HockeyNews
PLUS

LISTA: Tio intressanta spelare på marknaden – som kan hamna i Sverige

(19945) lista rätt bild
Bildbyrån

Publicerad: 12 juni 2021

FacebookXWhatsApp

De svenska lagen börjar sätta sina trupper, men många lag har fortfarande en hel del platser kvar att fylla.
Här listar vi tio spelare på marknaden – som kan hamna i Sverige kommande säsong.

Félix Girard, c, 27 år

Kommentar: Girard har två starka säsonger i Österrike bakom sig och spelade den gångna säsongen tillsammans med AIK:s nyförvärv Max Gerlach. Ryktas vara på gång till HockeyAllsvenskan och lär ha stort intresse efter sig. Rajtare som är bra i båda ändarna och har ett bra skott. 


Robert Lantosi, fw, 25 år 

Kommentar: Slovaken har ett starkt VM bakom sig och har dragit till sig KHL-intresse, men hamnar han inte där lär spel i Sverige vara ett hett alternativ. Skicklig forward med ett bra skott, som med all sannolikhet skulle kunna bli en spetsspelare i många SHL-lag. 


Harri Pesonen, fw, 32 år

Kommentar: Har varit på glid till SHL tidigare, men då har det varit lite dyrt. Nu har han två tunga säsonger bakom sig i KHL, där produktionen avtagit och jag blir inte helt förvånad om han hamnar i SHL sent i augusti. Tävlingsinriktad och skicklig forward som skulle göra skillnad i många SHL lag, inte minst i powerplay. Hans poängsnitt runtom i Europa imponerar. 


Harri Pesonen har mängder av landskamper med Finland på meritlistan. Foto: Bildbyrån

Patrik Bartosak, mv, 28 år

Kommentar: Den tjeckiske landslagsmålvakten gjorde sju matcher i Modo säsongen 19/20 och imponerade stort. Den gångna säsongen tillbringade han i finska Pelicans, där han var den givna förstamålvakten och räddade 91.3 procent av skotten. Nu står han åter utan kontrakt och när han spelar på sin toppnivå är det en europeisk toppmålvakt. Ryktas till Amur i KHL.


Josh Kestner, fw, 27 år

Kommentar: Den amerikanske forwarden slog igenom stort i den finska ligan den gångna säsongen och med sina 24 baljor och 49 poäng slutade han trea i poängligan. För några veckor sedan kunde HockeyNews.se avslöja att skarpskytten dragit till sig så väl KHL- och SHL-intresse och bland har vi kunnat berätta att Rögle vill ha 27-åringen. 24 baljor var tredje bäst i den finska ligan och klarar han bara av anpassningen till något högre tempo lär han vara en klasspelare även på SHL-nivå, 


LÄS MERAVSLÖJAR: Rögle jagar finska klubbens poängkung


Jesse Graham, b, 27 år

Kommentar: Den kanadensiske backen har två poängstarka säsonger bakom sig i den finska ligan och beskrivs av scouter som en back som är bra i bägge ändarna. Farten är hans största styrka och med hjälp av den skapar han yta för sina lagkamrater. Bra skott, bra i powerplay och skulle med all sannolikhet klara av SHL-tempot. Förmodligen ingen spetsback, men en stabil back för de flesta SHL-lag. 


Dominik Furch, mv, 31 år

Kommentar: Den tidigare Örebromålvakten har haft ett tungt uppdrag i KHL:s bottenlag Dinamo Minsk, men har imponerat utifrån förutsättningarna. Många KHL-lag har redan gjort klart med målvakter inför kommande säsong, vilket lär innebära att han får söka sig någon annanstans. En återkomst till Sverige, där han dessutom har imponerat, känns inte omöjlig. 


Dominik Furch imponerade i Örebrotröjan. Foto: Bildbyrån

Spencer Abbott, fw, 33 år

Kommentar: Den tidigare Frölunda, Mora och Leksandsforwarden tillbringade den gångna säsongen i den tyska ligan där han stod för nästan en poäng per match. Börjar komma upp i åren, men är alltjämnt en skicklig rajtare som har egenskaper som passar väl in i SHL. Abbott är en forward som skulle kunna ta en topproll i ett litet mindre lag i SHL. 


Aaron Palushaj, fw, 31 år

Kommentar: Den tidigare Brynäs- och Örebroforwarden öste in poäng i SHL och har två starka säsonger i Schweiz bakom sig, men fick trots det inget förnyat kontrakt av den schweiziska storklubben Davos. Är något äldre nu, men håller fortfarande toppklass i Europa. Så klart väldigt dyr, men också en spelare man vet levererar. 


Erik Thorell, fw, 29 år

Kommentar: Thorell hade svårt att ta plats i SHL som ung och gick i stället den långa vägen via HockeyAllsvenskan till Finland för att sedan blomma ut och bli en toppspelare. 29-åringen har tillbringat de senaste två säsongerna i Schweiz och Zug där han gjort rikligt med poäng. Är Färjestadsprodukt från början, men känslan är att deras trupp är rätt full. Det känns dock inte helt omöjligt att han hamnar i en konkurrent. En snabb forward som har ett bra skott, vilket skulle passa väl in i SHL. 



Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)