HockeyNews
PLUS

GENOMGÅNG: Så bra är Linköping – lagdel för lagdel

(20134) SHL-Linköping
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 23 juli 2021

I 14 delar under 14 dagar går HockeyNews Mattias Ek och Mattias Persson igenom lag för lag i SHL.
Igår synades IK Oskarshamn. Idag är det dags för Linköping.



Betygskala: 

 = Allsvensk klass ★★ = Godkänd SHL-klass ★★★ = Bra SHL-klass ★★★★ = Mycket bra SHL-klass 

★★★★★ = Landslagsklass


Målvakter: ★★★★


Marcus Högberg

Niklas Lundström

David Rautio


Kommentar: Vilken sillyknall när Ottawa-målvakten Marcus Högberg bestämde sig för att lämna Kanada och flytta tillbaka till sin tidigare SHL-klubb LHC.


Högberg är stor och stabil och kommer att tillsammans med David Rautio ge Linköping både lugn och en känsla av att laget på riktigt har kapacitet att ta sig till slutspel. Det har gått mer än sex år sedan LHC tog sig förbi SM-kvartsfinal. Med Lundström också på kontrakt har Linköping ett överflöd av målvakter.


Backar: ★★★


Mattias Bäckman

Linus Cronholm

Jonas Junland

Eddie Larsson

Max Lindroth

Albert Lyckåsen

Jesper Pettersson

Craig Schira

Martin Schreiber


Kommentar: Lagkaptenen Jonas Junlands dubbla höftoperation kan göra att han missar starten på SHL-säsongen. Men med både Eddie Larsson och Jesper Pettersson tillbaka i östgötaklubben ska LHC stå sig rätt starkt under hans frånvaro.


Mattias Bäckman hade en lyckad comeback efter lång lång tid av skador och rehab. Viktigt. Max Lindroth har gått stadigt framåt och har utvecklats i positiv riktning. Kanske kan någon av de yngre backarna Cronholm, Lyckåsen eller Schreiber få ett genombrott kommande säsong?


Nye Craig Schira gästspelade hos HV71 runt nyår, men kommer närmast från Adler Mannheim. Foto: Bildbyrån.


Forwards: ★★★


Jimmy Andersson

Arvid Costmar

Christoffer Ehn

Elliot Ekmark

Brian Gibbons

Alexander Johansson

Broc Little

Markus Ljungh

Daniel Ljungman

Ben Maxwell

Nikola Pasic

Henrik Törnqvist


Kommentar: Mycket har hänt på forwardssidan och LHC har tagit farväl av trotjänaren Andrew Gordon och de finländska anfallarna Jarno Kärki, Niko Ojamäki, Oula Palve och Jaakko Rissanen. Kärki var den ende av dessa fyra som blev en riktig hit.


Linköping strävar efter att få till vassare toppkedjor kommande säsong och grunden är lagd sedan tidigare med Broc Little och Markus Ljungh. Ben Maxwell är inhämtad från den schweiziska ligan precis som Lausannes NHL-meriterade Brian Gibbons. För att nå slutspel ska därutöver en toppforward till in i detta lagbygge.


LHC är i stort behov av att ynglingar som Costmar, Ekmark och Ljungman växer ut till fullgoda SHL-forwards. Och att spelare som Ehn, Pasic och Törnqvist hittar jämnhet i poänggörandet.


LHC-centern Markus Ljungh är en pålitlig poänggörare som var nära att ta en plats i Tre Kronors VM-lag. Foto: Bildbyrån.


Ledarstaben: ★★★


Klas Östman

Gereon Dahlgren

Niclas Hävelid

Jonas Fransson (målvaktstränare)


Kommentar: Klas Östman har flyttat tillbaka till Linköping efter att ha varit assisterande coach i Zug de senaste två säsongerna. Den här gången i LHC är det Östman som får ta hand om huvudansvaret. Östman är nybliven schweizisk mästare och som 42-åring har han skaffat sig gott om erfarenhet som coach på olika nivåer och i olika roller.


Hävelid fanns med i tränarstaben efter det att Bert Robertsson fick kicken i januari och Gereon Dahlgren har SHL-kunskaper närmast från Färjestad. En tiondeplats eller bättre borde LHC:s nya tränargäng mäkta med.


Totalt:★★★★★★★★★★★★★ (13 stjärnor)


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS