefteå AIK:s bås. Foto: Bildbyrån.


– Det kändes bra, framför allt magkänslan. Vi ser hockey på samma sätt, vilket är en viktig faktor. Sedan är det en häftig utmaning. Det känner jag också. ”Löven” är på gång. Det blåser positiva vindar, inte bara genom Björklöven utan i hela stan. Det visade publiksnittet (4 754) som Löven hade, ett fantastiskt snitt med tanke på att man är i allsvenskan. Det ligger och bubblar nåt i Umeå och det är en resa som jag vill vara en del av helt enkelt. Det var därför jag tog det beslutet.


Sett till Björklövens publiksnitt i Hockeyallsvenskan så spöar Umeålaget de fyra SHL-lagen Skellefteå (!), Rögle, Växjö och Oskarshamn, som hade ett lägre hemmasnitt. IKO kan inte ens ta in så många åskådare i Be-Ge Hockey Center.


Men du vägde in din bakgrund i Skellefteå som var din senaste klubb i Sverige när du tackade ja till Björklöven?


– Det blir en koppling, så är det. Det kommer man aldrig ifrån. Det hade varit en sak om jag hade gått direkt från Skellefteå till Löven, då hade jag förstått det, men nu har det runnit så pass mycket vatten under broarna så det kändes som att det inte är några problem.


– Det är långt ifrån som förr i tiden. Då bytte du aldrig klubb, i princip. Sedan är det, titta på mig, jag är inte den första tränaren som går mellan de där klubbarna. Och jag kommer inte att vara den sista heller. Det är så marknaden är och det är så det ser ut i samhället.


Hans Wallson var på tapeten som ny huvudtränare i KHL-klubben Dinamo Riga inför kommande säsong, men nobbade det.


– Jag har haft lite förfrågningar från utlandet. Sedan är världsläget ganska tufft och osäkerheten hit och dit. När jag pratade med Per så var magkänslan bra och det var mest logiskt att hoppa på det här jobbet som jag har gjort nu, säger Wallson.


LÄS MERSkellefteås guldcoach ett hett namn på marknaden: "Erbjudanden"


Det har gått två och ett halvt år sedan han jobbade som hockeycoach och fick då lämna Zürich.


– Vi skrev två år och jag fick lämna med ett halvår kvar. Då hade jag ett par månader på mig att fundera igenom också vad jag ville göra. Jag har levt i föreningslivet sedan jag var fem år gammal i princip, så det börjar bli några år. Jag kände efter ett tag när jag hade fått landa i allting att jag ville testa att göra nånting annat med mitt liv, vilket jag också har gjort.


Wallson fortsätter:


– Det har känts bra att se sporten utifrån och se lite andra infallsvinklar på folk överlag som är inne i sporten. Är man inne är det lätt att man blir lite fartblind och det är lite skygglapparna på och man lever i en egen bubbla. Därför kan det också vara bra att se saker i ett annat perspektiv och det var också lite min tanke. Med facit i hand tog jag rätt beslut och det var viktigt för mig att göra nånting annat.


Så vad var det du gjorde istället för att coacha hockeylag?


– Vi har startat upp en verksamhet där bland annat min son har varit med. Det är hockeyrelaterat, hehe, men vi ska bygga upp lite clinics och camper med spelutveckling och sportutveckling. Vi har byggt klart allting, men så kom coronan här. Vi har inte kunnat sjösätta något än för det är svårt att boka fast oss när man inte vet vad som gäller. Jag har jobbat med det en hel del, som ett projekt, så får vi se vart det tar vägen. Det har varit kul.


– När det här lägger sig blir det ett annat läge och nånting vi kommer att kunna driva var som helst. Det är mobilt. Jag brinner för utveckling och utbildning också. Det har varit fantastiskt att jobba med det.


Hans Wallson har också skaffat sig erfarenhet av att coacha hockeylag i ett annat land med annan kultur, inte minst hockeymässigt.


Wallson upplevde skillnader på flera plan.


– Det är det ju. Schweiz är ett fantastiskt land på alla sätt. Jag trivdes otroligt bra. Du ser alperna varje dag. Sedan är det ett litet land som är uppdelat, du har den franska sidan, den italienska sidan, den tyska sidan. Det skiljer en hel del från den italienska sidan till den tyska sidan i mentalitet. Det är ordning och reda på den tyska sidan, på den italienska är det mer på uppstuds, hehe. Och den franska har sina sidor. Det är en häftig utmaning och väldigt roligt att få uppleva, säger Wallson med lite glimt.


Hans Wallson under sin tid som coach i Zürichklubben ZSC Lions i Schweiz. Foto: Bildbyrån.


