HockeyNews
PLUS

Linus Johansson om Färjestads guldbygge: "Tänk om ingen hade satsat"

(19856) Linus Johansson/Nygård/Nilsson/De la Rose/Wikstrand
Bildbyrån/(c) photo.khl.ru Yury Kuzmin

Publicerad: 3 juni 2021

FacebookXWhatsApp

Färjestad har lyckats med den ena drömvärvningen efter den andra under silly season.

Då växer avundsjukan hos andra SHL-klubbars fans. Linus Johansson, en av stjärnvärvningarna, rycker på axlarna.

– Tänk om ingen hade satsat i ligan, ja men då kan man lägga ner svensk hockey. Eller? säger han till HockeyNews.se.


Färjestad har inte vunnit SM-guld sedan 2011. Nu tar Karlstadsklubben i så att det knakar för att på allvar blanda sig i guldstriden kommande säsong.


Under försäsongen har general managern Peter Jakobsson lyckats få hem fyra spektakulära namn.


Det började med att Färjestad lockade tillbaka SHL:s poängkung från 2020, Marcus Nilsson, från schweiziska Langnau, på ett treårskontrakt.


Några veckor senare, i början av maj, blev det officiellt att den VM-guldvinnande stjärnbacken Mikael Wikstrand återvänder till Karlstad efter två år i KHL-klubben Ak Bars Kazan.


Sedan blev även den förre lagkaptenen Linus Johansson klar och skrev på ett fyraårskontrakt. Och som om det inte vore nog fångade Färjestad in Edmonton-forwarden Joakim Nygård – med ett sexårskontrakt – utan klausuler.


Efter två säsonger i NHL-klubben Edmonton är Joakim Nygård tillbaka i Färjestad. Och han stannar i sex år! Foto: Bildbyrån.


Det har man sedan toppat med ännu en världsmästare då värmländske NHL-forwarden Jacob de la Rose skrev treårskontrakt mitt framför näsan på hans förra klubb Leksand.


Så Färjestad har bäddat för ett SM-guld. Det är en av de mest omfattande guldsatsningarna i SHL genom tiderna.


– Det känns kul. Det känns inspirerande med en ny säsong och få det här flowet. Jag menar, vi har värvat på rätt bra här som ingen har undgått att märka och vi har fått ett bra lag på papperet. Det är klart att det är allt man vill ha som spelare. Vi har ett bra och lätt gäng att komma in i. Jag tror det kan bli väldigt kul, säger Linus Johansson till HockeyNews.se.


Efter ett år i KHL, där han spelade för Sotji och Neftechimik Nizjnekamsk, bestämde han sig för att göra en paus i utlandsäventyret. Lyckligtvis för Färjestad har de andra toppspelarna med förankring i Värmland, känt precis likadant samtidigt.


Spelarna har varit i kontakt med varandra och pejlat av läget.


– Det är väl så som typ alla som har kommit hem nu tänker, att det blir en bra tid för det är många som har varit utomlands. Någon känner att han vill hem och så kollar man lite, och så kollar man lite till utomlands, som för min del är Ryssland, och det ska kännas bra och uppenbarligen vill man ha ett bra kontrakt när man är där. Och så får man inte riktigt vad man tänker sig och då spelar allt roll hur det ser ut i livet och hur man trivs. Det är hela köret egentligen, säger Linus Johansson.


Vad visste du om Färjestads planer och vad visste du var på gång?


– Ah, det var väl typ det som är nu, skulle jag nästan påstå.


Du visste att Wikstrand, Nygård och gänget var på ingång?


– Ja, nästintill i alla fall. Vi har ju pratat lite tillsammans allihop. Inte så att vi har pratat tillsammans, att nu bestämmer sig alla för att komma hem, hej och hå, utan det är mer att man kollar vad som är planerna. ”Jag känner så här nu”. Han känner lite så, ja då vet man att då finns det nog en chans att han skulle komma hem, och just att det blev på det här sättet är bara jäkligt kul egentligen, tycker jag.


Mikael Wikstrand, Linus Johansson och Daniel Viksten får chansen att jubla tillsammans i Färjestad igen. Foto: Bildbyrån.


Färjestad har dessutom förlängt kontraktet med toppnamn som Jesse Virtanen, Victor Ejdsell och Michael Lindqvist och laguppställningen är urstark. Dessutom kanske Detroit lånar ut backen Albert Johansson en säsong till och frågan är hur det blir på målvaktssidan.


Och nu ökar kraven på FBK.


– Det är som alltid. Ju bättre lag desto större press. Men samtidigt, man vill inte ha det på något annat sätt. Man vill inte ha ett dåligt lag… säger Linus Johansson.


Utifrån riktas avundsjuka kommentarer mot Färjestads skrytbygge, men Johansson trivs så klart med satsningen i Karlstad.


– Jag tycker att det är helt rätt. Färjestad har en god ekonomi. Det finns mycket som de gör väldigt gott i föreningen, och då tycker jag att varför ska man inte ha ett bra lag på papperet?


Och du är nöjd med ditt eget kontrakt?


– Ja, nöjd med kontraktet är jag absolut.


LÄS MERGENOMGÅNG: Så kan Färjestad se ut 2021/2022


Linus Johansson har i sitt fyraårskontrakt klausul för utlandsspel både våren 2023 och 2024.


– Det är vad jag ville ha.


Han förklarar att han behöver ha det som en morot för att hela tiden känna att han ska spela på topp. Något som driver honom lite extra.


