Cehlarik om Leksandsfansens swishsatsning: "En av anledningarna"


4 september 2020

SÖDERTÄLJE. Den NHL-meriterade forwarden Peter Cehlarik hade andra bud – även i SHL.

Leksandsfansens swishkampanj bidrog stort till att ta den slovakiska stjärnan Peter Cehlarik till klubben.

– Jag följde processen och jag vet hur mycket de bidrog med till laget och för mig också. Jag uppskattar det verkligen och jag antar att det var en av anledningarna till att jag bestämde mig för Leksand, säger Cehlarik.


SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Målen har redan börjat trilla in för Leksands stjärnvärvning Peter Cehlarik. Under de senaste fyra säsongerna har han spelat matcher med Boston i NHL utan att riktigt få fäste.


I SHL kan den 25-årige slovaken bli en attraktion. När Leksandsfansen fick nys om att det fanns en chans att få den skicklige målskytten till Dalarna startades en swishkampanj som drog in över miljonen.


Cehlarik ler tacksamt när engagemanget kommer på tal.


– Jag har inte sett ett sådant stöd på den affärsmässiga sidan förut. Jag har hört från andra håll i ligan att det finns fans som skjuter till pengar, men det var enastående. Du vill vara på ett ställe där de vill ha dig. Det är trevligt att ha den känslan, säger Cehlarik.


Som junior lämnade han Zilina i Slovakien för spel i Luleå. Redan för åtta år sedan debuterade han i SHL och nu är han tillbaka i Sverige för att hjälpa Leksand etablera sig i finrummet.


– Alla har välkomnat mig, fans och folk från klubben, general managern och alla har varit trevliga mot mig och min familj. Jag åkte direkt till Strömstad (träningsturneringen i augusti) och spelade matcher och ibland är det bästa sättet, att hoppa rakt in och få det ur vägen. Vi har mycket jobb framför oss, men jag ser fram emot det mycket.


LÄS MERFem raka förluster för Leksand – när börjar sviten svida?


Under coronapandemin har förutsättningarna för både klubbar och spelare förändrats. Klubbarna kan betala mindre och spelarna har större konkurrens om jobben.


– Vi har gått igenom många valmöjligheter, men det har varit en ganska konstig situation på marknaden. Jag valde Leksand av en anledning och det är härliga människor runt omkring som jag vill spela för. Det hjälpte mycket att ha varit här förut och känna en del människor, och spela mot mina förra lagkamrater (Luleå) är roligt. Jag vet vad jag kan förvänta mig.


Hade du andra bud från SHL-klubbar?


– I Sverige också. Men med andra lag nådde vi inte till några detaljer. Det var bara en konstig tid med även en massa spelare på marknaden. Men jag är glad att veta var jag är och börja härifrån.


Leksandsfansens swishkampanj betydde mycket för Peter Cehlarik när han gjorde sitt val av klubb. Foto: Bildbyrån.


Blir det lite extra press nu när fansen har hjälpt till att betala för dig?


– Lite grann. Jag vet vad min roll blir och vad de förväntar sig av mig. Jag har höga mål och vill hjälpa laget vinna matcher, så vi får börja nu.


Peter Cehlarik har redan hunnit skaffa sig swish eftersom det blev en sån snackis då han kom till Leksand.


– Swishen? Jag har precis laddat ner appen i telefonen. Jag hade inget svenskt bankkonto, men har öppnat ett. Jag kände mig tvungen att skaffa appen. Det är så man gör här. Jag tycker det är smidigt och ett bra sätt att betala saker.


I 6–5-förlusten mot Malmö betalade han tillbaka genom att pricka in tre mål, ett hattrick. Och kedjan med honom, Marek Hrivik och Carter Camper stod för totalt elva poäng i matchen.


– Jag har jobbat och tränat med mina kedjekamrater och jag tycker att vi har börjat vänja oss vid varandra. Det såg bra ut idag.


Peter Cehlarik, Marek Hrivik och Carter Camper kan bli en av SHL:s bästa kedjor den här säsongen. Foto: Mattias Ek/HockeyNews.se.


Men Leksand har efter fem träningsmatcher radat upp fem förluster. Det stör en del.


– Jag menar, vi behöver en bättre start för att inte behöva jaga ikapp i matcherna. Du vill börja med första målet, gå vidare från det och utöka ledningen. Vi ska kolla på video och reda ut det. Det är fortfarande försäsong, men du vill börja vinna och vara på andra sidan om det.


Det ser ut som ni har en skrämmande kedja redan?


– Det är vårt jobb. Det är vad de förväntar sig av oss, att leda laget till seger, men vi måste hitta ett sätt att vinna.


Leksandscoachen Björn Hellkvist gillar inte heller det faktum att han inte fått vinna i sin nya klubb ännu. 6–5-förlusten mot Malmö var lite onödig sett till spel och chanser.


– Det känns ju för jävligt att förlora egentligen idag, säger Hellkvist irriterat.


– Första 15 i andra bör vi göra mål på våra chanser, men det gör vi inte. ”Ogge” (Oscar Alsenfelt) är bra i målet. Han är duktig.


– Jag tycker att vi spelar ganska bra. Sen måste vi, när vi har en sån förstakedja som vi har, då måste faktiskt de andra, både kedjorna och backparen lite rätta in sig och förstå att spelar vi 0–0, då vinner vi.


Cehlarik, Hrivik och Camper hittar varandra effektivt och har börjat leda Leksand.– Man hoppas ju inte att de ska behöva bli så här betydelsefulla, men helt klart har de enorm kvalitet.


Hur ser du på att ni nu har fem förluster på fem matcher (Örebro, Frölunda, Färjestad, Oskarshamn och Malmö)?


– Jag tänker inte på det vi har haft innan utan jag tänker på den vi har i dag. Det svider efter varje förlust. Framför allt uddamål.


Blir du orolig?


– Snarare ser jag möjligheter, tycker jag. Man kommer från en säsong där man måste förändra saker och beteenden. Vi har ändå tagit oss en bra bit spelmässigt och visat att våra nyförvärv kommer att lyfta laget. Vi har ett bättre hockeylag i år än vad vi hade förra året, säger Hellkvist.


– Sen tycker jag personligen att vi har ett mer kreativt system som tillåter killarna att spela hockey. Det måste vi bara lära oss.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.