2019 skrev HockeyAllsvenskan och SHL ett nytt fyraårsavtal som ökade utbildningsbidraget till klubbarna för de spelare som tar steget från HockeyAllsvenskan till SHL.
De senaste dagarna har avtalet dock kommit att kritiseras, då bland annat Moras tränare Johan Hedberg har varit ute och riktat kritik mot den ersättning klubben får för sina tapp till SHL.
– Jag tycker det är självklart att, vill en SHL-klubb plocka en spelare med kontrakt från ett allsvenskt lag så borde det ske via en fri förhandling. Jag förstår inte hur de tänkte när de skrev det där avtalet, sa han.
LÄS MER: Efter tappen till SHL – Hedberg vill att hockeyn tar efter fotbollen: ”Helt fel”
Nu kan HockeyNews.se berätta om nya detaljer i avtalet mellan ligorna.
När avtalet skrevs 2019 försökte SHL och HockeyAllsvenskan efterlikna det avtal som idag finns med NHL, där underliggande liga får ersättning för spelare som lämnar för en större liga, oavsett avtal eller inte.
Enligt uppgifter till HockeyNews.se betalas ett fast belopp om mellan elva och 15 miljoner kronor per säsong från SHL till Hockeyallsvenskan oavsett hur många spelare som lämnar för spel i SHL.
De pengarna fördelas sedan ut av HockeyAllsvenskan enligt en ersättningstabell som grundar sig på ålder, ursprung och hur länge du har spelat i ligan (se faktarutan nedan).
Det bekräftas också av HockeyAllsvenskans sportchef Erik Ryman.
– Vi får en summa pengar av SHL som vi fördelar ut. Sen måste jag sitta och titta på vilka det är som har gått och vad det är för ålder på dem. Om spelaren är 20 år, har blivit draftad och gjort tre år på hockeygymnasium och spelat x antal minuter i A-laget så är det en viss ersättning exempelvis. Det är en tabell som vi utgår ifrån, säger han.
Från den 1 maj till och med den 1 juli varje säsong har SHL-klubbarna möjlighet att värva spelare från HockeyAllsvenskan. Skulle en SHL-klubb få för sig att värva en spelare efter det har de till och med den 10 juli på sig, men då utgår ytterligare 400 000 kronor i ersättning från SHL, enligt HockeyNews.se:s uppgifter.
Moras tränare Johan Hedberg är en av många som kommit att kritisera avtalet. Foto: Bildbyrån
LÄS MER: AVSLÖJAR: Rögle jagar finska klubbens poängkung
Det finns dock en öppning för SHL-klubbar att värva spelare från HockeyAllsvenskan även efter det datumet, vilket vi fick se i fallet med Josef Ingman när han gick från Västerås till Brynäs för två säsonger sedan.
Då fick Brynäs en spelare draftad och sajnad av en NHL-klubb samma säsong. I de fallen säger avtalet att SHL-klubben har möjlighet att rekrytera en motsvarande spelare från HockeyAllsvenskan även efter den 10 juli. Med motsvarande spelare menas antingen utespelare eller målvakt.
SHL:s sportchef Johan Hemlin vill inte gå in på detaljer i avtalet, men bekräftar de nya uppgifterna.
– Det stämmer. Det här är den gemensamma avtalsstruktur som vi kommit överens om, där SHL ersätter HockeyAllsvenskan för utbildningsbidrag oavsett hur många spelare som lämnar HockeyAllsvenskan. Det är också viktigt att poängtera att ersättning utgår även till spelare utan avtal, säger Johan Hemlin.
HockeyAllsvenskans sportchef Erik Ryman utesluter dock inte att avtalet kan komma att ändras:
– Det är något vi kanske kommer att lyfta med tiden internt bland klubbarna, samt ifrågasätta vissa saker som skrevs då. Är summorna rätt? Finns det andra saker som behöver korrigeras? Det är någonting vi får sätta oss ner och titta på och göra en analys av. Men det måste vi göra tillsammans.
– Nu har vi haft ett covid-år, där vi inte kunnat ha fysiska möten på nästan ett och ett halvt år. Där hade vi kunnat lyfta den här typen av frågor, som rör avtalet mellan oss och SHL. Men det är någonting vi kommer ta tag i och titta på.
FAKTA/Så många spelare har tagit klivet från HockeyAllsvenskan till SHL år för år & så fördelar HockeyAllsvenskan SHL:s pengar
År 1 av avtalet (19/20): 27 spelare tog klivet från HockeyAllsvenskan till SHL
År 2 av avtalet (20/21): 17 spelare tog klivet från HockeyAllsvenskan till SHL
År 3 av avtalet (21/22): 23 spelare har tagit klivet från HockeyAllsvenskan till SHL så här långt (preliminär siffra fram tills idag 3/6)
Så här fördelar HockeyAllsvenskan SHL:s pengar:
2019 avslöjade Aftonbladet att ersättningsmodellen ser ut enligt följande:
Ersättning för spelare som är fyllda 20 – 21 år: 350 000 SEK
Ersättning för spelare som är fyllda 22 – 24 år: 300 000 SEK
Ersättning för spelare som är fyllda 25 år och äldre: 250 000 SEK
Vad gäller utländska spelare blir utbetalningen en tredjedel av ovanstående belopp om spelare gjort en säsong i allsvenskan, två tredjedelar om spelare gjort minst två säsonger, samt full ersättning efter tre eller fler säsonger.
Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.
SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.