HockeyNews
PLUS

Färjestad bygger nästa års lag – de prioriteras och de får vänta

(18790) Axelsson/Johansson/Nilsson
Bildbyrån

Publicerad: 30 mars 2021

FacebookXWhatsApp

Färjestads general manager Peter Jakobsson har flera drömnamn i nästa års lagbygge.

Genom att erbjuda spelarna långtidskontrakt hoppas Karlstadsklubben kunna locka hem de prioriterade namnen.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Efter 4–3-segern på övertid hemma mot Skellefteå är det i praktiken klart att Färjestad får börja SM-slutspelet med åttondelsfinal.


Daniel Viksten sköt segermålet mot Skellefteå. Det var hans 24:e mål för säsongen. Aldrig tidigare, vare sig i Hockeyallsvenskan eller SHL, har han gjort så många mål.


Nyligen skrev han på ett nytt tvåårskontrakt med Färjestad och kommer att utgöra en viktig bit i nästa säsongs lagbygge. Frågan är hur det blir 2022 då han har en utlandsklausul i sitt kontrakt.


– Han kommer att spela hos oss nästa säsong. Efter nästa säsong finns det en möjlighet för honom att kanske göra någonting annat, men han spelar i Färjestad nästa säsong och det är vi väldigt tacksamma och glada för. Daniel är en jätteduktig hockeyspelare och en jättebra kille att ha i ett hockeylag. Det tycker vi är skoj, säger Färjestads general manager Peter Jakobsson till HockeyNews.se.


Jakobsson fortsätter:


– Vi förlängde med honom förra året när han spelade i en fjärdekedja när han spelade med två juniorer fram till jul och sedan efter jul när Micke Lindqvist blev skadad fick han chansen högre upp och spela powerplay och han tog den med råge och har fortsatt. I år är han en av de bästa spelarna i SHL, så det är roligt.


Daniel Viksten och Jesse Virtanen kommer att spela i Färjestad även kommande säsong. Foto: Bildbyrån.


När Färjestads general manager bygger laget för kommande säsong har han med andra ord prioriterat ett kontrakt med Daniel Viksten före andra Färjestadsforwards med utgående kontrakt som Michael Lindqvist, Victor Ejdsell och Per Åslund.


Jakobsson spanar också i KHL och Schweiz för att få tillbaka tidigare Färjestadsstjärnor.


– Det är väl egentligen som jag har sagt sista tiden att det är några pusselbitar som vi jagar där ute. Det är ingen hemlighet. Det är klart att vi vill ha hem ”Lilliz” (Marcus Nilsson) från Schweiz. Det är klart att vi vill ha hem Linus Johansson från Ryssland. Det är klart att vi vill ha hem Mikael Wikstrand från Ryssland. Det är nästan fokus mest på dem, jaga dem och se om vi kan brotta ner dem, säger Jakobsson.


– Kan vi inte det så kanske man får gå och titta på lite andra ställen. Men fokus ligger först och främst att jobba med de namnen, faktiskt.


Däremot kan chanserna att lyckas med utlandsvärvningarna vara lite mindre. Det har han fått signaler om från de aktuella spelarna.


– ”Lilliz” har några matcher kvar där nere. Wikstrand är mitt uppe i ett slutspel. Jag vet att bägge vill gärna se sig om utomlands, både i kanske Ryssland och i Schweiz något år till, säger Jakobsson.


– Vi får se vad vi kan vara med och leverera. Det är klart att hade det varit vanliga tider med fulla hus, fullt med folk på läktaren, så kanske det hade varit enklare. Nu får vi också dra åt svångremmen. Det är ett jobbigt läge överlag. Så är det.


Hur ser du på de toppspelare ni har som har utgående kontrakt?


– Det är samma där. Vi har ett gäng, Victor Ejdsell, Per Åslund och några till som vi kanske gärna ser är kvar hos oss. Men det är kanske så att man väntar lite grann och ser vad vi får för svar där ute också för att se om vi får ihop pusslet helt enkelt, säger Jakobsson.


LÄS MEREfter besvikelsen i grundserien: "Övertygad om att vi kommer skapa kaos"


Han understryker:


– Det kan jag vara tydlig med att säga, att Linus (Johansson) är prioritet. Vi ser gärna Linus som hockeyspelaren, karaktären och människan. Jag ska jaga Linus för allt vad jag förmår, säger Jakobsson.


Linus Johansson har varit lagkapten i Färjestad, men har den senaste säsongen spelat för KHL-klubbarna Sotji och Neftechimik Nizjnekamsk. Johansson har i intervjuer med HockeyNews.se vittnat om att det har varit ett tufft år under coronapandemin.


LÄS MERLinus Johansson funderar över VM-satsning – och nästa klubbval


Men frågan är om Färjestad kan erbjuda tillräckligt mycket för att få hem Linus Johansson redan till kommande säsong.

FBK hoppas att ett långtidskontrakt ska göra susen.


– Det gäller väl att försöka vrida till det. Nu har några andra klubbar jobbat med många år och det är klart att vi också sneglar på det för jag tycker att Linus Johansson är en sådan karaktär man kan jobba över tid med. Han är en nyckelspelare för vilket SHL-lag som helst. Inte bara genom att göra mål och poäng utan att vara jobbig och ställa krav i omklädningsrummet och ställa krav på isen och omgivningen. Linus tycker jag står för väldigt mycket som vi vill stå för i Färjestad, säger Peter Jakobsson.


Den tidigare Färjestadsstjärnan Dick Axelsson har ett utgående kontrakt med Djurgården. Men att blanda in ytterligare potentiella värvningar i det här läget ser inte Peter Jakobsson som aktuellt.


– Inte i dagsläget. Då behöver jag ha nej från dem i förstarundan, så att säga. Sedan får man gå vidare till andrarundan om man får nej från de vi kanske tänker oss först och främst, säger Jakobsson.


LÄS MEREn av SHL:s största profiler är ledig på marknaden: "Öppen för nya utmaningar"


Färjestad har även blickarna mot NHL och Nordamerika.


– Det är en dröm med några där bortifrån också. Jocke Nygård sitter på ett utgående avtal. Fem år med Jocke Nygård tror jag inget SHL-lag tackar nej till. Marcus Johanssons går ut. Martin, brorsan har vi i laget, så det är klart att det är drömnamn om än längre bort, säger Peter Jakobsson.


Fakta/Spelare i Färjestad med utgående kontrakt till nästa säsong


Målvakt: Arvid Holm (utlånad från Winnipeg).


Backar: Linus Arnesson, Jonathon Blum, Sebastian Erixon, Albert Johansson (utlånad från Detroit), Niclas Lundgren.


Forwards: Oscar Bäck, Victor Ejdsell, Albin Eriksson, Jakob Forsbacka Karlsson, Martin Johansson, Michael Lindqvist, Per Åslund.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)