Slår tillbaka om kritiken mot nyförvärvet: ”Fått väldigt goda vitsord”


20 maj 2021

AIK:s lagbygge börjar ta form och mer är på gång.
Här kommenterar sportchefen Christoffer Malm kritiken mot de senaste nyförvärvet Steven Johnson, hur lagbygget går, samt hur han ser på centersidan när Johan Johnson nu lämnat

– Som det blev nu med Johan så kommer vi troligtvis att försöka hitta en center till, säger han till HockeyNews.se


Annons

HockeyAllsvenskan presenteras av:

UNIBET - ligans huvudpartner

Nysatsande AIK:s lagbygge börjar ta form och fler och fler pusselbitar börjar komma på plats. Senast in i raden är den amerikanske backen Steven Johnson, som närmast ansluter från Vienna Capitals i den österrikiska ligan. 


Sportchefen Christoffer Malm har skaffat sig en bra bild av amerikanaren. 


– Det är en kille som jag lärt känna de senaste månaderna. Jag har fått väldigt goda vitsord från Leon Bristedt (i Rögle). Vi har bildat en relation och det är en toppenkille som vill framåt i sin karriär, säger Malm till HockeyNews.se.


Vad är det för typ av back du har värvat?


– Det är en tvåvägsback som först och främst spelar väldigt solitt och defensivt. Det är en bra skridskoåkare som kommer passa väldigt bra in i svensk hockey, och som också kommer kunna följa med upp i anfallen. Men vi har först och främst tagit in honom för att det är en tvåvägsback med sina största styrkor i defensiven. 


Men AIK:s nyförvärv har fått tung kritik innan han ens gjort sin första match för klubben. Till den välinitierade bloggen VIKFancentral sågar en NHL-scout Steven Johnson hårt:


– Johnson kom som en knappt genomsnittlig ECHL-spelare (tredjeligan i Nordamerika) och bekräftade det i Wien. Dålig balans, stektes flera gånger av snabba forwards

– Inga puckfärdigheter alls. Vienna använde honom inte i PP, men var tvungna att göra det i slutspelet när en av deras bästa backar inte kunde spela. Han var vilse då på blå. Vet inte varför ett lag i Allsvenskan värvar en sådan spelare, sa en NHL-scout till bloggen i förra veckan. 


Christoffer Malm slår tillbaka mot kritiken: 


– Steven var nog absolut inte tänkt att spela i powerplay och jag ser inte honom som en powerplayback heller. Däremot är det en kille som är väldigt bra på att starta spelet från egen zon, han har ett bra förstapass som kommer rätt på bladet. Via sin skridskoåkning är han bra på att hoppa upp i anfallen, säger han. 


I vilken roll ser ni honom?


– Det är först och främst upp till honom att bevisa hur mycket han ska spela, men självklart är han hittagen för att spela på sex backar. Sen är det upp till honom att bevisa hur många minuter han ska ha. 


LÄS MER: AIK:s nye sportchef: ”Vill att vi ska lyckas tillsammans”


Med elva spelare på kontrakt pågår Christoffer Malms arbete för fullt och jakten på nyförvärv på samtliga positioner går vidare. I eftermiddag kommer dessutom ett nyförvärv att presenteras. 


– Just nu tittar vi på allting egentligen. Vi vill ha in backar, kanske någon som är ämnad för att spela just powerplay. Men vi ska också ha in en rightskytt till bland annat, och sen vi vill givetvis ha klart med målvakterna. Där för jag diskussioner med både befintliga och utifrån. Jag hoppas ha klart med något så snart som möjligt, säger han. 


Hur går dialogen med Claes Endre?


– Jag tycker vi har en bra dialog. Claes har haft ett bra år och det är klart att han sitter och tittar och lyssnar med sina rådgivare, för att hitta den bästa vägen framåt för honom. Jag för en dialog med han och hans representater och vi får se vad han i slutändan vill. 


Möjligheten att Claes Endre blir kvar i klubben finns fortfarande. Foto: Bildbyrån

För en tid sedan rapporterade Expressen om AIK:s intresse för den norske målvakten Lars Volden. Malm bekräftar intresset, men menar att ingenting är klart. 


– Utan att försöka kommentera allt för mycket, så är det ett ganska enkelt spår i och med att Anton (Blomqvist, tränaren) har varit i Malmö och att Lars har varit där. Det är en fantastiskt duktig målvakt, som gjort det bra i allsvenskan tidigare. Han är ett av många namn som finns ledigt därute, säger han. 


I slutet av april blev det klart att Oskarshamn värvar centern Johan Johnson, och även om AIK har fem spelare som för närvarande kan spela center, så tittar Malm på att ta in en ersättare där. 


– Jag ville starta rätt starkt på centersidan från början och jag vill ha mer än fyra centrar på centersidan. Som det blev nu med Johan så kommer vi troligtvis att försöka hitta en center till. Men Lucas Carlsson som vi värvat, kan också spela center. 


Tidigare i veckan kunde HockeyNews.se avslöja att den tidigare lagkaptenen Christian Sandberg är ett av alternativen klubben tittar på.

– Det har jag ingen kommentar till, men det är klart att Christian är en intressant spelare, sa Malm då.Annons

Annons


Annons

Annons

Annons