HockeyNews
PLUS

Guldsatsande Färjestad ska lära sig tackla förväntningarna: "Bli tuffare"

(20081) Färjestad/Johan Pennerborn
Stefan Eriksson, Färjestad BK

Publicerad: 27 juni 2021

FacebookXWhatsApp

Färjestad har haft hemvändarfest under silly season och laget står laddat – för SM-guld.

Förväntningarna blir därefter.

Huvudcoachen Johan Pennerborn har tagit med laget på en utmanande strapats till norra Värmland för att få laget att tuffa till sig både fysiskt och mentalt.


General managern Peter Jakobsson har gjort sitt jobb. Färjestad har fått ihop en imponerande spelartrupp inför kommande säsong.


Men utan SHL-stjärnornas vilja att komma hem och spela för Karlstads hockeystolthet – på en och samma gång – hade Jakobssons jobb varit betydligt marigare.


– Peter i spetsen har gjort det jättebra naturligtvis. Samtidigt ska de här killarna ha beröm för att de har snackat ihop sig. Micke Wikstrand har gått i bräschen, de har gjort det bra så sett också. Det ska man inte glömma bort. Och man ska komma ihåg också att de här killarna kommer hem till något som de vet vad det är också. Det är ett gott betyg till Färjestad, tycker jag, säger huvudcoachen Johan Pennerborn till HockeyNews.se.


I Färjestadskretsar sägs Pennerborn också ha haft ett finger med i spelet för att spelare som Wikstrand, Marcus ”Lilliz” Nilsson, Joakim Nygård och Linus Johansson ska känna dragningskraften i att återvända till Färjestad från toppjobb utomlands mitt i sina karriärer.


– Det får du fråga spelarna om naturligtvis. Det enda jag bollar och snackar med mina spelare om är egentligen spelet och livet, säger Pennerborn och undviker lite snyggt att prata om sig själv i det här sammanhanget.


Wikstrand, Lilliz, Nygård, Linus Johansson vet om att de kan ringa och snacka med Pennerborn även när de inte har varit Färjestadsspelare. En medmänniska att luta sig emot kort och gott.


Men med färska FBK-kontrakt i sin hand gäller det att inte slappna av. Tvärtom. Framför sig har Färjestad ett enormt jobb om det ska bli SM-guld för första gången sedan 2011.


Linus Johansson, Marcus Nilsson, Mikael Wikstrand och Joakim Nygård är tillbaka i Färjestad. Foto: Bildbyrån.


För att utsätta spelarna för en första prövning åkte Johan Pennerborn till skogarna och sjöarna i norra Värmland med sina spelare för en ”exkursion i det gröna”.


– Då stod jag inte högt i kurs, hahaha.


Han skrattar länge och hjärtligt. Spelarna överlevde. Veckan före midsommar, måndag till torsdag, bjöd på just garv, men också grymt hårt slit.


I vissa lägen är det kanske inte meningen att Pennerborn ska stå högt i kurs hos sina spelare.


– Nej, vi har sagt internt att vi ska ställa de högsta kraven på varandra och vi behöver bli tuffare mentalt även om det ska finnas värme i grund och botten. Vi behöver bli tuffare.


Kan man framkalla, träna eller lägga en grund för det på så sätt?


– Absolut. Absolut. Absolut, upprepar sig Pennerborn.


– Nu har vi varit i gång en bra lång period, men förra veckan hade vi en samling där alla var med och vi hade ett syfte med de här fyra dagarna att vara nära varandra och göra ett jobb, en strapats i en miljö som var väldigt krävande.


– När det blir fysiskt tufft, psykiskt tufft, det grinar emot lite vädermässigt och du är i mindre grupper, då gäller det att hålla ihop och behålla lugnet och föra ett bra samtal. Ett lugnt samtal så att man inte förivrar sig eller om någon är på väg att vika sig lite från linjen, då gäller det att laget rättar in den individen. Det är så det kan ta sig uttryck.


Vad utsatte du dem för?


– Det var en lagindelning i mindre grupper. De var fyra eller fem stycken. De släpptes av på en droppoint mitt i skogen och fick en 1,8 mils vandring i terräng med packning, karta och kompass. Det visade sig att de som höll sig till kartan och läste den rätt, de gick på drygt 4:08 de första som kom i mål. Den grupp som var ute längst var ute i drygt sex timmar.


Hårt slit i regnet i skogen. Men också avkoppling i kvällssolen på en sjö i Värmland. Linus Johansson chillar. Foto: Stefan Eriksson/Färjestad BK.


Det fanns också tid till att prata om den tid som kommer. SHL-säsongen. Konkurrensen om istiden internt. Förväntningarna från fans och media.


