GENOMGÅNG: Så bra är Björklöven – lagdel för lagdel


30 juli 2021

I 14 delar under 14 dagar går HockeyNews Alexander Nilsson och Mattias Persson igenom lag för lag i HockeyAllsvenskan. 

Först ut är Björklöven.


Betygsskala: 

 = Division 1-klass

★★ = Godkänd HA-klass

★★★ = Bra HA-klass

★★★★ = Mycket bra HA-klass

★★★★★ = SHL-klass

Målvakter: ★★★★

Claes Endre
Joona Voutilainen

Kommentar: Ett av de största utropstecknen förra säsongen, inte minst i slutspelet, i form av Claes Endre ersätter NHL- och OS-meriterade Kevin Poulin. En intressant värvning. 25-åringen har bara en säsong i allsvenskan i ryggsäcken, men visade att han kan vinna matcher. Nu ökar pressen. Hur klarar han det? Finske Voutilainen har meriter från högsta ligan och juniorlandslag, men svajig säsong i ryggen.

Kan Claes Endre bygga vidare på succésäsongen i AIK? Foto: Bildbyrån

Backar: ★★★★

Karl Johansson
Mattias Nörstebö
Adam Plant
Alexander Popovic
Daniel Rahimi
Veeti Vainio

Kommentar: Man bygger om en del på backsidan jämfört med förra säsongen, där trotjänaren Alexander Hellström slutat bland annat. Tappade också tilltänkte toppnamnet Julius Bergman till SHL kort efter att han sajnat. Nye Vainio har potential att bli en av ligans bästa backar och kommer dra ett tungt lass. Får Adam Plant vara hel är han en toppback i ligan. Ytterligare något namn ska in för att fullborda. Kanske behövs någon med lite mer storlek?

Adam Plant är kvar från förra säsongen. Foto: Bildbyrån

Forwards: ★★★★

Fredric Andersson
Christopher Bengtsson
Elliot Ekefjärd
William Eriksson
Gerry Fitzgerald
Felix Girard
Carl Holmner Härgestam
Alex Hutchings
Olle Liss
Axel Ottosson
Francis Perron
Gustav Possler
Sebastian Selin
Alexander Viklund

Kommentar: Ett tungt tapp i Tyler Vesel som lämnar stora skor att fylla, men Felix Girard har alla möjligheter och skills att göra det. Överlag är centersidan riktigt starkt med Girard, Fitzgerald, Andersson, Ottosson och där har Björklöven en stabil stomme att luta sig emot. En skadefri Chrishopher Bengtsson kan göra stor nytta i vinter. Viktigt att Liss stannar.

Olle Liss blir en nyckelpjäs även i vinter. Foto: Bildbyrån

Ledarstaben: ★★★★

Hans Wallson
Robert Lahti
Markus Ekman-Westman

Kommentar: Det gick upp och ned under Wallsons första år, men där man ändå gick till final och han får förtroendet tillsammans med resten av staben från förra säsongen. En skicklig stab där det finns utvecklingspotential i Lahti som fortfarande är förhållandevis grön på nivån med bar ett år i ligan. Skicklige målvaktscoachen "Steken" är kvar vilket lovar gott för burväktarna.

Totalt:★★★★★★★★★★★★★★★★ (16 stjärnor)