HockeyNews
PLUS

Jobbig början på silly season för Skellefteå – som tänker spurta bra

(20015) Bellemare/Loibl/Forssell
Bildbyrån

Publicerad: 19 juni 2021

FacebookXWhatsApp

Skellefteå har fått mycket stryk under silly season då fyra landslagsspelare och en målvakt försvunnit till NHL eller KHL.

– Det blev ändå någon fler än vad vi trodde, säger general managern Erik Forssell till HockeyNews.se.

Men han har en ”beredskapsplan” för Skellefteå AIK under nye huvudcoachen Robert Ohlsson.


Succémålvakten Arvid Söderblom fick ett NHL-kontrakt med Chicago.


Landslagskedjan Jonatan Berggren (Detroit), Andreas Wingerli (Colorado) och Jesper Frödén (Boston) har skrivit på för var sin NHL-klubb.


Och VM-centern Pär Lindholm ska kommande säsong spela för KHL-klubben Ak Bars Kazan.


Skellefteås general manager Erik Forssell hade kalkylerat med ”risken” att några av toppspelarna skulle ta chansen i NHL. Men det blev någon mer än vad den sportsliga ledningen hade trott.


– Sedan vet man om att det finns en risk att det blir så, särskilt när spelare gör bra ifrån sig och man spelar slutspel och så kommer de med i VM. Då blir det en exponering som medför att det kan bli så, säger Forssell till HockeyNews.se.


Frödén och Wingerli utmärkte sig under sitt första VM.


LÄS MERFrödén nobbar KHL-jätten – här hamnar han nästa säsong


– Det är tredje året jag är med och bygger lag och vissa år blir det så. Det har inte varit så de två tidigare åren, men nu blev det flera på en gång. Det är tufft att ersätta. Vi har i princip fyra landslagsforwards med (Jonatan) Berggren och det blir inte att man rakt av ersätter utan det blir att man har yngre spelare som tar större plats. Vi ska naturligtvis försöka få in toppspelare som kan ersätta en del av det vi har tappat. Det blir en utmaning, så klart.


20-årige Jonatan Berggren gjorde 45 poäng (12 mål, 33 assist) på 49 SHL-matcher för Skellefteå och är klar för Detroit. Foto: Bildbyrån.


LÄS MEROfficiellt: Skellefteå har gjort klart med VM-center


I onsdags berättade Skellefteå i sin tur att man fyndat i VM genom att utnyttja en klausul i Mannheim-forwarden Stefan Loibls kontrakt. Den 24-årige tysken kan spela både center och ytterforward.


Skellefteå tänker sig ytterligare ett par värvningar för att spetsa till laget som nådde SM-semifinal i våras.


– Det är två till vi siktar på. Sedan hur det blir under säsong får vi se hur det blir med skador. Vi vill inte ha för tjockt heller för vi har många yngre killar som vi vill ska få chans att utvecklas och tar man in för många blir det stopp för dem, säger Forssell.


Vilka knackar på porten till A-laget?


– Det finns ett antal i J20-laget. Det är inget jag vill sticka ut med namn, men (Albin) Sundsvik och Simon Robertsson vill man kunna ge större plats av de som är i A-laget. Har man 15 spelare är det svårt och vi tycker att de är redo.


När det kan bli klart med nya toppspelare återstår att se.


– Spelarna går på egen träning från midsommar och då ska det helst vara lite lugnare för mig också, men vi kommer inte att vara klara till dess, det tror jag inte. Då får man jobba också lite grann.


I och med att Arvid Söderblom, Jonatan Berggren, Jesper Frödén och Andreas Wingerli har skrivit på sina första NHL-kontrakt kommer det att rulla in en del NHL-ersättningar för Skellefteå.


Erik Forssell kommer alltså att försöka ersätta spelarna. Men tycker att det är jobbigare att bli av med personerna.


– Problemet är att även om man har pengar kanske det inte räcker för att ersätta dem. På något sätt har vi planerat som lag, så även om vi skulle ha haft kvar Frödén eller Berggren så visste vi att de skulle ha en högre lön. På något sätt har vi en beredskapsplan för det. Det har vi planerat lagbygget för att ha råd med. Men som sagt, även om vi har pengar är det inte lätt att ersätta dem vi tappar, säger Erik Forssell.


Albin Sundsvik, 20, ska få chansen att ta en större roll i Skellefteå kommande säsong. Foto: Bildbyrån.


Skellefteå räknar inte med att kunna locka hem forwarden Pierre-Édouard Bellemare från NHL. Den 36-årige fransmannen har starka band till norra Västerbotten, men lämnade Skellefteå för NHL-spel efter två raka SM-guld.


– Han skulle jag tro blir kvar i NHL. Han har gjort det så bra att jag tror att han får kontrakt där borta, säger Forssell om Bellemare som varit i Colorado de senaste två åren.


På vilket sätt kommer Skellefteå att bli annorlunda nu med Robert Ohlsson som ny huvudcoach och med Stefan Klockare och Stefan Hedlund borta ur tränarstaben?


– Jag tror inte att vi kommer att se några jättestora förändringar sedan vill vi utvecklas och bli bättre och några saker kan vi förbättra. I stora drag kommer det nog att vara sig likt, säger Forssell.


Han tillägger:


– Naturligtivs tar vi in nya tränare för att de ska sätta avtryck och göra skillnad och komma med nya saker och förbättra oss. I stora penseldrag tänker jag att det ska vara hyfsat likt.


– Men sedan är det skillnad eftersom det är några spelare som byts ut också. Klubben sätter något slags spelfilosofi, sedan har du tränare och spelare som gör att varje lag blir nytt för varje år.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)