LISTA: Här är de tio bästa värvningarna i SHL under silly season

22 juni 2021

Midsommar närmar sig och SHL-lagen har kommit långt med värvningarna under silly season.

Men vilka är de bästa värvningarna så här långt?

Mattias Ek, reporter och krönikör för HockeyNews.se, har plockat ut de tio bästa på sin lista.
10 Brendan Shinnimin, f, Luleå


Kommentar: Kommentar? Ja vad tänkte egentligen en stor del av Luleåfansen när ryktet uppstod att Växjös förre retsticka kopplades samman med Luleå. Och att ryktet minsann stämde. Och nu är den omåttligt ettrige och ymnigt utvisade kanadensiske forwarden klar för spel i klubben vars fans fick fingret härom året.

Luleå blir om möjligt ännu jobbigare att möta med Shinnimin i laget och att SHL:s grundserie skulle bli en transportsträcka fram till slutspelet är härmed uteslutet. Släpp pucken!


9 Jacob de la Rose, f, Färjestad


Kommentar: Från NHL och St Louis till SHL och till Färjestad som redan såg oförskämt starkt och spännande ut på forwardssidan redan innan VM-guldvinnaren hade skrivit på. I 26-årige de la Rose får Färjestad en klok tvåvägsspelare som kommer att hålla ihop en tempostark kedja på ett fint sätt.

Redan som 18-åring spelade de la Rose i SHL med Leksand och gjorde då 13 poäng (7 mål, 6 assist) på 49 matcher.


Jacob de la Rose har lämnat NHL och är klar för Färjestad de närmaste tre åren. Foto: Bildbyrån.


8 Jonathan Pudas, b, Skellefteå


Kommentar: Att få tillbaka Pudas efter bara en säsong i KHL-laget Jokerit är förstås en bonus. Här får Skellefteå och nye huvudcoachen Robert Ohlsson en puckskicklig back som kan lösa många situationer i egen zon och dessutom fungera som anfallsvapen i powerplay med sitt tunga högerskott.

Kirunasonen blir också en kick för stämningen i omklädningsrummet och på bänken. Det är inte alla SHL-lag som får in en VM-back av den här kalibern.


LÄS MERBekräftat: Efter oväntade uppbrottet – backen presenterad av Brynäs


7 Marcus Högberg, mv, Linköping


Kommentar: Något oväntat kanske, men Högberg vänder tillbaka till LHC efter fyra säsonger och 42 NHL-matcher i Ottawa för att hjälpa Linköping uppåt i SHL-tabellen. Om det är något som får LHC att andas ut så är det den här värvningen. Äntligen ska målvaktsbekymmer och osäkerhet i defensiven vara ett minne blott.

Den 195 centimeter långa målvakten kommer att ge LHC ny stabilitet och ihop med David Rautio får Linköping ett oerhört bra målvaktspar.


6 Mikael Wikstrand, b, Färjestad


Kommentar: En drömspelare i SHL. Här får FBK tillbaka spelaren som var lagkapten 2018/2019. Under sina två säsonger i KHL-klubben Ak Bars Kazan har Wikstrand lärt sig ännu mer om vad som krävs i topphockeyn.

Ihop med toppbacken Jesse Virtanen får Färjestad ytterligare spets i powerplay med Wikstrand.

Med sin rörlighet ger han Färjestad trygghet i egen zon och han är ytterst noggrann med var passningarna hamnar.


5 Linus Johansson, f, Färjestad


Kommentar: Apropå tidigare lagkaptener i Färjestad. Att Linus Johansson också vänder åter till Karlstad och Färjestad är en lyckträff för klubben. Den verbale ledaren sprider harmoni och kamplust vart han än tar vägen. Den småländske centern kommer att hjälpa FBK överallt på isen, men också i både knepiga och pressade situationer och när det bränner till och blir svårlösta lägen. Ett riktigt klipp!


Linus Johansson är tillbaka i Färjestad och Karlstad. Foto: Bildbyrån.


4 Joakim Nygård, f, Färjestad


Kommentar: Inte nog med att Nygård tyckte att det var en bra idé att åka tillbaka till Färjestad efter en minikarriär i Edmonton Oilers. Han har skrivit på ett sexårskontrakt med värmlänningarna. Utan klausuler inskrivna, vilket alltså innebär att han har tänkt spela i Färjestad till och med 2027.

Det är hyfsat svårt att begripa, men desto roligare att det har blivit verklighet. Nygård blir svårfångad, svårstoppad och väldigt häftig att se i SHL-arenorna.


3 Marcus Nilsson, f, Färjestad


Kommentar: ”Lilliz”, som han kallas, fick ett mäktigt genombrott 2019/2020 då han öste in 60 poäng i SHL på 50 matcher och vann poängligan. Våren 2019 visade han kanonform, som han sedan slipade till vilket gjorde honom till Tre Kronor-spelare och gav honom KHL-kontrakt.

Tiden i Sotji blev inte so han hade tänkt sig, och inte heller i Langnau, men desto skojigare att den 30-årige playmakern har hittat hem till SHL. Skapliga förväntningar.


LÄS MERPlanen: Djurgården ska bygga en träningsanläggning: "Jobbar vi med"


2 Carl Söderberg, f, Malmö


Kommentar: 35-årige Söderberg är hemma i Malmö. I mina ögon är han en av de mest spektakulära värvningarna i SHL och fyller förstås luckan efter förra höstens gigant, Fredrik Händemark, på ett galant sätt.

Söderberg är stor och stark och med ett Redhawks-hjärta vilket ger det här laget en enorm potential. Malmö gjorde en väldigt bra avslutning på förra säsongen och med Söderberg tillbaka i Skåne kan det bli bra redan från start i höst.


VM-guldvinnaren Carl Söderberg är klar i NHL och klar för Malmö Redhawks. En häftig värvning. Foto: Bildbyrån.


1 Ryan Lasch, f, Frölunda


Kommentar: Av de spelare som var saknade i SHL förra säsongen märktes frånvaron av Lasch oerhört mycket i Frölunda. Ju längre säsongen gick, desto större var behovet av någon som kunde slå de där perfekt tajmade passningarna så att målen kunde göras lättare och mer naturligt.

Om vi snackar förväntningar ska vi prata Ryan Lasch. Alla kommer att tippa honom i toppen av poängligan. Alla motståndare vet hur han spelar och vilka styrkor han har. Ändå är det få som bemästrar konsten att sno pucken ifrån honom.


Sweet home, Göteborg! Poängmaskinen Ryan Lasch är tillbaka i Frölunda. Foto: Bildbyrån.