GENOMGÅNG: Så bra är Oskarshamn – lagdel för lagdel


22 juli 2021

I 14 delar under 14 dagar går HockeyNews Mattias Ek och Mattias Persson igenom lag för lag i SHL.
Igår synades Brynäs. Idag är det dags för Oskarshamn.
Betygskala: 

 = Allsvensk klass ★★ = Godkänd SHL-klass ★★★ = Bra SHL-klass ★★★★ = Mycket bra SHL-klass ★★★★★ = Landslagsklass


Målvakter: ★★★★


Joe Cannata

Tim Juel


Kommentar: Joe Cannata gjorde en riktigt bra första säsong i SHL med hård matchbelastning. Hyllningarna och rubrikerna under hans tid Björklöven var fler, men IKO fick en stabil keeper. Och nu blir det ännu bättre eftersom Tim Juel kan klassas som en av de allra vassaste i Hockeyallsvenskan.


Med Cannata och Juel har Oskarshamn ett målvaktspar som bör ligga i mittenskiktet i SHL. Det är starkt och kanske välbehövligt.


Joe Cannata får fin konkurrens och chans till avlastning med nye målvakten Tim Juel i laget. Foto: Bildbyrån.


Backar: ★★


Brian Cooper

Oliver Joakim Larsen

Emil Martinsen Lilleberg

Robin Norell

Lukas Pilö

David Quenneville

Philip Samuelsson

William Worge Kreü


Kommentar: Nolan Zajac är ett tungt tapp på backsidan, men Brian Cooper är kvar och redo att fortsätta lira mer än 20 minuter per match. Det blir intressant att se hur Robin Norell kan utvecklas i ny SHL-miljö. I en tydligt definierad roll skulle han kunna bli en toppback eftersom han har skridskoåkningen och även offensiva egenskaper.


Även Lukas Pilö står och stampar och kan säkert få ut betydligt mer än i den hårda konkurrensen i Örebro. Philip Samuelsson drar ett tungt lass inte minst i boxplay. Helheten ser helt okej ut.


Forwards: ★★★


Cameron Brace

John Dahlström

Jonas Engström

Johan Johnsson

Patrik Karlkvist

Daniel Muzito Bagenda

Fredrik Olofsson

Kim Rosdahl

Johannes Salmonsson

Joakim Thelin

Dale Weise

Tomas Zohorna

Hynek Zohorna


Kommentar: En rad allsvenska spelare har utvecklats till goda SHL-spelare i Oskarshamn. Både Fredrik Olofsson och Pontus Näsén har fått testa på spel i Tre Kronor.


Med detta i bakhuvudet får Patrik Karlkvist vid 29 års ålder en välförtjänt SHL-chans efter att ha öst in mål och poäng i Hockeyallsvenskan i framför allt Modo. Av importspelarna är det svårt att förutse om det blir fågel eller fisk för Dale Weise som inte har spelat hockey det senaste året. Den NHL-meriterade snart 33-årige kanadensaren kommer snabbt att märka vad han har gett sig in på i SHL… Den tjeckiske landslagsforwarden Hynek Zohorna kan bli värdefull med all sin erfarenhet.


Hynek Zohorna spelade i Karjalaturneringen för Tjeckien förra säsongen. Nu är han ny i IKO. Foto: Bildbyrån.


Ledarstaben: ★★★


Martin Filander

Jeff Jakobs

Mathias Tjärnqvist

Mikael Sandberg (målvaktstränare)


Kommentar: IKO:s tränarstab gör ett bra jobb i klubbens försök att etablera sig i SHL. Förra säsongen fick Fredrik Olofsson ett genombrott och han blev poängkung och Tre Kronor-spelare. John Dahlström gjorde 16 mål, vilket är mycket starkt.


Martin Filander är skicklig på att få ihop gruppen och att matcha spelarna efter styrkor och svagheter. IKO:s nästa utmaning, vid sidan om att försöka etablera sig i SHL, blir att försöka slussa in spelare från egna juniorleden. En sak i taget.


Totalt:★★★★★★★★★★★★ (12 stjärnor)

LÄS MER: Genomgång: Så bra är Brynäs – lagdel för lagdel