Luleå om sin nya guldsatsning: "Tycker att vi har förstärkt"

13 juni 2021

Luleå letar efter en center och kan bli av med stortalangen Jesper Wallstedt efter NHL-draften.

Men genom sitt nybygge ska Luleå stå sig starkare jämfört med förra säsongen.

– Det känns väldigt spännande. Jag tycker att vi har förstärkt så att vi känns bättre än ifjol. Det är positivt och vi är förhoppningsfulla, säger vice general managern Ulf Engman till HockeyNews.se.Luleå är väldigt nära med att ha satt ihop den trupp man tänker sig spela med i SHL-premiären den 11 september hemma mot Linköping.


Men lite jobb återstår.


– En center är det vi tittar på att få in, säger Luleås assisterande general manager Ulf Engman till HockeyNews.se.


Som NSD var först med att berätta och som HockeyNews.se skrev den 5 juni är landslagsmeriterade Linus Fröberg en av kandidaterna.


– Han gick ut och sa att vi hade erbjudit honom ett kontrakt, men vi har inte fått något svar, säger Engman.


LÄS MERKonkurrens om Luleå-aktuelle centern: "Saknar inte erbjudanden"


Enligt NSD är Luleå överens med Fröberg, men det finns också alternativ.


– Det finns ganska mycket spelare på marknaden ännu. Vi är inte speciellt oroliga på centerplatsen, säger Ulf Engman.


På spelarmarknaden i Nordamerika är det förhållandevis lugnt än så länge.


– Det är lite många som inte riktigt vet hur det blir. Det kan nog droppa in spelare ännu lite längre fram. Det verkar gå lite långsammare än vanligt även i Nordamerika, säger Engman.


I samband med NHL-draften riskerar Luleå att bli av med JVM-målvakten Jesper Wallstedt. 18-årige Wallstedt spelade 22 SHL-matcher förra säsongen och väntas bli vald tidigt i draften. Tidigare i veckan bytte WHL-laget Portland till sig rättigheterna till Wallstedt om han skulle vilja spela massor av matcher i en av juniorligorna i Nordamerika.


– Han vet väl inte riktigt. Det blir mycket upp till den klubb som draftar honom vad de ska tycka och tänka, säger Ulf Engman.


Är det en chansning från Portland att säkra rättigheterna till Wallstedt?


– Det tror jag, och det var i sjätte rundan som de bytte honom så det var nog en chansning av dem. Dit kan han inte går för vi har kontrakt med honom, så det kommer inte att hända. De vet ju inte heller vem som kommer att drafta honom så det måste vara en chansning, säger Engman.


Jesper Wallstedt gjorde en fin första säsong i SHL. Nu väntas han gå tidigt i NHL-draften och kan därför försvinna till Nordamerika. Foto: Bildbyrån.


Portland har den förre NHL-målvakten och mångårige målvaktstränaren Andy Moog i sin organisation. Och frågan är om en NHL-klubb kan drafta Wallstedt, skriva kontrakt med honom och sedan låna ut honom till WHL.


– Jag vet inte huruvida regeln är om han skulle kunna bli sajnad i NHL och bli utlånad till juniorligan. Det vet jag inte. I övriga Europa går det inte, men hur det är i Nordamerika kan jag inte säga. Men jag tror det var ett långskott från dem, säger Ulf Engman.


Luleås tyngsta tapp inför kommande säsong är VM-backen Nils Lundkvist som har skrivit på för New York Rangers. Luleå, som stod utan högerskytt på backsidan, bröt då med Eddie Larsson (gick tillbaka till LHC) och skaffade sig den landslagsmeriterade finländske backen Julius Honka, som är högerskytt precis som Lundkvist.


Det kan bli en fullträff.


– Det blir väldigt intressant att se honom. Det går ju inte att ersätta Nisse (Lundkvist), men vi hittade ändå något bra med en offensiv rightback med jättehög potential. Vi får se, han har inte spelat i Sverige tidigare, men både de vi har pratat med och det vi har sett av honom så känns det riktigt bra, säger Ulf Engman.


25-årige Honka har spelat 87 NHL-matcher med Dallas och stått på gränsen till NHL och tillbringat övrig tid i farmarlaget Texas. Luleå tycker sig ha scoutat honom väl.


– Man pratar med spelare som har spelat med honom och vi har pratat med några coacher och vi har pratat med NHL-organisationen. Man försöker vara noggrann och prata med så många som möjligt.


Luleå har värvat Julius Honka (t h) från Dallas organisation. Foto: Bildbyrån.


Julius Honka är bekant med Luleås finska duo Juhani Tyrväinen och Joonas Rask.


– Han har spelat lite med Tyrväinen i landslaget. Sedan vet jag inte hur väl han känner honom. De tränar faktiskt tillsammans, han, Rask och Tyrväinen i Helsingfors. Det är bra. De lär känna varandra nu innan de kommer hit, säger Ulf Engman.


LÄS MERLuleås dubbelvärvning från Örebro: "Bra snack med Myllys om Luleå"


Luleå hoppas slippa bli av med spelare till NHL där deadline för de kontrakterade spelarna är den 15 juni.


– Men vi har inte hört någon signal om att någon är över nu den 15 juni. Men dagarna ska gå ut först. Man vet aldrig vad som kan hända, säger Luleås vice GM Ulf Engman.