– Vi klargjorde vissa saker internt om vad som gäller. Det är inga konstigheter, säger Pennerborn.


– Vi har bara samlat laget och startat processen. Men absolut har vi haft en bra vår med ett bra läger nu.


Om det var regn på Färjestad förra måndagen skingrades molnen till fortsättningen av lägerdagarna.


– Efter frukost på tisdagen fick man med sig råvaror sedan gick laget som en hel grupp för ytterligare en och en halv mils vandring. Då läste man lite fel och kom fel på det så det blev två mil den här dagen också. Sedan var det tre timmar i kanot innan man kom fram till en ö där man skulle övernatta och överleva med endast de där råvarorna.


På Färjestads hemsida kan man följa med ut i skogen med spelarna och se lite av den utmaning de ställdes inför. Men också hur kul man kan ha i ett lag när man bara har tid för varandra.


Johan Pennerborn har efter Peter Jakobssons lagbyggande skissat på tänkbara kedjor och backpar inför säsongen som väntar runt hörnet.


– Man ska inte rita kartan färdig i juni månad, men det är klart att vi har några konstellationer som vi är kittlade av att testa, absolut, säger Pennerborn.


NHL-hemvändarna Jacob de la Rose och Joakim Nygård är en spännande duo minst sagt. Pennerborn leker med tanken att peta in grovjobbaren Pontus Widerström vid deras sidan.


– Kanske till och med våga testa med en rajtare ihop med Nygård eller de la Rose. Det finns många variabler att använda sig av. Sedan får vi se vad som växer fram helt enkelt.


Mikael Wikstrand (mitten) njuter av att vara tillbaka i Färjestad efter två år i Ak Bars Kazan i KHL. Foto: Stefan Eriksson/Färjestad BK.


En annan kedja som Färjestad och Johan Pennerborn är sugen på att återuppliva är den med Michael Lindqvist–Gustav Rydahl–Marcus ”Lilliz” Nilsson.


– Den kedjan var väldigt framgångsrik för oss för två år sedan, konstaterar han.


Dessutom har FBK-coachen hållit fast vid tanken om en Per Åslund i laget även nästa säsong, trots de åter igen utdragna förhandlingarna. I midsommartid löste sig affären och en kedja med Åslund, Linus Johansson och Victor Ejdsell lockar och har fungerat fint förut.


Pennerborn börjar komma igång och fortsätter:


– Sedan ska man inte glömma bort att vi har en Martin Johansson som alltid gör ett gott, gediget jobb och även youngsters med (Carl) Jacobsson och (Oscar) Lawner som verkligen har börjat visa framfötterna både på isen och fysen.


LÄS MERFärjestadsbacken tvingas till operation: "En liten belastningsskada"


Men även om det har fungerat i vissa kedjor förut finns det inga garantier inför kommande säsong. Trots att FBK har satsat rejält på att få ihop ett guldlag.


– Det som har varit har varit och historien är historien. Jag brukar säga att du spelar hockey här, nu och nästa byte. Det är bara det det handlar om.


Johan Pennerborn vet att Färjestad kommer att få tackla förväntningarna utifrån och inifrån gång på gång under 2021/2022.


– Du säger förväntningar. Ja, naturligtvis. Det har funnits lika höga förväntningar förra säsongen och säsongen före det, så det är ingenting nytt. Men det är klart att det är ett ämne som vi har hanterat och jobbat något med när vi har varit iväg här. Att det kommer att finnas en ”pressure on”, och den ska vara positiv. Det är väldigt viktigt att det ska vara en positiv press.


LÄS MERLinus Johansson om Färjestads guldbygge: "Tänk om ingen hade satsat"


Det kryper fram att Johan Pennerborn kommer att jobba lite extra med just förväntningarna och att hantera dem.


– Vi har i alla fall startat en process och den kommer att vara ihållande. Jag kommer inte att gå in i detalj på det utan lägger lite locket på där om man säger så.


Det kommer att bli mycket snack om Färjestads drömlag och de starka forwards man förfogar över. Backsidan är också i toppklass med Mikael Wikstrand tillbaka, Jesse Virtanen och Albert Johansson kvar. Pennerborn kommer att tillsammans med sina assistenter Pelle Prestberg och Thomas Rhodin knåpa ihop backparen vad det lider.


– Joel Nyström och Mattias Göransson är spännande och (Adam) Ginning blir ett år äldre och (Jens) Westin vet vi vad han går för. Klart att det finns planer, men det måste få utkristallisera sig också, säger Pennerborn med en viss förväntan i rösten.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)