Leksandsstjärnan gjorde poäng i alla åtta VM-matcherna


5 juni 2021

Peter Cehlarik gjorde poäng i samtliga matcher för Slovakien i VM.

Leksandsstjärnan var med om att ta sitt land till kvartsfinal i VM för första gången sedan 2013.

– Jag är stolt över killarna. Jag är också stolt över tränarna och alla de som hjälpte oss på vår resa hit, säger Cehlarik.Slovakien tog sig till VM-kvartsfinal för första gången på åtta år. Bland annat på Tre Kronors bekostnad även om det blev svensk seger med 3–1 i gruppspelet.


För Leksandsforwarden Peter Cehlarik gick det också väldigt bra i VM i Lettland. I varenda match gjorde han poäng och den 25-årige slovaken kom upp i fem mål och sex assist på sina åtta VM-matcher. När Cehlarik gjorde sitt första VM, i Ryssland 2016, stod han för en assist på fem matcher.


I VM-kvartsfinalen blev det storstryk mot USA som vann med 6–1. Men ni har räknat ut vem som gjorde det slovakiska reduceringsmålet till 3–1. Och trots uttåget är Slovakien nöjt med sitt VM.


– Vi har visat världen att slovakisk hockey går framåt och att vi kan visa bra resultat och ta oss till kvartfinal. Då handlar det alltid om en match och vi är ledsna över att det inte gick som vi ville att vi inte gick vidare. Men jag är stolt över killarna och hela laget, säger Cehlarik, enligt hokej.cz.


Peter Cehlarik gjorde 20 mål för Leksand i SHL. Inte sedan Patrik Hersley gjorde 24 mål 2013/2014 har en leksing kommit upp i 20 mål. Foto: Bildbyrån.


Även Leksands stjärncenter Marek Hrivik, som är klar för KHL-klubben Torpedo Nizjny Novgorod, är glad över Slovakiens prestation i VM i Riga.


– Jag tycker också att vi gjorde en bra turnering totalt sett. Killarna presterade bra och visade att de kan spela hockey. Naturligtvis är vi besvikna över att det slutade så här, men å andra sidan borde vi vara stolta över vad vi har uppnått här. Vi bör också lära oss av våra misstag och förbereda oss bättre för nästa mästerskap, säger Hrivik till hokej.cz.


LÄS MERCehlarik om Leksandsfansens swishsatsning: "En av anledningarna"


Slovakien hade med backen Simon Nemec och forwarden Juraj Slafkovsky som båda är födda 2004.


– Dr är kloka pojkar och jag tror att de har en ljus framtid framför sig. Att spela i landslaget kan definitivt hjälpa dem. Jag hoppas kunna spela med dem igen någon dag. Jag önskar dem lycka till i draften, så att de blir valda så tidigt som möjligt, säger Peter Cehlarik, vars rättigheter i KHL tillhör mästarklubben Avangard Omsk.


LÄS MERKLART: Åtta spelare lämnar Leksand – stjärnspelarna försvinner


Peter Cehlarik gjorde 20 mål och 20 assist på 45 matcher för Leksand den gångna säsongen. Den 21 april meddelade Leksand att Cehlarik inte blir kvar i klubben.


Fakta/Peter Cehlariks mål och assist för Slovakien i VM


Belarus 5–2: 2 mål, 1 assist

Storbritannien 2–1: 1 assist

Ryska laget 3–1: 2 assist

Schweiz 1–8: 1 assist

Danmark 2–0: 1 mål

Tre Kronor 1–3: 1 mål

Tjeckien 3–7: 1 assist

USA (kvartsfinal) 1–6: 1 mål