Miljonplus för Björklöven trots pandemin – nu lovas fortsatt satsning: ”Ingen tvekan”


7 juni 2021

Björklöven gör ett plusresultat på flera miljoner trots det tuffa pandemiåret.
Nu lovar VD:n Anders Blomberg fortsatt satsning mot SHL.
– Vi kommer att jobba vidare med den här satsningen och det är klart att vi måste vara lite mer offensiva för att ta steget, säger han.


Björklöven misslyckades med att ta sig till SHL efter att ha förlorat den allsvenska finalen mot Timrå med 4–1 i matcher.


Men trots misslyckandet så gjorde föreningen ett positivt resultat ekonomiskt och vid klubbens informationsträff under söndagen meddelade man att koncernen gick med 2.8 miljoner kronor i vinst det gångna räkenskapsåret. 


VD:n Anders Blomberg är glad över hur klubben hanterat det tuffa pandemiåret. 


– Vi hade bra försäljning med oss in från förrförra säsongen och grunden var bra. Vi hade sålt väldigt mycket säsongskort och många olika partnerprogram. När det slog till med restriktionerna och det inte blev någon publik så stod säsongskortsinnehavarna och våra partners kvar vid sina åtaganden, vilket gjorde att vi fick behålla nästintill allt av den intäkten


Hur mycket betyder stödet från supportrarna?


– Det betyder otroligt mycket. För oss har supportrarnas stöttning varit centralt i det här. Vi har ju sagt tidigare att kompensationsstödet har varit i grunden att vi skulle kunna driva på, men det som verkligen har gjort skillnad är supportrarnas lojalitet och den backning vi har fått därifrån. Utan den hade vi inte varit där vi är med klubben och ekonomin idag. 


LÄS MER: Heta möten direkt – så spelas Hockeyallsvenskan 2021–22


Det ekonomiska kompensationsstödet från Riksidrottsförbundet är en annan stor anledning till att koncernen gick med vinst. 


– Det täckte upp ungefär 40 procent av de förlorade intäkterna kring matcherna och runt A-laget. Det sammantaget med supportrarnas lojalitet gjorde att vi klarade det här året på ett väldigt bra sätt, säger han. 


Därmed har Björklöven AB ett eget kapital på 5.1 miljoner kronor. Omsättningen landade på 48.7 miljoner kronor, vilket är klubbens högsta någonsin. 


– Vi har rört oss i rätt riktning. Året före det var vi ”all time high” också och då hade vi ett väldigt bra sportsligt år i ryggen. Det är ju lite det som ligger till grund, att vi har gjort bättre och bättre saker som gör att vi säljer mer och mer säsongskort och får fler och fler partners med oss. Vi har ett bra momentum som vi kan rida vidare på och det bidrar till viss del. Förhoppningsvis får vi genomföra en hel säsong med publik nu kommande säsong, säger han.

VD:n Anders Blomberg lovar fortsatt satsning mot SHL. Foto: Bildbyrån


Han lovar också att klubben kommer att fortsätta satsningen mot SHL. 


– Det råder det ingen tvekan om. Vi har en modell och grund som vi jobbat efter och vi ser inga drastiska förändringar i den utifrån att vi gjorde ett positivt resultat nu. Vi kommer att jobba vidare med den här satsningen och det är klart att vi måste vara lite mer offensiva för att ta steget, säger han. 


Kommer ni öka eller minska spelarbudgeten eller den kommer ligga kvar på liknande nivåer?


– Vi har tagit budgeten för säsongen 21/22 och det blir samma nivå, men några centimeter upp utifrån föregående säsonger. Sen har vi haft som modell alla de här åren att vi finansierat upp spelarförvärv under säsongen också. Den modellen har funkat bra och den kommer vi sannolikt att fortsätta med i år också. Det har funkat bra för oss och gett en positiv sportslig effekt. 


LÄS MER: Björklöven värvar finländsk back: ”Skridskoåkningen som sitt signum”


Finns det några andra förändringar ni kommer att genomföra?


– Vi tittar på att göra vissa investeringar kopplat till arenan, men även vår organisation för att kunna leverera en bättre och mer attraktivare produkt. Vi måste bli bättre, inte bara på isen, utan även runtomkring. Vi kommer att investera och bygga ut i sådana aspekter. 


– Mediakuben är en av grejerna vi tittar på. Alla detaljer är inte helt klara, men vi hoppas att kunna ta det där i mål inom kort och leverera ett besked hur det blir framåt.