HockeyNews
PLUS

Så fick AIK nys om den ryske målvakten: ”Den rekommendationen...”

(19861) Malm/AIK
Bildbyrån/photo.khl.ru

Publicerad: 3 juni 2021

FacebookXWhatsApp

Den ryske målvakten Pavel Chomtjenko, 26, blev oväntat klar för AIK under onsdagen – men hur hittade klubben honom egentligen? 

Dessutom kommenterar sportchefen Christoffer Malm ryktet om Christian Sandberg. 

– Jag har kollat av med honom för att se vad han känner, säger han till HockeyNews.se

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner


På onsdagen presenterade AIK den ryske målvakten Pavel Chomtjenko, som närmast kommer från KHL-klubben Spartak Moskva.


En något oväntad värvning av sportchefen Christoffer Malm – som nu berättar hur man hittade den ryske 26-åringen.


– Det är en kille vi fick nys om för ett ganska bra tag sedan. Jag fick goda vitsord från Stefan Persson (målvaktstränare i Spartak Moskva) och han nämnde honom för oss. Vi tittade på honom, pratade med honom och sedan har ”Heino ” (Christopher Heino Lindberg) gjort ett fantastiskt jobb med att utvärdera hans spel och pratat med honom hur vi kan göra honom bättre, säger Christoffer Malm och fortsätter:


– Pavel som människa är en väldigt ödmjuk kille som har höga mål med sin hockey och vill framåt. Han tror att det är helt rätt väg att komma till Sverige och han vill vara med på AIK:s resa framöver. 


LÄS MER: HV71 värvar forward från SM-finalisten: ”Ett superproffs”


Pavel Chomtjenko har tillhört den ryska storklubben Spartak Moskva, men har under större delen av sin tid i Ryssland fått nöja sig med spel i den ryska andraligan – VHL. 


Värvningar från lite mindre och okända ligor vet vi av tidigare erfarenhet kan resultera i så väl flipp som flopp.

Men Christoffer Malm är inte orolig över ryssens kvaliteter. 


– Vi är säkra på att han håller, annars hade vi inte tagit in honom. Precis som du säger så är VHL en lite mindre liga, som jag inte tittar i dagligen. Det är mer när det kommer upp namn man får nys och goda vitsord om som det blir aktuellt. 


– Stefan (Persson) har jobbat med honom dagligen de senaste tre åren och när han kom med den rekommendationen så ville vi verkligen sätta oss in i det. Jag är väldigt glad över att vi fick hans signatur, säger han. 


LÄS MER: Slår tillbaka om kritiken mot nyförvärvet: ”Fått väldigt goda vitsord”


Därmed har AIK en målvakt på kontrakt, sedan det tidigare stått klart att Claes Endre lämnar klubben. Häromdagen avslöjade Expressen att den tidigare SSK-målvakten Alexander Sahlin blir den andra. 


– Målvaktssituationen just nu är att vi har en målvakt på kontrakt och att vi behöver en till. Just nu utvärderar vi och pratar med befintliga målvakter i AIK, vi har ju Jesper Vikman som var här ifjol exempelvis. Sen finns det så klart andra målvakter runtom i världen som vi också pratar med, så att vi kan se vem som kan komma in och ge Pavel den bästa matchen, säger Malm som inte vill bekräfta Sahlins namn. 


Hur tycker du att ni ligger till med lagbygget just nu?


– Det känns bra. Jag tycker att vi, som jag har sagt vid något tillfälle tidigare, fick behålla en god stomme från föregående säsong. De vi ville ha kvar stannade, förutom Johan Johnsson som gick till Oskarshamn, men det är såna smällar man får ta när man spelar i HockeyAllsvenskan och vet hierarkiskt var man ligger. Vi har en hel del pusselbitar kvar att få in, säger Malm och fortsätter:


– Vi behöver en målvakt, några backar, någon center och några forwards. Det är ingen position jag jobbar mer eller mindre på. Jag jobbar ganska brett för att försöka få in det vi behöver vi få in.


I mitten av maj kunde HockeyNews.se avslöja att AIK var på jakt efter hemvändaren Christian Sandberg. Nu bekräftar Malm att han har en dialog med centern. 


– Jag har kollat av med honom för att se vad han känner. Sen är det helt upp till honom och oss om det ska passa. Vi har inte kommit så långt att vi pratat om några kontrakt eller liknande, utan under de samtal vi har haft så har jag presenterat mig själv, vad jag står för och lyssnat på vad han tänker om sin framtid. 



Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)