HockeyNews
PLUS

Niclas Andersén om kaoset i Brynäs: "För såna avskräcker det säkert"

(19844) Niclas Andersén/Brynäs
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 2 juni 2021

FacebookXWhatsApp

Trotjänaren Niclas Anderséns framtid i Brynäs är osäker. För HockeyNews.se berättar den 33-årige backen från insidan om hur han har upplevt kaoset i Gävleklubben:

– Jag kan förstå dem som inte har varit i Brynäs som kanske ska hit på ett första kontrakt eller ska byta klubb, ja för såna avskräcker det säkert och man kanske får ta sig en extra funderare. Var befinner sig den här klubben?


En smäll mot Frölunda den 13 mars gjorde att säsongen tog slut där och då för den erfarne Brynäsbacken Niclas Andersén. Han missade de sista sex matcherna i grundserien och de fem kvalmatcherna mot HV71.


Knäskadan är läkt och han är frisk och stark och har kommit igång med försäsongsträningen. Men för vilken klubb han ska spela till hösten är oklart.


Niclas Andersén har mycket att smälta efter en säsong i Brynäs som visserligen slutade lyckligt sportsligt, men som kommer att ta tid att bearbeta.


– Det är ingenting man vill vara med om. Aldrig mer igen, säger Andersén till HockeyNews.se.


Han ville vara med och spela i SHL-kvalet mot HV, men kunde inte och fick sitta och titta på från sidan.


– Det är ännu värre. Vi som satt vid sidan, några var in och ut, det är värre att vara på sidan. Man kan inte påverka något. Och det låter väldigt konstigt, men man är mindre nervös när man är på isen när det är sådana här saker. Man hade hellre varit med på isen och hjälpt till än att sitta vid sidan av, för det var inte alls roligt…


Medan Brynäs vann med 4–1 i matcher och hängde kvar i SHL föll HV71 handlöst ur finrummet.


– Det var det som var så sjukt när vi hade klarat av det. Det var en minuts känsla av att man var överlycklig. Men sedan vände man sig om och tyckte synd om HV och alla ledare och spelare och fans. I omklädningsrummet efteråt, för jag var där nere, så kände man inte för att fira. Det var bara en utandning och alla kände bara att herregud, det är över. En väldigt konstig känsla, berättar Niclas Andersén.


Han kom till Brynäs redan för 14 år sedan. Han har varit med och spelat i kvalserien och han har vunnit SM-guld med Gävles hockeystolthet.


Men att uppleva en play out I SHL, till råga på allt från läktarplats, har tärt på honom.


– Det blir inte hockey av det. Det finns säkert jättemånga som tycker att det är roligt att spela matcher, men både i Brynäs och HV var det många som tyckte att det var riktigt jobbigt att spela hockey. Vad händer för mig? Jo, jag kan få ett nytt hockeyjobb nästa år, men det påverkar så jäkla många människor runt om och en sådan känsla är horribel att ha i kroppen. Det är så mycket mer, säger Andersén.


Brynäs lagkapten Anton Rödin tackade och tröstade HV71-spelarna Linus Fröberg och Filip Sandberg efter kvalrysaren. Foto: Bildbyrån.


– Man förstår alla som sitter vid sidan av och tycker att det är roligt att se hockey när det är vinna eller försvinna. Det blir extra spännande som många utomstående säger, men när man är i det, det är en väldigt konstig känsla att föreställa sig. Man förlorar så himla mycket om man åker ur.


Andersén fortsätter:


– Hockey ska vara glädje, hockey ska vara roligt. Man brukar prata om att hockey bara är en sport. Under säsongen och man spelar matcher och man gör lite misstag försöker man bryta ner det till att hockey bara är en sport. Livet är mer viktigt.


LÄS MEREk: Snyggt att se Brynäs återhållsamma glädje mitt i HV:s kvalsorg


Andersén gör en liten paus innan han pratar vidare.


– Det låter kanske flummigt, men det kom en kille som städar mattor hos oss och när man börjar prata med honom så undrar han om han får komma och städa mattor nästa år. ”För ni kanske har åkt ur och ner i allsvenskan. Då kanske det inte finns pengar”. Alltså, det blir mer än en sport. Vi är bara hockeyspelare, men de som lever för det blir det så mycket mer. När man kommer in i de här tankarna och vi som har lärt oss känna med klubben, det är då det blir så himla jobbigt.


Kan man på något sätt skärma av sig från sådana tankar när man ska kvala?


– Man måste ändå gå och handla mjölk på Ica, hehe. Man måste lämna barn på dagis. Man är ute och går och både i Jönköping och Gävle är hockeystäder, man träffar folk och hur många har man inte träffat efteråt som står och andas ut med en: ”Gud vad skönt att ni klarade det här”. Restaurangägare som har träffat efteråt: ”Förstå hur mycket pengar vi har sparat. Hade Västervik kommit upp här nästa år och ska spela match och folk på läktaren ska ut och käka på restaurang efteråt…” Det är en jäkla skillnad för dem också. Det är stort i sammanhanget.


Och där satt du och väntades på läktaren?


– Ja, haha. Det var hemskt. Grabbarna gjorde det väldigt bra tycker jag och hade nerverna under kontroll. Man kan vara nervös när man spelar avgörande SM-finaler och man kan vara nervös i VM-matcher. Jag har varit med om att spela både SM-finaler och VM-matcher och det går inte att jämföra nervositeten på det sättet.