– Jag tror att jag behöver att man alltid spelar för ett SM-guld hela tiden, men jag vet inte om jag blir så bra om jag oavsett vad stannar i tio år. Jag tror att det kan vara en liten motivationsgrej för mig, att jag vet att jag har ett guld att spela för hela tiden. Jag måste vara bra för att jag har en out. Om två år kanske jag är sugen på att testa någonting, eller så är jag inte sugen på att testa någonting, och då skiter jag i outen.


Linus Johansson är en av fem riktigt iögonfallande värvningar i Färjestad inför kommande säsong. Foto: Bildbyrån.


Johansson konstaterar nästan med lite beundran i rösten att hemvändande Edmontonforwarden Joakim Nygård, 28, har skrivit på ett rakt sexårskontrakt utan klausuler.


– Det är bara att gratulera Nygård att han vet exakt vad han vill i sex år. På riktigt. Det är ju så. Det är inte många lag som skriver sådana kontrakt, om det ens finns några, säger Johansson.


LÄS MERFärjestad bygger nästa års lag – de prioriteras och de får vänta


Och blir lite filosofisk för en stund.


– Det är väl det man drömmer om, att veta exakt vad man vill. ”Jag vill jobba på Löfbergs Lila efter karriären hela livet sedan”. Det är lite skönt att ha det så.


Trots att det bara är i början av juni, och försommaren är som vackrast, är det nästan hockeyfeber i Karlstad. Förväntningarna är enorma på kommande säsong. Och så var det den där avundsjukan runt om i hockey-Sverige.


– Jag har också läst lite för nu under sommaren brukar jag använda Twitter. Under säsongen stänger jag av det för jag orkar verkligen inte se vad någon tycker om min match, som inte vet mer än någon annan vet. Men det är klart att det ska snackas, säger Linus Johansson.


– Tänk om ingen hade satsat i ligan, ja men då kan man lägga ner svensk hockey. Eller?


Färjestad har satt sig i ett bra läge inför hösten. Nu ska man få ihop alla skickliga spelare till ett väl sammansvetsat lag.


– Vi ska sätta oss ner tillsammans snart på ett möte med tränare, spelare och (Peter) Jakobsson (general managern) och allt vad det heter, så att vi får ut vad vi vill göra och hur vi ska gå till väga, säger Linus Johansson.


Det kommer att bli konkurrens på hög nivå i FBK.


– Jag har läst också att det är många som kommer att vilja ha istid, att det kommer att gnällas om det inte blir att man får spela powerplay, bla bla bla. Men samtidigt, om man har den inställningen och om man inte blir totalt särbehandlad, att man får spela fyra minuter som toppspelare, för det håller aldrig i ett lag oavsett vad du gör, men då kanske man får förstå att nu har vi ett starkt lag på papperet. Vi vill trumma på med fyra kedjor, eller kanske tre ibland, och då får man kanske svälja att det inte blir Cehlarik-minuter för alla toppspelare i Färjestad.


Leksands toppkedja med Peter Cehlarik, Marek Hrivik och Carter Camper spelade en bit över 20 minuter i match efter match och ledde Leksands till en topp tre-plats i SHL förra säsongen.


– Visst, det kanske håller i en grundserie. Men jag tror inte att det håller i längden. Det är bara att titta på Växjö i år. Det var deras tredje- eller fjärdekedja som avgör hela slutspelet för dem, typ.


Linus Johansson känner att han nästan vill försvara Färjestads guldsatsning.


– Det beror på hur man ser på det utifrån, men jag tycker att det är förbannat kul att de vågar satsa på ett bra lag på papperet.


Och han pratar som den lagkapten han har varit i Färjestad. Förra säsongen Färjestad hade först Gustav Rydahl det jobbet, sedan Sebastian Erixon och slutligen Victor Ejdsell.


Linus Johansson säger sig inte ha funderat så mycket på om han kommer att få ett ”C” på tröjan igen.


– Nej, vi har inte haft något möte än om jag ska vara ärlig. Vi har pratat lite. Men jag har sagt innan att jag verkligen inte har det som något mål. Jag kommer att vara med och leda gruppen oavsett om jag är ”C” eller ”A”, eller ingenting alls.


Marcus "Lilliz" Nilsson spelade precis som Linus Johansson i Sotji förra hösten. Nu är det återförenade i Färjestad. Foto: Bildbyrån.


Med dig i laget har Färjestad blivit etta och tvåa i grundserien. Utan dig blev laget åtta förra säsongen…


– Vad blir vi nu då…? Nej, det är väl klart att förra säsongen har de sagt själva att det blev lite missräkning. Det blev lite allt möjligt. Det var lite mycket problem ett tag kanske. Det klickade inte i spelet och det var mycket skador. Nu känner jag mest att det ska bli kul att vi får ett bra lag och kan ta en liten nystart.


Linus Johansson är på väg ut på en fisketur i Karlstad när han plockar upp en SHL-bekanting i sin bil.


– Nu kom ”Peppe” (Patrik) Lundh in i bilen också… Har du någon fråga till honom?


Okej. Vad använder du för fiskespö, ”Peppe”?


– Jag kör Abu Garcia!


Linus Johansson kör nöjt vidare mot fiskevattnet. Och när han får frågan om den tyngsta värvningen i SHL blir svaret:


– Det är väl Nygård skulle jag säga. Han skrev på för sex år i Karlstad när han är 27-28 år gammal och har tackat nej till Schweiz. Det måste ändå betyda att det enligt mig är en väldigt stor värvning i alla fall. Speciellt med kontraktslängden.


Är det någon värvning i SHL som annars sticker ut?


– (Ryan) Lasch kanske. Är inte han tillbaka i Frölunda? Han har väl varit den bästa spelaren som har varit i SHL som utlänning i princip. Det är jävligt starkt gjort av dem, säger Linus Johansson.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)