Hur var det att vara en utländsk tränare?


– Det är klart att det är en utmaning. Nu har det öppnats och det är många svenska coacher som har tagit sig till Schweiz. Det har varit väldigt nordamerikansk betoning på tränarna och hur man spelar. Det har börjat luckras upp mer och mer. Och även de schweiziska tränarna är bra. Davos har en schweizisk tränare (Christian Wohlwend) som är jätteskicklig tycker jag. Det är en väldigt bra kille som jobbar med Johan Lundskog. De gör ett kanonjobb.


Wallson vidareutvecklar:


– Ligan är uppbyggd på ett annat sätt än i SHL. Du vet aldrig vad som kommer. Alla lag har sina strukturer och filosofier, men det är det som är en rolig utmaning också. Det finns inte två lag som spelar på lika sätt i den schweiziska ligan känns det som… Men det tycker jag är roligt och det är roligt för publiken. Alla behöver inte göra på samma sätt.


Inom några månader får Björklövens stora och engagerade publik stifta bekantskap med Hans Wallson. Något som både Erik Forssell, Skellefteås nuvarande general manager, och Bert Robertsson, Linköpings huvudcoach, gjorde under den gemensamma guldglimrande tiden i Skellefteå.


Forssell skrattar till när han kommenterar att Hans Wallson blivit ny huvudtränare hos Skellefteås rivaler Björklöven.


– Det blir spännande. Kul för honom och kul att följa, säger Forssell till HockeyNews.se.


– Han är kunnig och var grymt passionerad. Han är duktig på att utveckla spelare också.


Bert Robertsson pratar på lite mera i ämnet Hans Wallson. De jobbade trots allt tätt tillsammans i tre och ett halvt år.


– ”Walle” och jag är ganska lika. Vi är jäkligt drivna. Jag tror att han, ska inte säga att han har hållit sig borta, men har väntat på en inspirerande situation där han känner att där kan vi göra något bra tillsammans. Han är fullt medveten om att det inte är bara han som ska göra det utan han har (Per) Kenttä till stor hjälp och en stad i ryggen som verkligen törstar efter framgång. Jag tror det kan bli bra, säger Robertsson till HockeyNews.se.


– ”Walle” har en spetskompetens. Det är en duktig hockeymänniska. Inget snack om saken.


Vilken är hans absolut bästa egenskap?


– Oj, oj, oj. Jag skulle nog vilja säga att han är en duktig matchcoach. Att i matcher få in rätt folk på banan i rätt tid. Jag vet att han är duktig på att hitta rätt situation för spelare och bygga deras självförtroende.


Har han någon svaghet?


– Du vet hur det är, säger jag nåt illa om ”Walle”, då ringer han upp mig direkt… säger Robertsson och vinner sig lite tid.


– Du kan skriva att han har ett skiftande humör. Det kan jag bjuda på. Det kan vända på en femöring, haha.


LÄS MERRobertsson om första kaosartade året i LHC: "Inget jäkla fiasko"


Hans Wallson och Bert Robertsson i Skellefteå AIK. Foto: Bildbyrån.


Hans Wallson har passat på att ladda batterierna rejält i Jämtland. Under tiden jobbar Per Kenttä på med Björklövens lagbygge.


Wallson tycker om det han ser.


– Först och främst så har vi fått behålla stora delar av stommen och det är lite grann det det handlar om, att ha kvar kulturbärarna som driver gruppen inifrån. Det känns fantastiskt bra. Sedan har vi adderat med (Daniel) Norbe och Kalle (Johansson) som är två killar som vi tror stenhårt på vad gäller backsidan.


På tal om backsidan. Det rullades in en backklippa från Växjö nyligen.


– Även Daniel Rahimi flyttar hem och det känns väldigt stort för oss, att han väljer att komma hem. Han har ändå några år kvar på elitnivå. Han kommer hem fullpumpad med energi och kan hjälpa oss med sin erfarenhet och sitt ledarskap. Truppen känns bra. Det är en stabil grupp, bra killar som jag träffat och pratat med på träningar och de jobbar stenhårt tillsammans. Det är en bra stämning.


Wallson låter övertygad när han säger:


– Det känns som vi kommer att kunna ha fyra kedjor som ska kunna pumpa på ordentligt under säsongen.


Något tänk du tar med dig och som Björklöven får anpassa sig lite efter?


– Det finns alltid saker och ting. Spelsystem är ett levande dokument. Man försöker alltid skruva fram saker och utveckla det och det tittar vi på tillsammans. Sedan är det mycket som har fungerat under förra säsongen också. Och det finns saker vi kan göra bättre. Det är en process som vi arbetar med, säger Hans Wallson.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)