Niclas Anderséns kontrakt med Brynäs har löpt ut och det pågår inga förhandlingar med Josef Boumedienne, tränarhjälten i kvalet som är den som ska försöka fixa de sista bitarna i lagbygget i väntan på en ny sportchef.


– Vi håller väl på och försöker reda ut allting. Direkt efter det här har det varit, kaos är väl ett ganska milt ord, om Brynäs och allt vad som hänt. Det har på något sätt varit skönt att inte vara i det just nu. Eftersom jag inte har något kontrakt har jag inte varit där uppe (i arenan på Sätraåsen) på det sättet. Efter en sådan här säsongen har jag känt att jag måste landa i det här mentalt, förklarar Niclas Andersén som har kontakt med flera av Brynässpelarna i laget.


LÄS MERBoumedienne sliter i det tysta med Brynäs lagbygge: "Backar behövs"


– Många jag har pratat med som har börjat köra igång igen har sagt att det är inga problem att börja träna och köra fysiskt, springa och löpa, men det är många som är jätteslut i skallen. Det känner jag själv också. Jag tycker ändå om att träna och har kommit igång med det och tänker att det ska bli en säsong till, men är fortfarande helt slut i skallen. Jag umgås hur mycket som helst med barnen och försöker ta den tiden och vara med dem mycket. Det är skönt att man har en agent som kan göra jobbet åt en på det sättet. Han sonderar terrängen och ser vad som finns där ute för en ”gammal”, 33-åring. Man blir så jävla snabbt gammal i den här sporten, haha.


Andersén har spelat över 400 SHL-matcher för Brynäs och känner starkt för klubben. Men kaos är det. Och så har det varit under flera månader.


Niclas Andersén kan ha spelat sin sista match i Brynäströjan. Foto: Bildbyrån.


Både ordföranden Jürgen Lorenz och vice ordföranden Peter Bergström lämnar styrelsen. Michael Campese blir inte kvar som klubbdirektör, sportchefen Michael Sundlöv valde att nobba en ettårig kontraktsförlängning och två tillförordnade klubbdirektörer ska på konsultbasis få ordning på organisationen samtidigt som två spelare figurerar i polisutredningar.


– Jag kan förstå dem som inte har varit i Brynäs som kanske ska hit på ett första kontrakt eller ska byta klubb, ja för såna avskräcker det säkert och man kanske får ta sig en extra funderare. Var befinner sig den här klubben? undrar Andersén.


LÄS MERKlubbdirektören får lämna Brynäs – organisationen i ny förändring


– Lite så har det väl ändå varit för mig också även om jag känner mycket för Brynäs och vet vad jag får här. Men samtidigt vill jag också se vart det tar vägen. Nu ska det till styrelse och klubbdirektörer. Nu har det satt sig med tränare (Mikko Manner), och det är ett skönt steg på vägen, men det är mycket som händer och man vill se vart det tar vägen.


Därför ligger han lågt i snacket med Brynäs när det gäller kontrakt. Och det är ömsesidigt.


– Det är väl egentligen vänteläge. Jag har inte fått så mycket svar på någonting. Nu var det ett tag sedan vi pratades vid. Vi ville båda se vad det kommer att bli för tränare och styrelse och allt möjligt.


För Brynäs har våren också handlat en hel del om att två av lagets spelare figurerar i två separata polisärenden.


– Det är klart att det blir väldigt jobbigt. Eftersom personerna i fråga, det är ju i vardagen, det är kompisar, det är så nära en, det är klart att man blir påverkad. Direkt när saker och ting händer vill man verkligen veta mer. När det kommer en så nära reagerar man på ett annat sätt. Det händer saker och ting hela tiden i vår värld tänkte jag säga, men när det händer nära får man ett annat tänk.


LÄS MERBrynässtjärnan utreds för brott mot sin flickvän


Brynäs ledning har haft svårt att hantera händelserna och utanför klubbens väggar har åsikterna varit många och intresset i media stort.


– Det är klart man har pratat om det med andra, både utanför och innanför hockeyn och både i Brynäs och inte i Brynäs, säger Andersén.


Har du själv pratat med spelarna som är föremål för polisutredningarna?


– Nej, det har jag inte gjort faktiskt. Inte med någon av dem. Man kanske vill lämna dem lite i fred. Det är alltid någon som har pratat med dem och återgett hur de känner sig och vad som sagts och gjorts och sådana saker. Man måste passa sig väldigt mycket för rykten och vad som sägs och skrivs för det kommer väldigt mycket från höger och vänster. Det är sådana saker också, säger Niclas Andersén.


Hans agent håller utkik efter vad som finns på marknaden vid sidan om Brynäs.


– Det är svårt nu för hockeyspelare som söker jobb. De allra bästa får alltid jobb, men sedan är det föreningar i många delar av världen som funderar på om man kommer att få in publik till hösten. Det vet man inte heller i Sverige till hösten. Det kan svänga fort och det är så många frågor. Vad finns det för pengar där ute och hur mycket vågar de sajna spelare. Det är inte det lättaste att hitta jobb i dagsläget, säger Andersén.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)