HockeyNews
PLUS

Backen om att lämna finska ligan för allsvenskan: "Alla jobbar efter samma mål"

(19956) Julius Bergman
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 13 juni 2021

FacebookXWhatsApp

Julius Bergman hade kontrakt med finska Pelicans över nästa säsong.
Men avtalet bröts och istället väntar spel i Björklöven.
För HockeyNews.se berättar han om uppbrottet, karriärsresan och målsättningen med flytten till Umeå.

ANNONS
Förra säsongen resulterade i tolv poäng, näst flest poäng av alla backar i finska Pelicans, på 50 matcher i serien, där han klockade in på 19.44 minuter per match vilket var tredje flest av de ordinarie spelarna.

I slutspelet blev det sedan fem poänglösa matcher och 19.42 i snitt per match, även det tredje mest av alla spelare i laget.

Kontraktet med Pelicans sträckte sig egentligen över den kommande säsongen, men efter ett år tillsammans kände båda parter att det nog kanske var bäst att göra slut.

– Ibland blir det inte som man tänkt sig om man säger så, det var från bådas håll, säger Bergman.

Du fick ändå stort förtroende?

– Det fick jag. Men det kan vara lite saker, ja, från deras sida... Jag vet inte hur mycket jag kan säga egentligen, det är lite hemligstämplat, haha. Det var bådas beslut om man säger så, det var där vi landade.

LÄS MER: Miljonplus för Björklöven trots pandemin – nu lovas fortsatt satsning: ”Ingen tvekan”

Och kort efter uppbrottet med Pelicans stod det alltså klart att han skrivit på ett kontrakt över de två kommande säsongerna.

– Jag kollade lite på matcherna i slutet när det började dra ihop sig. Det är en spännande liga med väldigt många bra spelare. På tv känns det som att det är en utvecklande liga med många bra lag, säger han och fortsätter:

– Björklöven satsar, vi vill komma vidare. Det kändes väldigt bra för mig och som en härlig utmaning. Jag tycker att det ska bli jätteroligt att få åka upp och försöka hjälpa dem. Jag ska bidra med mitt spel och vinna hockeymatcher, allting handlar om det i slutändan, säger han.

Vad är ditt spel, det som du vill bidra med?

– Mitt spel.. Jag har bra passningar, bra förstapass och jag är rejäl i mitt spel. Jag tycker att jag har ett bra skott och jag gillar att följa med upp i anfallen, det är alltid roligt att spela anfallshockey.

Ett dygn innan Bergman presenterades av Björklöven värvade Umeålaget den finske backen Veeti Vainio, som avslutade säsongen med Bergman i just Pelicans.

Utöver den kopplingen är det få band mellan den 25-årige backen och sin nya klubb.

– Jag är bekant med Alexander Viklund som också varit i Karlskrona men utöver det är det nya killar så de ska bli roligt att få träffa dem. Alla jobbar efter samma mål så det brukar inte vara så svårt att komma överens, säger han.

Julius Bergman i kamp med Leksands Patrik Zackrisson under säsongen 2019–20. Foto: Bildbyrån

Trots att Bergman bara är 25 år gammal har han hunnit med mycket i sin karriär.

Redan säsongen 2010–11 debuterade han för Karlskronas A-lag i Hockeyettan, och under den efterföljande säsongen var han ordinarie i det lag som tog klivet upp i Hockeyallsvenskan.

Efter en halv säsong i allsvenskan med KHK lånades han ut till Frölundas organisation för juniorspel där och i mars 2014 gjorde han SHL-debut.

Kort senare skrev han på ett treårskontrakt med San Jose Sharks och lämnade för spel i Nordamerika. Där blev det ett år i juniorligan OHL innan fyra år i AHL följde för San Jose och Ottawas farmarlag.

Därefter tillbaka till SHL och Frölunda för en säsong, följt av Pelicans i Finland och nu alltså Björklöven.

– Jag är stolt över min karriär, det är inget snack om den saken. Att få representera Björklöven är även det ett stort uppdrag. Jag har varit i många bra klubbar och det är ju drömmen för många hockeyspelare att få spela på den högsta nivån och representera sådana klubbar som jag fått göra, säger han.

Vad säger du om åren i Nordamerika?

– Det blev fyra år där tillslut. Det var jätteroliga år och väldigt givande. Det var jätteroligt att få testa på den hockeyn och det är något jag hoppas få göra igen, att spela där borta. Jag är stolt över de fyra åren och jag lärde mig jättemycket där. 


PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln