Djurgården försöker locka hem VM-spelaren från NHL: "Intresserade"


3 augusti 2021

STOCKHOLM. VM-forwarden Marcus Sörensen står utan kontrakt i NHL.

Djurgården försöker nu locka honom tillbaka till Hovet.

– Det är klart att det är en spelare som vi i Djurgården är intresserade av, säger utvecklingschefen Tobias Pehrsson till HockeyNews.se.Djurgården har förhoppningar om att få behålla den nyligen NHL-draftade forwarden William Eklund, som var San Joses förstaval i slutet av juli.


Med lite tur kanske NHL-klubben New Jersey lånar ut Alexander Holtz till Djurgården efter höstens NHL-camper.


För närvarande har Stockholmsklubben koncentrerat jakten till att få in en toppforward ytterligare.


– Vi vill förstärka forwardssidan med en spelare till. Det ska vara en spelare med hög grad av skicklighet. En spelare som verkligen kan göra skillnad och bidra, förklarar Djurgårdens utvecklingschef för HockeyNews.se i samband med lagets tisdagsträning på Hovet.


Den tidigare Djurgårdsforwarden, VM-spelaren Marcus Sörensen, står högt på önskelistan över tänkbara värvningar.


29-årige Sörensen har spelat för San Jose i NHL sedan 2016, men letar nu ny klubbadress.


– Marcus Sörensen är en spelare som fortfarande är kontraktslös. Sedan borde han rimligtvis få ett NHL-avtal. Det kommer han säkert att få. Det får framtiden lite grann utvisa, men det är klart att det är en spelare som vi i Djurgården är intresserade av, säger Pehrsson.


Marcus Sörensen är kontraktslös efter fem NHL-säsonger i San Jose. Djurgården undersöker möjligheten att värva tillbaka honom. Foto: Bildbyrån.


Djurgårdens utvecklingschef fortsätter:


– Joakim (Eriksson) har ju spelat med honom och de har en bra relation sedan tidigare. Det är klart att det finns en dialog, men där får man vara ödmjuk och ha respekt för ambitionen med NHL och en fortsatt NHL-sajning. Men det är klart att en dialog finns. Vi gör vårt jobb, så att säga.


Sörensen gjorde ett mål och fyra assist på 29 NHL-matcher för San Jose förra säsongen. I VM blev det två mål och två assist på sju matcher. Men han är inte den ende forwarden som Djurgården kollar läget med.


– Vi har identifierat ett flertal spelare vi är intresserade av. Vi har gjort individuella spelaranalyser, kartlagt personligheter, deras spetsegenskaper och vad de skulle kunna bidra med. Sedan återstår det att se om de blir sajnade av någon klubb eller inte, eller om de är fria på marknaden även i augusti månad. Det gäller att ha de dörrarna öppna. Men ambitionen är att förstärka laget med ytterligare en pusselbit och det återstår att se om det blir ytterligare någon till (beroende på läget med Eklund), säger Tobias Pehrsson.


Samtliga spelare i truppen förutom förkylde målvakten Mantas Armalis var med under den en och en halv timme långa och väldigt innehållsrika träningen ledd av nye huvudcoachen Barry Smith assisterad av Mikael Aaro och Nichlas Falk, men även av J20-coachen Mikael Holmqvist och fystränaren Jimmie Ölvestad, där Ölvestad kommer att vara med på isträningarna även framöver.


LÄS MERAntalet hjärnskakningar i SHL blir snabbt färre – mer än en halvering


Vid sidan av pågår sportchefen Joakim Erikssons spelarjakt.


Hur ser det ut på marknaden?


– Lite både och. Väldigt många spelare är upptagna, men jag upplever att det är fler spelare än tidigare år som fortfarande är tillgängliga på marknaden utifrån osäkerheten med ekonomin i klubbarna och då tänker jag världshockeyn i stort. Hur man hanterar de sista pusselbitarna som lagen vill sätta. Samtidigt som det finns flertalet spelare på andra sidan som väntar, som gjort bra säsong i AHL och väntar på ett eventuellt NHL-avtal. Får de det eller inte? frågar sig Tobias Pehrsson.– I och med att NHL nu är en klubb till så uppstår ytterligare 25 arbetsplatser i och med Seattle och frågan är vilka som blir sajnade där eller inte. Vad blir då tillgängligt? Det är det man får se och värdera, vad som blir tillgängligt från AHL.


Har ni kontakt med fler Djurgårdsbekantingar?


– Joakim (Eriksson) har haft kontakt med ett flertal gamla djurgårdare. Flera av dem har avtal över kommande säsong så det gäller bearbetning inför säsongen 2022/2023 och därefter, men här och nu finns det fortfarande spelare som är kontraktslösa.


Djurgården har en helt ny tränarstab och många nya spelare vilket har gjort att man väntar med träningsmatcherna ett par veckor för att hinna träna ihop sig och lära känna varandra även ute på isen.


Tobias Pehrsson ler åt det starka drivet på isen och intensiteten i träningen. Förra säsongen värvade Djurgården in spelare efterhand, men i år är det bara backen Marc-André Gragnani som ansluter senare (mitten av oktober).


Rhett Rakhshani som gjorde succé när han värvades i mitten av november. Den 33-årige amerikanen spelade bara 35 SHL-matcher, men fick ihop 28 poäng (11 + 17) och blev Djurgårdens näst bästa poänggörare efter Bobby Nardella (33 poäng).


Rakhshani har skrivit på ett nytt tvåårskontrakt och är nu med från starten.


– Man sitter nästan varje år i den här situationen. Det är klart att när Rhett (Rakhshani) kommer in i ett tidigt skede på året och ges helt andra förutsättningar att bli förberedd både fysiologiskt och även taktiskt och tekniskt i spelet. En sådan spelare behöver hitta en känsla och då är det bra att vara här tidigt, säger Tobias Pehrsson.


– Paul Carey känns också bra och kommer in och håller en bra och hög nivå direkt. Det ser man ju med blotta ögat. Det gör vårt lag bättre. Lite småskavanker är det alltid på den här tiden av året när det är höfter och ljumskar som inte har jobbat på det här skridskospecifika sättet, och nu gör de det flera timmar om dagen och då blir det en belastning och en känning. Annars känns det väldigt piggt och fräscht och friskt och fartfyllt. En bra känsla har man definitivt.