LISTA: Tio spännande allsvenska värvningar – de kan bli succéspelare


13 juni 2021
Det har rasslat in värvningar till de allsvenska klubbarna hittills under silly season.
Här listar HockeyNews.se:s Alexander Nilsson tio värvningar han är extra spänd över att få se i ligan den kommande säsongen.

Tomas Rydén, 27 år, målvakt, Tingsryd
Kommentar: Tingsryd går med två målvaktsvärvningar från Hockeyettan till kommande säsong vilket bäddar för kamp om förstaspaden, där främst Rydén sticker ut i mina ögon. Har fem riktigt starka säsonger i Köping och Vimmerby bakom sig där han tagit steg för steg. En räddningsprocent på 93,2 i både serie- och slutspel förra säsongen är riktigt starka kort. Spelsmart och lugn i kassen

Pontus Näsén, 24 år, back, Modo
Kommentar:
Debuterade för Tre Kronor så sent som i höstas men hade svårt att få speltid i Oskarshamn efter nyår, men kom ändå upp i 13 poäng på bara 37 matcher, vilket var tredje flest av alla backar i laget. En stor roll i Modo väntar nu där han kommer få utrymme för sina offensiva kvaliteter. En spelskicklig back som kommer finnas med högt upp i poängligan nästa säsong.

Daniel Gunnarsson, 27 år, back, Västerås
Kommentar: En av flera stora värvningar Västerås gjort inför säsongen och backen kommer dra ett tungt lass med mängder av istid kommande säsong. Stor och stark back som kan används i alla spelformer, vilket visade sig i Leksand då han spelade såväg powerplay som boxplay. Gjorde 27 poäng senast han var i allsvenskan så det finns potential offensivt, där han inte minst besitter ett tungt skott.

Daniel Gunnarsson gjorde bra ifrån sig i Leksandströjan. Foto: Bildbyrån

Veeti Vainio, 23 år, back, Björklöven
Kommentar: En finsk tvåvägsback med sina kanske främsta styrkor i det defensiva där han är bra i duellspelet framför mål och längs sargerna men som också är rörlig och sätter bra passningar. Har potential att ta ytterligare kliv offensivt, vilket skulle göra honom till en mycket bra back, och det utrymmet lär finnas i Umeålaget i vinter som hoppas att han ska bli en nyckel i båda ändorna av isen.

Max Gerlach, 23 år, forward, AIK
Kommentar:
En vass målskytt genom sin karriär, både i juniorligan WHL, men också i andraligan i Schweiz samt den österrikiska ligan där han huserade förra säsongen. Och det är offensiven som är amerikanens, främst då skottet, främsta tillgång. Har två års erfarenhet av spel i Europa vilket inte är en nackdel. 

Tanner MacMaster, 25 år, forward, Modo
Kommentar:
 Kanadensaren fick en undanskymd roll i Philadelphias AHL-lag Lehigh Valley den gångna säsongen då fokus låg på yngre talanger på grund av pandemin, men är tänkt att få en betydligt stor roll i Modo där han i nuläget ser ut att vara given förstecenter. Har bra spelsinne och är duktig på att driva spelet framåt i banan. 

Sebastian Collberg, 27 år, forward, BIK Karlskoga
Kommentar
: Väldigt lovande som junior och draftades i andra rundan i draften men har inte fåt det att lyfta poängmässigt på seniornivå, förrän förra säsongen då det blev 35 poäng på 39 matcher i tyska andraligan. Kommer nu till BIK som gör underverk med spelare på löpande band. Tekniskt skicklig och ett riktigt vasst skott. Med rätt omgivning finns det potential för en rejäl poängskörd.

Sebastian Collberg målar för Graz i CHL mot Frölunda. Foto: Bildbyrån

Kristoff Kontos, 27 år, forward, Kristianstad
Kommentar: En stor och stark kanadensisk center som fullkomligen öst in poäng under 1,5 säsong i Hockeyettan för Vimmerby och Boden. Trodde att han skulle få chansen i allsvenskan redan förra säsongen, men den kommer nu istället när KIK plockat upp honom efter 62 poäng på 38 matcher för Boden. Pålitlig offensivt och användbar även i defensiven, dessutom kraftfull i sin spelstil.

Corey Mackin, 26 år, forward, Vita Hästen
Kommentar:
Var lagkapten under två säsonger för Ferris State i collegeligan i USA där han var med i interna poängligatoppen båda åren. Kommer närmast från två produktiva säsonger i ECHL, totalt 108 poäng på 125 matcher, varav 62 kom på 67 matcher förra säsongen. Stark skridskoåkare från USA som uppenbarligen vet hur man producerar, det bådar gott med större yta att röra sig på – klarar han att få igång produktionen även i Sverige?

Liam Finlay, 24 år, forward, Tingsryd
Kommentar: En liten, bara 170 centimeter lång, högerfattad forward från Kanada som testade på spel i den finska andraligan samt slovakiska ligan förra säsongen med totalt 32 poäng på 36 matcher. Har bra fart på skridskorna och ett bra skott vilket gör att det blir intressant att se vad han kan åstadkomma i allsvenskan. Pålitlig poängplockare på collegenivå tidigare under sin karriär.

Fotnot: Endast värvningar från icke allsvenska lag har tagits med i denna lista.